ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

NASA: Το AWE ολοκλήρωσε με επιτυχία τις κρίσιμες δοκιμές του περιβάλλοντος στο διάστημα

«Είναι ένα εξαιρετικά ευαίσθητο, ακριβές επιστημονικό όργανο σχεδιασμένο να λειτουργεί στο σκληρό διαστημικό περιβάλλον»

NASA: Το AWE ολοκλήρωσε με επιτυχία τις κρίσιμες δοκιμές του περιβάλλοντος στο διάστημα

Με επιτυχία, ολοκλήρωσε τις κρίσιμες δοκιμές του περιβάλλοντος στο διάστημα το Atmospheric Waves Experiment (AWE) της NASA.

Σχεδιασμένο για εκτόξευση στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, το AWE θα μελετήσει τα κύματα βαρύτητας στην ατμόσφαιρα της Γης για να αποκτήσει μια βαθύτερη γνώση των συνδέσεων που προκαλούνται από τα κλιματικά συστήματα σε όλη την ατμόσφαιρά μας και μεταξύ της ατμόσφαιρας και του διαστήματος.

Από το μοναδικό πλεονέκτημά του στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, το AWE θα κοιτάξει κατευθείαν στην ατμόσφαιρα της Γης για να μελετήσει πώς τα κύματα βαρύτητας ταξιδεύουν στην ανώτερη ατμόσφαιρα.

Τα δεδομένα που συλλέγονται από το AWE θα επιτρέψουν στους επιστήμονες να προσδιορίσουν τη φυσική και τα χαρακτηριστικά των κυμάτων βαρύτητας της ατμόσφαιρας και πώς ο επίγειος καιρός επηρεάζει την ιονόσφαιρα, η οποία με τη σειρά της μπορεί να επηρεάσει την επικοινωνία με τους δορυφόρους.

Η αποστολή AWE επικεντρώνεται στην κατανόηση των κυμάτων βαρύτητας στην ατμόσφαιρα της Γης σε υψόμετρα μεταξύ 50 και 500 χιλιομέτρων, που ονομάζεται σύστημα ιονόσφαιρας – θερμόσφαιρας – μεσόσφαιρας.

Ο διαστημικός καιρός σε αυτήν την περιοχή –ιδιαίτερα η ιονόσφαιρα– μπορεί να διαταράξει σημαντικά τα διαστημικά συστήματα επικοινωνίας στα οποία βασιζόμαστε λόγω της υψηλής συγκέντρωσης ηλεκτρικά φορτισμένων σωματιδίων εκεί.

Μελετώντας τα κύματα βαρύτητας της ατμόσφαιρας, οι επιστήμονες θα καταλάβουν περισσότερα για το πώς ο καιρός της Γης επηρεάζει τις ανώτερες ατμοσφαιρικές ιδιότητες.

«Το AWE είναι ένα εξαιρετικά ευαίσθητο, ακριβές επιστημονικό όργανο σχεδιασμένο για να τοποθετείται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και να λειτουργεί στο σκληρό διαστημικό περιβάλλον», δήλωσε ο Burt Lamborn, διευθυντής έργου AWE στο Space Dynamics Laboratory (SDL) του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Γιούτα, όπου έγιναν οι δοκιμές.

«Για να διασφαλιστεί ότι το AWE θα επιβιώσει από τις αναταράξεις της εκτόξευσης και θα λειτουργήσει όπως σχεδιάστηκε μια φορά στο διάστημα, η SDL έβαλε το όργανο με τους ρυθμούς του στο έδαφος».

Το όργανο AWE υποβλήθηκε σε έλεγχο ηλεκτρομαγνητικής παρεμβολής/ηλεκτρομαγνητικής συμβατότητας για να διασφαλιστεί ότι δεν παράγει ή εκπέμπει ηλεκτρομαγνητικά σήματα που θα μπορούσαν να επηρεάσουν άλλο εξοπλισμό στο διαστημικό σταθμό και για να επαληθευτεί ότι η παρεμβολή από τον διαστημικό σταθμό δεν θα επηρεάσει την ικανότητα του AWE να παράγει δεδομένα.

Το AWE υποβλήθηκε επίσης σε δοκιμή δόνησης σε τραπέζι αναδευτήρα που προσομοίωσε την προβλεπόμενη δόνηση εκτόξευσης που θα βιώσει το AWE.

Κατά τη διάρκεια της δοκιμής θερμικού κενού, η AWE βίωσε ένα περιβάλλον προσομοίωσης πτήσης, συμπεριλαμβανομένης της εναλλαγής μεταξύ ακραίων θερμοκρασιών, θερμών και ψυχρών.

Οι μηχανικοί πραγματοποίησαν μια βαθμονόμηση πλήρους συστήματος για να επαληθεύσουν ότι το όργανο πληροί τις απαιτήσεις αποστολής και να αποδείξουν την απόδοση και τους περιορισμούς του υπό συνθήκες λειτουργίας.

Το AWE διευθύνεται από τον Μάικλ Τέιλορ στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Γιούτα στο Λόγκαν και διευθύνεται από το Γραφείο Προγράμματος Εξερευνητών στο Κέντρο Διαστημικών Πτήσεων Goddard της NASA στο Greenbelt του Μέριλαντ.

Το Εργαστήριο Διαστημικής Δυναμικής του Πανεπιστημίου της Γιούτα κατασκευάζει το όργανο AWE και θα παρέχει το κέντρο επιχειρήσεων της αποστολής.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.