ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Κίνα: Επιστήμονες κλωνοποίησαν επιτυχώς κατσίκα χρησιμοποιώντας την ίδια τεχνική με το πρόβατο Ντόλι (βίντεο)

Οι κλωνοποιημένες κατσίκες παρήχθησαν με τη μεταφορά του πυρήνα ενός ενήλικου κυττάρου σε ένα ωάριο

Κίνα: Επιστήμονες κλωνοποίησαν επιτυχώς κατσίκα χρησιμοποιώντας την ίδια τεχνική με το πρόβατο Ντόλι (βίντεο)

Η Κίνα ανακοίνωσε την επιτυχή κλωνοποίηση μιας κατσίκας από το Θιβέτ, χρησιμοποιώντας την ίδια τεχνική κλωνοποίησης που έφερε στον κόσμο το πρόβατο Ντόλι το 1997.

Το επίτευγμα αυτό σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός στην τεχνολογία κλωνοποίησης και την εφαρμογή της στη διατήρηση και βελτίωση της γενετικής των ζώων.

Οι κλωνοποιημένες κατσίκες παρήχθησαν με τη μεταφορά του πυρήνα ενός ενήλικου κυττάρου σε ένα ωάριο, από το οποίο είχε αφαιρεθεί ο πυρήνας του ωαρίου. Το ωάριο αυτό εμφυτεύθηκε στη συνέχεια σε μια παρένθετη μητέρα, με αποτέλεσμα τη γέννηση απογόνων που φέρουν τη γενετική σύσταση του κυττάρου-δότη και όχι της παρένθετης μητέρας.

Η πρώτη από αυτές τις κλωνοποιημένες κατσίκες ζύγιζε 7,4 κιλά και αναφέρθηκε ότι ήταν υγιής, σύμφωνα με ένα βίντεο που κυκλοφόρησε από την China Central Television, τον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα ειδήσεων. Ωστόσο, δεν αποκαλύφθηκαν λεπτομέρειες σχετικά με τη δεύτερη κλωνοποιημένη κατσίκα.

Τα υποκείμενα αυτής της προσπάθειας κλωνοποίησης επιλέχθηκαν από μια δεξαμενή μεγάλων, βραβευμένων αρσενικών κατσικιών, γνωστών για τα επιθυμητά χαρακτηριστικά αναπαραγωγής τους.

Η πρωτοβουλία αυτή των Κινέζων επιστημόνων, με επικεφαλής τον Su Jianmin, έχει ως στόχο να διατηρήσει και να αναπαράγει το γενετικό υλικό εξαιρετικών ατόμων του πληθυσμού των αιγών. Η κλωνοποίηση αποτελεί μια πολλά υποσχόμενη λύση στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι και οι βοσκοί στη διατήρηση της γενετικής καθαρότητας και της ποιότητας των ζώων τους.

Η εστίαση του προγράμματος κλωνοποίησης εκτείνεται πέρα από τις άμεσες προσπάθειες αναπαραγωγής, με μακροπρόθεσμους στόχους που αποσκοπούν στην κλωνοποίηση αρσενικών κατσικιών που είναι πρόγονοι των υψηλότερων αποδόσεων μαλλιού. Απώτερος στόχος είναι η βελτίωση της ποιότητας και της ποσότητας του παραγόμενου μαλλιού, συμβάλλοντας έτσι στην τοπική και εθνική οικονομία.

Ενώ η ανακοίνωση έγινε δεκτή με ενθουσιασμό στους επιστημονικούς κύκλους, οι λεπτομέρειες σχετικά με τη διαδικασία κλωνοποίησης ήταν κάπως περιορισμένες.

Οι αναφορές των κινεζικών μέσων ενημέρωσης επιβεβαίωσαν ότι το επίτευγμα επιτεύχθηκε στην επαρχία Qinghai με τη χρήση κλωνοποίησης σωματικών κυττάρων, την ίδια μέθοδο που ευθύνεται για τη δημιουργία της Dolly, του πρώτου κλωνοποιημένου θηλαστικού.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το επίτευγμα αυτό όχι μόνο υπογραμμίζει τις αυξανόμενες δυνατότητες της Κίνας στον τομέα της γενετικής έρευνας, αλλά αναδεικνύει επίσης τη δυνατότητα της τεχνολογίας κλωνοποίησης να συμβάλει σημαντικά στις προσπάθειες για τη γεωργία και τη διατήρηση της φύσης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.