ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Μισό αιώνα μετά απέτυχε η αμερικανική προσεδάφιση στην Σελήνη: Διαρροή στα καύσιμα ματαίωσε το εγχείρημα

Στόχος τους είναι τώρα να ταξιδέψουν όσο το δυνατόν περισσότερο πριν χάσει το σκάφος την ισχύ του

Μισό αιώνα μετά απέτυχε η αμερικανική προσεδάφιση στην Σελήνη: Διαρροή στα καύσιμα ματαίωσε το εγχείρημα

Δεν θα καταφέρει να φτάσει στην επιφάνεια του δορυφόρου τελικά, το πρώτο αμερικανικό σκάφος εδώ και μισό αιώνα, το οποίο θα προσεδαφιζόταν στη Σελήνη.

Ο λόγος είναι η διαρροή καυσίμων, όπως ανακοίνωσαν οι χειριστές του.

Στόχος τους είναι τώρα να ταξιδέψουν όσο το δυνατόν περισσότερο πριν χάσει το σκάφος την ισχύ του.

Το Peregrine 1, το οποίο είναι το πρώτο εμπορικό διαστημικό όχημα που θα επιχειρούσε μια ομαλή προσεδάφιση στη Σελήνη, υπέστη «κρίσιμη απώλεια καυσίμου» λίγες ώρες μετά την απογείωση τη Δευτέρα λόγω προβλήματος στο σύστημα προώθησης, σύμφωνα με την Astrobotic, την αμερικανική εταιρεία που βρίσκεται πίσω από το πρόγραμμα.

Αφού αρχικά φοβήθηκε ότι το διαστημόπλοιο δεν θα μπορούσε να προσανατολιστεί προς τον ήλιο για να φορτίσει τις μπαταρίες του, η ομάδα της Astrobotic ανακοίνωσε ότι ολοκλήρωσε με επιτυχία έναν αυτοσχέδιο ελιγμό και η ηλιακή συστοιχία λειτούργησε.

Ωστόσο, σε μεταγενέστερη δήλωσή της, η εταιρεία δήλωσε ότι οι προωθητήρες της θα μπορούσαν πιθανότατα να λειτουργήσουν «το πολύ για άλλες 40 ώρες».

«Αυτή τη στιγμή, ο στόχος είναι να φέρουμε το Peregrine όσο το δυνατόν πιο κοντά στην τροχιά της Σελήνης πριν χάσει την ικανότητα να διατηρήσει τη θέση του στον ήλιο και στη συνέχεια να χάσει την ισχύ του», διευκρινίζει η εταιρεία.

Το όχημα, το οποίο μεταφέρει επιστημονικό εξοπλισμό της NASA, εκτοξεύθηκε με τον πύραυλο Vulcan Centaur από το ακρωτήριο Κανάβεραλ. Είναι η πρώτη χρήση του νέου ισχυρού πυραύλου που κατασκεύασε η United Launch Alliance, μια κοινοπραξία μεταξύ της Boeing και της Lockheed.

Το Peregrine 1 («πετρίτης») επρόκειτο να προσγειωθεί στη Σελήνη στις 23 Φεβρουαρίου, αναφέρει ο Guardian, οπότε και θα άρχιζε να συλλέγει δεδομένα για τη σεληνιακή επιφάνεια προκειμένου να βοηθήσει στην έρευνα για τις προγραμματισμένες μελλοντικές ανθρώπινες αποστολές.

Στο σκάφος υπήρχαν όργανα για να μετρήσουν τα επίπεδα ακτινοβολίας, τον επιφανειακό και υπόγειο υδάτινο πάγο, το μαγνητικό πεδίο και το εξαιρετικά λεπτό στρώμα αερίου πάνω από την επιφάνεια που ονομάζεται εξώσφαιρα.

Στο σκάφος υπάρχουν επίσης πέντε μικρά σεληνιακά οχήματα, το καθένα από τα οποία ζυγίζει λιγότερο από 60 γραμμάρια και έχει διάμετρο 12 εκατοστά.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ακόμη υπάρχουν DNA από πρώην προέδρους των ΗΠΑ, όπως ο Τζορτζ Ουάσινγκτον, ο Τζον Κένεντι και ο Ντουάιτ Αϊζενχάουερ, το οποίο θα μπορούσε πλέον να παραμείνει στο διάστημα, όπως και η τέφρα του Τζιν Ρόντενμπέρι, του δημιουργού του Star Trek, καθώς και των πρώην πρωταγωνιστών της τηλεοπτικής σειράς.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.