ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Κι όμως οι αράχνες ονειρεύονται σύμφωνα με νέα έρευνα

Αυτό που εξετάζουν τώρα οι ερευνητές είναι αν οι αράχνες βιώνουν όνειρα μέσω δονήσεων

Κι όμως οι αράχνες ονειρεύονται σύμφωνα με νέα έρευνα

Μια νέα επιστημονική μελέτη καταλήγει στο καθόλου εύλογο ή προφανές συμπέρασμα ότι οι αράχνες όταν κοιμούνται μπορεί και να… ονειρεύονται!

Πανεπιστήμια από τη Γερμανία, την Ιταλία και το Χάρβαρντ των ΗΠΑ συνεργάστηκαν για την παρατήρηση πολλών αραχνοειδών και διαπίστωσαν ότι αυτά, όπως και οι άνθρωποι, όταν κοιμούνται βιώνουν ύπνο REM (ύπνος γρήγορων κινήσεων των ματιών), που είναι το στάδιο κατά το οποίο ονειρευόμαστε.

Επίσης, κατά το ίδιο στάδιο του ύπνου οι αράχνες μπορεί να έχουν σπασμωδικές κινήσεις των ποδιών τους, που σε άλλα είδη αποτελεί ένδειξη ότι το πλάσμα βλέπει όνειρο.

Αν και οι ερευνητές αποφεύγουν να πουν με βεβαιότητα ότι οι αράχνες ονειρεύονται όπως οι άνθρωποι, αναφέρουν ότι με αυτή τη μελέτη ανοίγουν βαθιά ερωτήματα σχετικά με το ενδεχόμενο να βιώνουν οπτικά όνειρα.

Βέβαια, πρέπει πρώτα να αποδείξουν ότι… όντως τα αρθρόποδα κοιμούνται, καθώς δεν υπάρχει επιστημονική βεβαιότητα για αυτό, αν και όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι όντως και αυτά τα είδη, όπως τα θηλαστικά, χρειάζονται ύπνο.

«Κινούνταν ανεξέλεγκτα, με έναν τρόπο που θυμίζει πολύ το πώς φέρονται οι γάτες και οι σκύλοι όταν ονειρεύονται και βρίσκονται στο στάδιο ύπνου REM», δήλωσε η Daniela Rößler, Βιολόγος, κύρια συγγραφέας της μελέτης, από το γερμανικό πανεπιστήμιο του Konstanz, στο περιοδικό Scientific American. «Το αν αυτό σημαίνει ότι βιώνουν οπτικά όνειρα με τον ίδιο τρόπο με εμάς, είναι μια άλλη ιστορία», πρόσθεσε.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αυτό που εξετάζουν τώρα οι ερευνητές είναι αν οι αράχνες βιώνουν όνειρα μέσω δονήσεων.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.