ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Ξεχάστε αυτά που ξέρατε: «Έρχονται» ρούχα με ενσωματωμένα φωτοβολταϊκά – Θα μπορούν να φορτίζουν το κινητό σας

Ενσωματώνει 1.200 μικροσκοπικούς φωτοβολταϊκούς συλλέκτες που προσφέρουν 400 milliwatts ηλεκτρικής ισχύος

Ξεχάστε αυτά που ξέρατε: «Έρχονται» ρούχα με ενσωματωμένα φωτοβολταϊκά – Θα μπορούν να φορτίζουν το κινητό σας

Τα πάνω -κάτω αναμένεται να έρθουν το επόμενο διάστημα στα… ρούχα μας, καθώς ερευνητές του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ στη Βρετανία ανέπτυξαν ένα ηλιακό ύφασμα το οποίο φορτίζει κινητά τηλέφωνα και άλλες μικροσυσκευές.

Το πρωτότυπο του υφάσματος, με διαστάσεις 51 επί 27 εκατοστά, ενσωματώνει 1.200 μικροσκοπικούς φωτοβολταϊκούς συλλέκτες που προσφέρουν 400 milliwatts ηλεκτρικής ισχύος, αρκετά για να φορτίσουν έστω και αργά ένα κινητό τηλέφωνο ή smartwatch.

Χάρη στην ελαστική αλλά ανθεκτική καλωδίωση, το ύφασμα συμπεριφέρεται όπως οποιοδήποτε άλλο ρούχο, λένε οι δημιουργοί του.

«Μέχρι σήμερα, ελάχιστοι είχαν σκεφτεί ότι τα ρούχα ή τα υφάσματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος» δηλώνει σε ανακοίνωση του πανεπιστημίου ο δρ Χιουζ-Ράιλι, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

«Το υλικό που αναπτύξαμε πρακτικά έχει την ίδια εμφάνιση και συμπεριφορά με οποιοδήποτε συμβατικό ύφασμα, καθώς μπορεί να τσαλακωθεί και να πλυθεί στο πλυντήριο».

Οι μικροί ηλιακοί συλλέκτες, με διαστάσεις 5 επί 1,5 χιλιοστά, βρίσκονται ενσωματωμένοι σε πολυμερισμένη ρητίνη και δεν επηρεάζονται στην πλύση μέχρι τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Μέχρι στιγμής πάντως οι ερευνητές δεν έχουν πλάνο για την εμπορική αξιοποίηση των ηλιακών υφασμάτων.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.