ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Συμφωνούμε με τον «γίγαντα» Βαγγέλη: Αλλά να πάνε πρώτα τα παιδιά του στην πρώτη γραμμή!

Η αστροναύτης Κάιλα Μπάρον περιγράφει την… διαστημική της εμπειρία: Τι έτρωγε και πώς έλουζε τα μαλλιά της (βίντεο)

Ήταν μέλος του πληρώματος της αποστολής «Expedition 66» από τις 10 Νοεμβρίου 2021 έως τις 6 Μαΐου 2022

Η αστροναύτης Κάιλα Μπάρον περιγράφει την… διαστημική της εμπειρία: Τι έτρωγε και πώς έλουζε τα μαλλιά της (βίντεο)

Μια γυναίκα αστροναύτης, η οποία έζησε για 6 μήνες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, περιγράφει την… διαστημική της εμπειρία.

Η Κάιλα Μπάρον, είναι αστροναύτης της ΝASA που πέρασε σχεδόν έξι μήνες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) αποκάλυψε είναι να ζεις στο διάστημα σε συνθήκες μηδενικής βαρύτητας, μιλώντας για τα πάντα, από τις συνήθειες της τουαλέτας μέχρι τα προγράμματα άσκησης και το φαγητό.

Η 35χρονη Κάιλα από την Ουάσινγκτον, ήταν μέλος του πληρώματος της αποστολής «Expedition 66» από τις 10 Νοεμβρίου 2021 έως τις 6 Μαΐου 2022 και στο πλαίσιο της αποστολής της διεξήγαγε διάφορα επιστημονικά πειράματα για να βοηθήσει στον εντοπισμό νέων υλικών που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τον σχεδιασμό μελλοντικών διαστημικών σκαφών.

Η σχέση του αστροναύτη με την τουαλέτα

Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στο διάστημα, μοιράστηκε εικόνες και βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε ένα πρόσφατο θέμα στο Reddit έδωσε περισσότερες πληροφορίες για το τι συνέβαινε στα παρασκήνια του ISS.

Σε ερώτηση ενός περίεργου οκτάχρονου για το πώς πηγαίνει στην τουαλέτα, η ίδια αποκάλυψε: «Έχουμε διαστημικές τουαλέτες με ανεμιστήρες που δημιουργούν αναρρόφηση για να απομακρύνουν τα απόβλητα από το σώμα μας. Κατουράμε σε έναν σωλήνα με χωνί στην άκρη και αφοδεύουμε σε μια σακούλα μέσα σε ένα δοχείο. Χρειάζεται να το συνηθίσουμε, αλλά δουλεύει πολύ καλά!»

Ύπνος

Όσον αφορά τον ύπνο, η Κάιλα εξηγεί ότι καθώς ο ISS περιστρέφεται γύρω από τον πλανήτη κάθε 90 λεπτά, τα πληρώματα βιώνουν 16 ανατολές και δύσεις του ήλιου κάθε μέρα και «περνούν περίπου το μισό χρόνο στον ήλιο και το μισό χρόνο στη σκιά».

Ωστόσο, επειδή οι άνθρωποι ακολουθούν έναν κύκλο περίπου 24 ωρών -γνωστός και ως κιρκάδιος ρυθμός- έτσι δομούν και οι αστροναύτες τις ημέρες τους στο διάστημα.

Η Κάιλα και οι σύντροφοί της στο πλήρωμά της εργάζονταν με την ώρα Γκρίνουιτς (GMT) και συνήθως κοιμόντουσαν από τις 10 το βράδυ έως τις 6 το πρωί.

Ανάρπαστο το κονσεβροποιημένο κοτόπουλο τεριγιάκι

Τα γεύματα ακολουθούσαν επίσης παρόμοια δομή με τη Γη και τα αποξηραμένα γεύματα που είχε ήταν πολύ καλύτερα από ό,τι φανταζόταν, σύμφωνα με όσα αναφέρει η ίδια.

Ορισμένες από τις αγαπημένες της μαγειρικές δημιουργίες περιλάμβαναν κις λαχανικών, ζυμαρικά με γαρίδες και «ίσως το πιο πολυπόθητο… το κονσερβοποιημένο κοτόπουλο τεριγιάκι της Ιαπωνικής Διαστημικής Υπηρεσίας! Το συνιστώ ανεπιφύλακτα».

Γυμναστική στον Διαστημικό Σταθμό

Στη σελίδα της στο Instagram, όπου χρησιμοποιεί το ψευδώνυμο @astro_kayla, η Κάιλα δημοσίευσε ένα βίντεο για να δείξει πώς γυμνάζεται στο διάστημα.

Στο κλιπ φαίνεται να χρησιμοποιεί διάφορα μηχανήματα, όπως ένα μηχάνημα για τρέξιμο και μερικά πετάλια ποδηλάτου, τα οποία χειρίζεται ενώ στέκεται όρθια και τραβιέται προς τα κάτω για να μην αιωρείται.

Η ίδια εξηγεί στη συνοδευτική λεζάντα ότι οι αστροναύτες στον ISS γυμνάζονται καθημερινά για να «παραμένουν σε φόρμα και να αποτρέπουν την ατροφία των μυών και την απώλεια οστικής πυκνότητας».

Για την ίδια, η γυμναστική παρέχει επίσης ένα «τεράστιο ψυχολογικό όφελος», καθώς μπορεί να έχει λίγο χρόνο για τον εαυτό της.

«Θα αισθανόμουν αρκετά κλεισμένη χωρίς [το γυμναστήριο]», είπε.

Μια θέα που κόβει την ανάσα

Πέρα από τον «καταπληκτικό εξοπλισμό», ένα από τα άλλα σημαντικά σημεία του γυμναστηρίου στο σκάφος, είπε η Κάιλα, ήταν η θέα χάρη σε ένα μεγάλο παρατηρητήριο.

Έγραψε στην επικαλυπτόμενη λεζάντα: «Οι άνθρωποι συνήθως έρχονται εδώ πάνω και βγάζουν φωτογραφίες… απ’ όσο ξέρω, έχει την καλύτερη θέα από οποιοδήποτε γυμναστήριο στον κόσμο ή εκτός του πλανήτη».

Λούσιμο στο διάστημα

Σε ένα άλλο κλιπ, η Κάιλα δείχνει στους θεατές πώς πλένει τα μαλλιά της στο διάστημα.

Καθώς το νερό συμπεριφέρεται διαφορετικά σε συνθήκες μηδενικής βαρύτητας με το νερό να επιπλέει αντί να πιτσιλάει, η αστροναύτης δείχνει πώς πρέπει να χρησιμοποιεί μια σακούλα με ένα καλαμάκι συνδεδεμένο για να εκτοξεύει το νερό απευθείας στο τριχωτό της κεφαλής της.

Με αυτόν τον τρόπο, το νερό απορροφάται από τα μαλλιά της αντί να διαφεύγει.

Στη συνέχεια πρέπει να δουλέψει με τα δάχτυλά της στα μαλλιά της για να διασφαλίσει ότι όλες οι τούφες της είναι υγρές.

Αφού γίνει αυτό, χρησιμοποιεί μια «μπάρα σαμπουάν» πριν το ξεπλύνει τρεις με τέσσερις φορές για να ελέγξει ότι έχουν φύγει όλοι οι αφροί.

Στο βίντεο φαίνονται τα μαλλιά της να στέκονται όρθια μόλις τελειώσει το λούσιμο.

Aπό τα υποβρύχια στο… διάστημα

Όσον αφορά την πορεία της καριέρας της, η γεννημένη στην Ουάσινγκτον αποφοίτησε από τη Ναυτική Ακαδημία των ΗΠΑ με πτυχίο μηχανικού συστημάτων.

Στη συνέχεια, ως υπότροφος Gates Cambridge Scholar, η Κάιλα απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στην πυρηνική μηχανική από το Πανεπιστήμιο του Cambridge, πριν γίνει αξιωματικός υποβρυχίου πολέμου.

Μετά το διορισμό της στο Ναυτικό, η Κάιλα επιλέχθηκε από τη NASA για να ενταχθεί στην τάξη υποψηφίων αστροναυτών του 2017 και αναφέρθηκε για υπηρεσία τον Αύγουστο του ίδιου έτους, μετά από μια διαδικασία εκπαίδευσης.

Δίνοντας τη συμβουλή της σε άλλους επίδοξους αστροναύτες, η Κάιλα καταλήγει: «Ποτέ μην κλείνετε την πόρτα στον εαυτό σας! Όταν ονειρεύεσαι μεγάλα πράγματα, είναι εύκολο να μεταπείσεις τον εαυτό σου να μην ρισκάρει την αποτυχία, αλλά οι αποτυχίες είναι συχνά οι καλύτερες ευκαιρίες για να μάθουμε και να αναπτυχθούμε, και αν δεν παίρνεις ρίσκα, δεν θα πετύχεις ποτέ τους στόχους σου».

«Μοιραστείτε τα όνειρά σας με ανθρώπους που εμπιστεύεστε, ρισκάρετε και μην υποθέτετε ότι επειδή τα πράγματα είναι δύσκολα σημαίνει ότι δεν είστε καλοί σε αυτά».

«’Όταν κατατάχθηκα στο Πολεμικό Ναυτικό, δεν είχα ποτέ ονειρευτεί ότι κάποια μέρα θα γινόμουν αστροναύτης. Ήξερα ότι ήθελα να υπηρετήσω και να αφιερώσω τη ζωή μου σε κάτι μεγαλύτερο από τον εαυτό μου. Μόνο όταν υπηρέτησα σε υποβρύχιο σκέφτηκα ότι μπορεί να είχα τη δυνατότητα να γίνω αστροναύτης», η 35χρονη αστροναύτης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.