ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Έχετε αναρωτηθεί; – Γιατί βλέπουμε τον ήλιο και το φεγγάρι με ίδιο μέγεθος;

Οι παλιρροϊκές αλληλεπιδράσεις, κάνουν το φεγγάρι να απομακρύνεται 2,5 εκατοστά τον χρόνο

Έχετε αναρωτηθεί; – Γιατί βλέπουμε τον ήλιο και το φεγγάρι με ίδιο μέγεθος;

Ίσως να έχετε παρατηρήσει ότι ο ήλιος και το φεγγάρι, όπως τα βλέπουμε από τη Γη, έχουν το ίδιο μέγεθος. Αυτό γνωρίζουμε πολύ καλά πως δεν ισχύει, αλλά υπάρχει μια απίστευτη σύμπτωση που το κάνει πραγματικότητα.

Πώς ξέρουμε ότι από τη Γη έχουν το ίδιο μέγεθος; Μα φυσικά από την έκλειψη του ηλίου, όπου το φεγγάρι καλύπτει σχεδόν ολοκληρωτικά τον ήλιο. Πώς όμως γίνεται κάτι τέτοιο σε τόσο ακριβή βαθμό;

Αυτό οφείλεται σε μια σύμπτωση που μοιάζει σχεδόν απίστευτη. Γιατί μπορεί ο ήλιος να είναι ακριβώς 400 φορές πιο μεγάλος από το φεγγάρι, αλλά το φεγγάρι είναι ακριβώς 400 φορές πιο κοντά στη Γη. Έτσι από τη δική μας οπτική, έχουν ακριβώς το ίδιο μέγεθος, κάτι που αποδεικνύεται από τις εκλείψεις.

Πάντως δεν ήταν πάντα έτσι.

Οι παλιρροϊκές αλληλεπιδράσεις, κάνουν το φεγγάρι να απομακρύνεται 2,5 εκατοστά τον χρόνο. Το μακρινό παρελθόν, το φεγγάρι ήταν τόσο κοντά στη Γη, που κάλυπτε ολοκληρωτικά τον ήλιο και κάτι περισσότερο.

Οι μακρινοί προγονοί μας δεν έβλεπαν τις εκλείψεις που βλέπουμε εμείς, ενώ οι μακρινοί απόγονοί μας, όταν το φεγγάρι θα απομακρυνθεί κι άλλο, δεν θα δουν ποτέ μια ολική έκλειψη, όπως την ξέρουμε τώρα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

#038;ab_channel=PronewsTV
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.