ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Το James Webb εντόπισε το μεγαλύτερο νέφος με νερό που εκτοξεύθηκε στον Εγκέλαδο (βίντεο)

Σύμφωνα με τους επιστήμονες το σύννεφο μπορεί να περιέχει τα χημικά συστατικά της ζωής

Το James Webb εντόπισε το μεγαλύτερο νέφος με νερό που εκτοξεύθηκε στον Εγκέλαδο (βίντεο)

Το μεγαλύτερο νέφος υδρατμών που έχει εκτοξευτεί ποτέ εντόπισε το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb στο φεγγάρι του Κρόνου, τον Εγκέλαδο.

Όπως κατέγραψε το τηλεσκόπιο, ένα τεράστιο σύννεφο νερού εκτοξεύτηκε από τον Εγκέλαδο. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το σύννεφο μπορεί να περιέχει τα χημικά συστατικά της ζωής, που «ξεγλιστρούν» κάτω από την παγωμένη επιφάνεια του φεγγαριού.

Το 2005, ένα διαστημικό σκάφος της NASA, το Cassini, ανακάλυψε παγωμένα σωματίδια που εκτοξεύονται από τον υπόγειο ωκεανό του Εγκέλαδου μέσα από ρωγμές στην επιφάνεια του φεγγαριού.

Ωστόσο, οι εικόνες από το James Webb είναι πραγματικά εντυπωσιακές και δείχνουν πως το φαινόμενο είναι πολύ μεγαλύτερο από όσο έχει παρατηρηθεί ποτέ στο παρελθόν.

«Είναι απέραντο», είπε η Sara Faggi, πλανητική αστρονόμος στο Goddard Space Flight Center της NASA στο Μέριλαντ.

Ο Εγκέλαδος είναι ένας από τους λίγους «ωκεάνιους κόσμους» στο ηλιακό μας σύστημα, γεγονός που τον καθιστά ως ένα από τα καλύτερα μέρη για αναζήτηση εξωγήινης ζωής.

Ο αλμυρός ωκεανός που βρίσκεται κάτω από το εξωτερικό κάλυμμα πάγου του δορυφόρου είναι ένα πιθανό καταφύγιο για ζωντανούς οργανισμούς, οι οποίοι θα μπορούσαν να διατηρηθούν από χημική ενέργεια σε υδροθερμικές οπές στον πυθμένα του ωκεανού.

Οι αναλυτικές εκθέσεις των στοιχείων θα ποσοτικοποιήσουν την ποσότητα του νερού αλλά και τη θερμοκρασία του.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.