Εντυπωσιάζει ξανά το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb (JWST) της NASA το οποίο αποκάλυψε έναν πολύ γνωστό πρώιμο γαλαξία το οποίο είχε επισκιασμένο σύντροφο, πλούσιο σε σχηματισμό αστέρων.

Ο αρχικός στόχος του JWST ήταν ο SPT0418-47, ένας από τους φωτεινότερους σκονισμένους γαλαξίες που σχηματίζουν αστέρια στο πρώιμο σύμπαν.

Δεδομένου ότι είναι ένας εξαιρετικά μακρινός γαλαξίας – βρίσκεται περίπου 12 δισεκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη – το φως του κάμπτεται και μεγεθύνεται από τη βαρύτητα ενός άλλου γαλαξία στο προσκήνιο (που βρίσκεται μεταξύ του SPT0418-47 και του διαστημικού τηλεσκοπίου), δημιουργώντας ένα σχεδόν τέλειο κύκλο που ονομάζεται δαχτυλίδι του Αϊνστάιν.

Δείτε τη φωτογραφία:

Χρησιμοποιώντας το JWST, οι αστρονόμοι μπόρεσαν να έχουν μια πιο καθαρή άποψη του SPT0418-47 και εντόπισαν μια περίεργη αχτίδα φωτός να λάμπει κοντά στην εξωτερική άκρη του γαλαξία.

Όπως αποδεικνύεται, αντιπρωσοπεύει έναν συνοδό γαλαξία που προηγουμένως επισκιαζόταν από το φως του γαλαξία στο προσκήνιο, σύμφωνα με μια δήλωση (ανοίγει σε νέα καρτέλα) από το Πανεπιστήμιο Cornell.

«Βρήκαμε ότι αυτός ο γαλαξίας είναι υπερ-χημικά άφθονος, κάτι που κανείς μας δεν περίμενε», δήλωσε στη δήλωση ο Bo Peng, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και διδακτορικός φοιτητής στην αστρονομία στο Cornell. «Το JWST αλλάζει τον τρόπο που βλέπουμε αυτό το σύστημα και ανοίγει νέους χώρους για να μελετήσουμε πώς σχηματίστηκαν τα αστέρια και οι γαλαξίες στο πρώιμο σύμπαν.»

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

#038;feature=youtu.be&ab_channel=PronewsTV