ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Στην Ελλάδα ότι πιο μεγάλο είναι το έγκλημα, τόσο πιο μικρή είναι η τιμωρία - Τι, όχι;

Σήμερα «χτυπήσει» τη Γη η ηλιακή καταιγίδα – Φόβος για blackout στην Ιρλανδία

«Το μοντέλο της NASA προβλέπει πρόσκρουση στις 19 Ιουλίου η οποία θα μπορούσε να διαταράξει το GPS και το ερασιτεχνικό ραδιόφωνο»

Σήμερα «χτυπήσει» τη Γη η ηλιακή καταιγίδα  – Φόβος για blackout στην Ιρλανδία

Οι επιστήμονες αναφέρονται στην ηλιακή καταιγίδα χαρακτηρίζονταν την ως τεράστια προβλέπεται να «χτυπήσει» σήμερα, 19 Ιουλίου, τη Γη.

Αν και η Γη δεν θα επηρεαστεί από τη θερμότητα, θα μπορούσε ενδεχομένως να διαταράξει τις μεταδόσεις σήματος, συμπεριλαμβανομένων των δορυφόρων, των κινητών, του GPS και άλλων ηλεκτρονικών συσκευών.

Μάλιστα, στην Ιρλανδία υπάρχει ο φόβος για blackout αν και υπάρχει η σκέψη ότι θα μπορούσε να χτυπήσει οπουδήποτε.

Η ηλιακή καταιγίδα «έρχεται» κοντά στην 22η επέτειο μιας από τις χειρότερες ηλιακές καταιγίδες στην ιστορία, σύμφωνα με τη NASA, καθώς στις 14 Ιουλίου 2000, μια ηλιακή καταιγίδα που ταξινομήθηκε από τη NASA ως X5 εκτόξευσε μια μεγάλη ποσότητα στεφανιαίας μάζας προς τη Γη, καταστρέφοντας δορυφόρους, προκαλώντας διακοπές ραδιοφώνου και αποκλείοντας τις επικοινωνίες.

Σημειώνεται πως οι ηλιακές καταιγίδες ταξινομούνται σε Α, Β, C, Μ και Χ, όπου το Α είναι το πιο αδύναμο και το Χ το ισχυρότερο. Και στη συνέχεια δίνεται ένας αριθμός που δηλώνει το μέγεθος των φαινομένων.

«Το μοντέλο της NASA προβλέπει πρόσκρουση στις 19 Ιουλίου η οποία θα μπορούσε να διαταράξει το GPS και το ερασιτεχνικό ραδιόφωνο», έγραψε η ερευνήτρια Τάμιθα Σκοβ στο Twitter.

«Άμεσο χτύπημα. Ένα νήμα που μοιάζει με φίδι εκτοξεύθηκε από μια μεγάλη ηλιακή καταιγίδα και κατευθύνεται προς τη Γη», έγραψε η ερευνήτρια.

Η προέλευση της καταιγίδας αυτής είναι από μια στεμματική εκπομπή μάζας, μια απελευθέρωση πλάσματος και μαγνητικής ενέργειας, η οποία εκτοξεύθηκε από τον Ήλιο πριν από τέσσερις ημέρες, από ένα ασταθές νήμα μαγνητισμού.

Αυτές οι εκρήξεις είναι ικανές να απελευθερώσουν 100.000 φορές περισσότερη ενέργεια από όση παράγουν όλα τα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής στη Γη κατά τη διάρκεια ενός έτους.

Τι είναι η ηλιακή καταιγίδα

Σύμφωνα με τη NASA, μια ηλιακή καταιγίδα είναι μια έντονη έκρηξη ακτινοβολίας που προέρχεται από την απελευθέρωση μαγνητικής ενέργειας που σχετίζεται με τις ηλιακές κηλίδες. Οι εκλάμψεις είναι τα μεγαλύτερα εκρηκτικά γεγονότα του ηλιακού μας συστήματος. Παράγουν πολύ φως και μπορούν να διαρκέσουν από λεπτά ως ώρες.

Συνήθως βλέπουμε μια ηλιακή καταιγίδα από τα φωτόνια (ή το φως) που εκλύει.

Γιατί η ηλιακή καταιγίδα μπορεί να επηρεάσει ανθρώπινες δραστηριότητες

Ο Δρ. Subhendu Pattnaik, αναπληρωτής διευθυντής του Πλανητάριου Pathani Samanta στο Bhubaneswar στην Ινδία, είπε σήμερα: «Είναι ένα κανονικό φαινόμενο και μερικές φορές η έντασή του είναι υψηλή. Μερικές φορές κινείται προς τη Γη και αντιδρά με το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο της γης».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σύμφωνα με τον Pattnaik, είναι ηλιακή καταιγίδα κατηγορίας Β και για αυτό μπορεί να επηρεάσει τον τομέα της επικοινωνίας και της ενέργειας για κάποιο χρονικό διάστημα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.