ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Αυτός ο Βαρτζόπουλος (και «καραμανλικός» τρομάρα του) πόσα «κιλά» πολιτικά χαζός είναι;

Apple: Επίθεση από spyware εταιρείας μισθοφόρων! – Πραγματοποιήθηκε με λογισμικό βασισμένο στο «Pegasus»

Η εταιρία απέστειλε ειδοποιήσεις στους χρήστες των κινητών τηλεφώνων της σε 92 χώρες

Apple: Επίθεση από spyware εταιρείας μισθοφόρων! – Πραγματοποιήθηκε με λογισμικό βασισμένο στο «Pegasus»

Την Τετάρτη, η Apple έστειλε ειδοποιήσεις σε χρήστες iPhone σε 92 χώρες, προειδοποιώντας τους για την πιθανότητα να έχουν πέσει θύματα επιθέσεων spyware.

Η εταιρεία έστειλε τις ειδοποιήσεις σε άτομα σε 92 χώρες στις 12μμ ώρα Ειρηνικού την Τετάρτη. Δεν αποκάλυψε τις ταυτότητες των επιτιθέμενων ή τις χώρες στις οποίες οι χρήστες έλαβαν ειδοποιήσεις.

«Η Apple εντόπισε ότι στοχοποιείστε από μια επίθεση μισθοφορικού spyware που προσπαθεί να θέσει σε κίνδυνο από απόσταση το iPhone που σχετίζεται με το Apple ID», έγραψε στην προειδοποίηση προς τους επηρεαζόμενους πελάτες.

«Αυτή η επίθεση πιθανότατα σας στοχεύει ειδικά λόγω του ποιος είστε ή τι κάνετε. Αν και ποτέ δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί απόλυτη βεβαιότητα κατά τον εντοπισμό τέτοιων επιθέσεων, η Apple έχει μεγάλη εμπιστοσύνη σε αυτή την προειδοποίηση – παρακαλούμε να την λάβετε σοβαρά υπόψη σας», πρόσθεσε η Apple στο κείμενο.

Η κατασκευάστρια εταιρεία iPhone στέλνει τέτοιου είδους ειδοποιήσεις πολλές φορές το χρόνο και έχει ειδοποιήσει τους χρήστες για τέτοιου είδους απειλές σε περισσότερες από 150 χώρες από το 2021, σύμφωνα με μια ενημερωμένη σελίδα υποστήριξης της Apple.

Με λογισμικό Pegasus

Έστειλε επίσης μια πανομοιότυπη προειδοποίηση σε έναν αριθμό δημοσιογράφων και πολιτικών στην Ινδία τον περασμένο Οκτώβριο. Αργότερα, η μη κερδοσκοπική ομάδα υπεράσπισης της Διεθνούς Αμνηστίας ανέφερε ότι είχε βρει το επεμβατικό κατασκοπευτικό λογισμικό (γνωστό και στην Ελλάδα) Pegasus της ισραηλινής εταιρείας κατασκευής spyware NSO Group στα iPhones διακεκριμένων δημοσιογράφων στην Ινδία.

Οι ειδοποιήσεις κατασκοπευτικού λογισμικού καταφθάνουν σε μια εποχή που πολλά έθνη προετοιμάζονται για εκλογές.

Τους τελευταίους μήνες, πολλές εταιρείες τεχνολογίας έχουν προειδοποιήσει για τις αυξανόμενες κρατικές προσπάθειες επηρεασμού ορισμένων εκλογικών αποτελεσμάτων.

Οι ειδοποιήσεις της Apple, ωστόσο, δεν έκαναν παρατήρηση σχετικά με τη χρονική στιγμή τους.

«Δεν είμαστε σε θέση να παράσχουμε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το τι μας έκανε να σας στείλουμε αυτή την ειδοποίηση, καθώς αυτό μπορεί να βοηθήσει τους επιτιθέμενους μισθοφόρους spyware να προσαρμόσουν τη συμπεριφορά τους για να αποφύγουν την ανίχνευση στο μέλλον», δήλωσε η εταιρεία στους επηρεαζόμενους πελάτες.

Προηγουμένως περιέγραφε τους επιτιθέμενους ως «κρατικά χρηματοδοτούμενους», αλλά αντικατέστησε όλες αυτές τις αναφορές με «μισθοφορικές επιθέσεις spyware».

Η προειδοποίηση προς τους πελάτες προσθέτει: «Οι επιθέσεις μισθοφορικού spyware, όπως αυτές που χρησιμοποιούν το Pegasus από τον όμιλο NSO, είναι εξαιρετικά σπάνιες και πολύ πιο εξελιγμένες από την κανονική εγκληματική δραστηριότητα στον κυβερνοχώρο ή το κακόβουλο λογισμικό των καταναλωτών».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η Apple δήλωσε ότι βασίζεται αποκλειστικά σε «εσωτερικές πληροφορίες και έρευνες σχετικά με τις απειλές για τον εντοπισμό τέτοιων επιθέσεων» και ακόμα πως «παρόλο που οι έρευνές μας δεν μπορούν ποτέ να επιτύχουν απόλυτη βεβαιότητα, οι ειδοποιήσεις απειλών της Apple είναι ειδοποιήσεις υψηλής εμπιστοσύνης , ότι ένας χρήστης έχει ατομικά στοχοποιηθεί από μια επίθεση μισθοφορικού spyware και θα πρέπει να λαμβάνονται πολύ σοβαρά υπόψη».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.