ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Πώς απέκτησε ο Κρόνος τους εντυπωσιακούς δακτυλίους του; – Τι αναφέρει νέα θεωρία (βίντεο)

Οι δακτύλιοι αποτελούνται από σχεδόν καθαρό πάγο και έχουν συσσωρεύσει πολύ λίγη σκόνη από τότε που σχηματίστηκαν

Πώς απέκτησε ο Κρόνος τους εντυπωσιακούς δακτυλίους του; – Τι αναφέρει νέα θεωρία (βίντεο)

Οι επιστήμονες, παρά τις μελέτες που έχουν διεξαχθεί κατά καιρούς και συνεχίζονται μέχρι σήμερα δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν στον τρόπο με τον οποίο σχηματίστηκαν οι δακτύλιοι στον Κρόνο, αλλά μια ομάδα ερευνητών της NASA πιστεύει τώρα ότι βρήκε την απάντηση.

Μια σειρά προσομοιώσεων σε υπερυπολογιστή υποδεικνύει ότι οι βαρυτικές δυνάμεις του Κρόνου ώθησαν δύο παγωμένους δορυφόρους του σε μια μαζική σύγκρουση πριν από μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια, η οποία πιθανώς οδήγησε στη δημιουργία των δαχτυλιδιών του.

Οι πιο πρόσφατες υψηλής ποιότητας μετρήσεις του Κρόνου προέρχονται από το διαστημόπλοιο Cassini, το οποίο μελέτησε από το 2004 και επί 13 χρόνια τον πλανήτη, τους δακτυλίους και τους δορυφόρους του μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου του 2017, που έκανε βουτιά θανάτου στην ατμόσφαιρά του.

Το σκάφος κατέγραψε ακριβή δεδομένα περνώντας από κοντά και ακόμη και βουτώντας στο κενό μεταξύ των δακτυλίων του Κρόνου και του ίδιου του πλανήτη.

Το διαστημικό σκάφος ανακάλυψε ότι οι δακτύλιοι αποτελούνται από σχεδόν καθαρό πάγο και έχουν συσσωρεύσει πολύ λίγη σκόνη από τότε που σχηματίστηκαν, κάτι που υποδηλώνει ότι δημιουργήθηκαν κατά την πιο πρόσφατη περίοδο της ζωής του ηλιακού συστήματος.

Οι εντυπωσιακές προσομοιώσεις της σύγκρουσης δορυφόρων του Κρόνου

Το νεαρό της ηλικίας των δακτυλίων του Κρόνου κέντρισε το ενδιαφέρον επιστημόνων της NASA, αλλά και των Πανεπιστημίων του Durham και της Γλασκώβης, οι οποίοι δημιούργησαν σε υπερυπολογιστή διάφορες προσομοιώσεις συγκρούσεων δορυφόρων του.

Αυτές οι προσομοιώσεις διεξήχθησαν με τη χρήση ανάλυσης υψηλής ευκρίνειας, 100 φορές μεγαλύτερης από προηγούμενες μελέτες, παρέχοντας στους επιστήμονες τις καλύτερες μέχρι σήμερα γνώσεις για την ιστορία του συστήματος του Κρόνου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Δοκιμάσαμε μια υπόθεση για τον πρόσφατο σχηματισμό των δακτυλίων του Κρόνου και ανακαλύψαμε ότι μια πρόσκρουση παγωμένων δορυφόρων μπορεί να στείλει αρκετό υλικό κοντά στον Κρόνο για να σχηματίσει τους δακτυλίους που βλέπουμε τώρα», δήλωσε ο δρ Βίνσεντ Έκε του Πανεπιστημίου Durham.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.