
Η NASA ανακοίνωσε πως ένας «δυνητικά επικίνδυνος» αστεροειδής θα περάσει «ξυστά» αύριο από τη Γη.
Ο αστεροειδής, που ονομάζεται 2014 TN17, αναμένεται να πλησιάσει 0,03404 αστρονομικές μονάδες, ή περίπου 3 εκατομμύρια μίλια, στη Γη, στις 11:34 GMT την Τετάρτη.
Θα σηματοδοτήσει το πιο κοντινό που έχει φτάσει ο αστεροειδής στον πλανήτη μας σε περισσότερα από 100 χρόνια.
Ο αστεροειδής 2014 TN17 εκτιμάται ότι έχει διάμετρο περίπου 164,5μ, η οποία είναι μεγαλύτερη από το ύψος της Πυραμίδας της Γκίζας στην Αίγυπτο (136,8μ).
Είναι επίσης σχεδόν διπλάσιο από το ύψος του διάσημου Ταζ Μαχάλ της Ινδίας.
Καθώς το 2014 TN17 πετάει πάνω από τη Γη αύριο, θα ταξιδεύει με ταχύτητα λίγο πάνω από 48.000 μίλια την ώρα.
Αυτό είναι περίπου 60 φορές η ταχύτητα του ήχου!
Ενώ ο αστεροειδής ταξινομείται ως «δυνητικά επικίνδυνος», ευτυχώς η NASA λέει ότι ο διαστημικός βράχος ενέχει μηδενικό κίνδυνο να μας χτυπήσει.
Ένας αστεροειδής ορίζεται ως «δυνητικά επικίνδυνος» εάν έρχεται σε απόσταση 0,05 αστρονομικών μονάδων (4,65 εκατομμύρια μίλια) από τη Γη και είναι μεγαλύτερος από 140 μέτρα σε διάμετρο.
Ο αστεροειδής 2014 TN17 πληροί και τις δύο αυτές προδιαγραφές που έχει θέσει η NASA, η οποία παρακολουθεί συνεχώς διαστημικά αντικείμενα χρησιμοποιώντας τα ισχυρά επίγεια και διαστημικά τηλεσκόπια της.
Υποθετικά, αν το 2014 TN17 επρόκειτο να επηρεάσει τον πλανήτη μας, θα ήταν αρκετά μεγάλο για να εξαλείψει μια πόλη, αλλά όχι αρκετά μεγάλο για να εξαλείψει τη ζωή στη Γη.
Ωστόσο, ο διαστημικός βράχος δεν έχει καμία πιθανότητα να χτυπήσει τη Γη αύριο.
Σε απόσταση 3,1 εκατομμυρίων μιλίων, θα είναι περίπου 13 φορές πιο μακριά από το φεγγάρι σε εμάς – το οποίο είναι πολύ μακριά με κιάλια ή τηλεσκόπιο.
Ανακαλύφθηκε πριν από 11 χρόνια και έχει μια εξαιρετικά «ελλειπτική» τροχιά γύρω από τον ήλιο μία φορά κάθε 1.240 ημέρες (3,39 χρόνια).
Ακριβώς όπως οι πλανήτες, οι κομήτες και άλλα αντικείμενα στο ηλιακό σύστημα, οι αστεροειδείς περιστρέφονται γύρω από τον ήλιο λόγω της τεράστιας βαρυτικής έλξης του άστρου μας.
Λόγω της σχετικής εγγύτητάς του με τη Γη, ο αστεροειδής ταξινομείται ως αντικείμενο κοντά στη Γη (NEO) – ένας όρος που μπορεί να αναφέρεται είτε σε κομήτες είτε σε αστεροειδείς.
Ένα NEO ορίζεται ως τέτοιο όταν έρχεται μέσα σε 1,3 αστρονομικές μονάδες (AU) (120,8 εκατομμύρια μίλια) από τον ήλιο και ως εκ τούτου εντός 0,3 AU (27,8 εκατομμύρια μίλια) από την τροχιά της Γης.
Σύμφωνα με τη NASA, υπάρχουν περίπου 11.000 αστεροειδείς κοντά στη Γη μεγαλύτεροι από 140 μέτρα σε διάμετρο και 870 μεγαλύτεροι από 1 χλμ. σε διάμετρο.
Κατά μέσο όρο, η Γη πλήττεται από έναν βράχο μεγέθους γηπέδου ποδοσφαίρου κάθε 5.000 χρόνια και έναν αστεροειδή που τελειώνει τον πολιτισμό κάθε ένα εκατομμύριο χρόνια, σύμφωνα με το Πρόγραμμα Αντικειμένων κοντά στη Γη.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.