ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χρειάζονται και στοιχεία για τη νοθεία. Όχι μόνο ενδείξεις...

James Webb: «Νέα ματιά» στο πιο μακρινό άστρο που γνωρίζουμε στο Σύμπαν

Το αρχέγονο αστέρι είναι ένα εκατομμύριο φορές πιο φωτεινό από τον Ήλιο

James Webb: «Νέα ματιά» στο πιο μακρινό άστρο που γνωρίζουμε στο Σύμπαν

Το υπέρυθρο διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb, προσφέρει μια νέα ματιά στο πιο απομακρυσμένο άστρο που έχουμε ανακαλύψει μέχρι σήμερα στο Σύμπαν.

Ειδικότερα, όπως αποκαλύπτουν οι νέες παρατηρήσεις, το αρχέγονο αστέρι είναι ένα εκατομμύριο φορές πιο φωτεινό από τον Ήλιο.

Tο άστρο Earendel είχε ανακαλυφθεί πέρυσι με το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble και πήρε το ανεπίσημο όνομα ενός χαρακτήρα από το βιβλίο Το Σιλμαρίλλιον του Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν.

Το φως του ταξίδευε 12,9 δισεκατομμύρια χρόνια για να φτάσει στη Γη, κάτι που σημαίνει ότι οι εικόνες δείχνουν το άστρο όπως ήταν λιγότερο από ένα δισεκατομμύριο χρόνια μετά τη Μεγάλη Έκρηξη που γέννησε το Σύμπαν.

Παρόλα αυτά, το Earandel δεν βρίσκεται σε απόσταση 12,9 δισεκατομμυρίων ετών φωτός. Λόγω της διαστολής του Σύμπαντος που τεντώνει τον χώρο, η απόσταση έχει αυξηθεί στο εντυπωσιακό νούμερο των 28 δισεκατομμυρίων ετών φωτός.

Υπό κανονικές συνθήκες, το Hubble δεν μπορεί να διακρίνει αντικείμενα σε τέτοιες αποστάσεις. Μπόρεσε να εντοπίσει το άστρο λόγω ενός οπτικού φαινομένου που προκύπτει από τη γενική θεωρία της σχετικότητας και ονομάζεται «βαρυτικός φακός».

Ακριβώς ανάμεσα στη Γη και το Earandel τυχαίνει να βρίσκεται ένα γιγάντιο γαλαξιακό σμήνος με την ονομασία WHL0137-08, το οποίο παραμορφώνει με τη μάζα του τον χωροχρόνο, καμπυλώνει τις ακτίνες φωτός και ουσιαστικά λειτουργεί ως μεγεθυντικός φακός.

Χάρη στον βαρυτικό φακό, η εικόνα του Earandel εμφανίζεται μεγεθυμένη κατά 5.000 φορές. Ακόμα κι έτσι όμως, το άστρο διακρίνεται ως σημειακή κουκίδα.

Οι νέες παρατηρήσεις με το James Webb «αποκαλύπτουν ότι πρόκειται για ένα γιγάντιο άστρο Β τύπου με θερμοκρασία υπεριπλάσια σε σχέση με τον Ήλιο και φωτεινότητα περίπου ένα εκατομμύριο φορές μεγαλύτερη» αναφέρει η NASA σε ανακοίνωσή της.

Στα χρώματα του άστρου «οι αστρονόμοι πιστεύουν ότι βλέπουν τις ενδείξεις ενός ψυχρότερου, πιο κόκκινου συνοδού άστρου.

«Το φως αυτό έχει τεντωθεί από τη διαστολή του Σύμπαντος σε μήκη κύματος τα οποία δεν μπορούν να καταγράψουν τα όργανα του Hubble και διακρίνονται μόνο με το Webb».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τα επόμενα χρόνια το Webb θα μπορούσε να ανακαλύψει ακόμα πιο μακρινά άστρα, ακόμα και τα πρώτα άστρα που άναψαν στο Σύμπαν μόλις 100 εκατομμύρια χρόνια μετά τη Μεγάλη Έκρηξη.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.