ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Ντράπηκε ο Χίμλερ όταν άκουσε τον Μαγιορκίνη...

«Παραίτησαν» τον ιδρυτή της OpenAI Σ.Άλτμαν: Τώρα του λένε να γυρίσει – Είχε εκφράσει φόβους για την εμπλοκή Τ.Ν. και ανθρώπινης βούλησης (upd)

«Αν επιστρέψω να παραιτηθεί αυτό το Δ.Σ.» - Μόλις είχε επενδύσει στην εταιρεία η Microsoft

«Παραίτησαν» τον ιδρυτή της OpenAI Σ.Άλτμαν: Τώρα του λένε να γυρίσει – Είχε εκφράσει φόβους για την εμπλοκή Τ.Ν. και ανθρώπινης βούλησης (upd)

(Ανανέωση – Αρχική δημοσίευση 19/11 – 09.12): Μια μέρα μετά την απόλυσή του, το ΔΣ της OpenAI έκανε κίνηση για να τον φέρει πίσω, υπό την πίεση των βασικών μετόχων.

Την απομάκρυνση του Άλτμαν ακολούθησε η παραίτηση του προέδρου Γκρεγκ Μπρόκμαν, καθώς άλλων τριών ανώτερων ερευνητών, που όλοι τους αποτελούσαν άτομα της απολύτου εμπιστοσύνης του. Η εξέλιξη αυτή δυσαρέστησε και βασικούς μετόχους της εταιρείας, όπως η Microsoft και η εταιρεία επιχειρηματικών συμμετοχών Thrive Capital.

Εν μέσω της σκόνης που σηκώθηκε, μια μέρα αργότερα, το Σάββατο, τόσο οι βασικοί επενδυτές όσο και το διοικητικό συμβόύλιο φέρονται, σύμφωνα με τον τεχνολογικό ιστότοπο Verge, να έκαναν… στροφή, επιχειρώντας να ακυρώσουν την απόλυση του Άλτμαν και να τον επαναφέρουν στηη θέση του!

Προσπαθούν να τον πείσουν να επιστρέψει – Ο όρος που έχει θέσει

«Το διοικητικό συμβούλιο της OpenAI βρίσκεται σε συζητήσεις με τον Σαμ Άλτμαν για να επιστρέψει στη θέση του CEO, σύμφωνα με πολλούς ανθρώπους που γνωρίζουν το θέμα. Ένας από αυτούς δήλωσε ότι ο Άλτμαν, ο οποίος απολύθηκε ξαφνικά από το διοικητικό συμβούλιο την Παρασκευή χωρίς προειδοποίηση, παρουσιάζεται “αμφίθυμος” για την επιστροφή του και, αν τελικά το πράξει, θα ήθελε σημαντικές αλλαγές στη διακυβέρνηση της εταιρείας. Το γεγονός ότι ο Άλτμαν πραγματοποίησε συνομιλίες με την εταιρεία μόλις μία ημέρα μετά την απομάκρυνσή του δείχνει ότι η OpenAI βρίσκεται σε πορεία ελεύθερης πτώσης χωρίς αυτόν» έγραψε το Verge.

Από την πλευρά της, η Wall Street Journal πρόσθεσε ότι ο Άλτμαν έθεσε σαν όρο την αντικατάσταση ολόκληρου του διοικητικού συμβουλίου αν επιστρέψει ως διευθύνων σύμβουλος: «Ο Άλτμαν εξετάζει το ενδεχόμενο να επιστρέψει, αλλά έχει πει στους επενδυτές ότι θέλει ένα νέο διοικητικό συμβούλιο. Έχει, παράλληλα, συζητήσει την ίδρυση μιας εταιρείας, στην οποία θα προσλάβει πρώην υπαλλήλους της OpenAI και ακροβατεί μεταξύ των δύο αυτών επιλογών, είπαν άνθρωποι που γνωρίζουν το θέμα. Ο Άλτμαν αναμένεται να αποφασίσει σύντομα», πρόσθεσαν οι πηγές.

Δυσαρέσκεια στη βασκή μέτοχο Microsoft που τάσσεται στο πλευρό του Άλτμαν «σε ό,τι κάνει στη συνέχεια»

Στις προσπάθειες για την επιστροφή του Άλτμαν στην κεφαλή της OpenAI, πρωτοστατούν οι κορυφαίοι μέτοχοι της εταρείας, συμπεριλαμβανομένης της Microsoft και της εταιρείας επιχειρηματικών συμμετοχών Thrive Capital, σύμφωνα με τη WSJ. Εξάλλου, η Microsoft επένδυσε 13 δισεκατομμύρια δολάρια στην OpenAI και είναι ο κύριος χρηματοδότης της, η Thrive Capital είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της εταιρείας, ενώ άλλοι επενδυτές της εταιρείας υποστηρίζουν αυτές τις προσπάθειες.

Μάλιστα, το Bloomberg ανέφερε ότι ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft, Σάτια Ναντέλα, ο οποίος «αιφνιδιάστηκε και ήταν έξαλλος με την κίνηση του διοικητικού συμβουλίου», είναι ένας από τους ανθρώπους που υποστηρίζουν σθεναρά τον Άλτμαν.

«Οι διευθυντές έχουν εξετάσει το ενδεχόμενο να παραιτηθούν, αν και προς το παρόν διστάζουν σε μια τέτοια κίνηση. Η κατάσταση είναι ρευστή και τα τελικά σχέδια δεν έχουν καθοριστεί. Εάν το διοικητικό συμβούλιο παραιτηθεί, οι επενδυτές εξετάζουν έναν κατάλογο πιθανών νέων διευθυντών…» σημείωσε το πρακτορείο.


Νωρίτερα το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας κατασκευής του ChatGPT ανακοίνωσε σήμερα ότι απομάκρυνε τον συνιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο Σαμ Άλτμαν, αφού διαπιστώθηκε ότι «δεν ήταν σταθερά ειλικρινής στις επικοινωνίες του» με το διοικητικό συμβούλιο αλλά ίσως δεν είναι τόσο απλή η εξήγηση καθώς ο Άλτμαν δήλωσε σε συνεργάτες του, σύμφωνα με την Wall Street Journal, μετά την ανακοίνωση, ότι ήταν σοκαρισμένος και θυμωμένος για την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου.

Επικαλέστηκε μια διαμάχη με μέλη του διοικητικού συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής επιστήμονα και συνιδρυτή της OpenAI, Ίλια Σατσκεβερ, για θέματα όπως η ισορροπία μεταξύ ταχύτητας και ασφάλειας, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν κάποιες από αυτές τις συζητήσεις, ενώ μεγάλα ερωτηματικά προκαλούν οι παραιτήσεις επίσης των συνιδρυτών της Α.Ι.

Σύμφωνα με το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας OpenAI, που πριν από ένα χρόνο παρουσίασε την πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης ChatGPT, η αποχώρηση του διευθύνοντος συμβούλου Σαμ Άλτμαν θα έχει άμεση ισχύ.

«Η αποχώρηση του κ. Άλτμαν έρχεται κατόπιν μιας σχετικής έρευνας του διοικητικού συμβουλίου το οποίο συμπέρανε ότι εκείνος δεν ήταν πάντοτε ειλικρινής στις επικοινωνίες του με το συμβούλιο, γεγονός που δυσχεραίνει την ικανότητά του να ασκεί τις αρμοδιότητές του» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Το διοικητικό συμβούλιο δεν έχει πλέον εμπιστοσύνη στη δυνατότητα του Άλτμαν να συνεχίσει να ηγείται της OpenAI», πρόσθεσε.

Προσωρινή διευθύνουσα σύμβουλος αναλαμβάνει η μηχανικός Μίρα Μουράτι, η μέχρι σήμερα επικεφαλής του τμήματος τεχνολογίας. Παράλληλα, ο Γκρεγκ Μπρόκμαν θα παραιτηθεί από πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου αλλά θα παραμείνει στην εταιρεία και θα λογοδοτεί στον διευθύνοντα σύμβουλο.

Η απόλυση αιφνιδίασε τον Σαμ Αλτμαν καθώς επίσης και πολλά μέλη του προσωπικού που ανακάλυψαν την εξέλιξη από το δημόσιο blog της εταιρείας, σύμφωνα με ανάρτηση στο Twitter (X) του Γκρεγκ Μπρόκμαν, τον πρώην πρόεδρο και συνιδρυτή του OpenAI που παραιτήθηκε λίγο μετά την απόλυση του Άλτμαν.

Ακολούθησε υποβάλλοντας την παραίτησή του ο κορυφαίος ερευνητής Σίμον Σίντορ .

“Ομάδα – μετά τη χθεσινή ανακοίνωση, που μας αιφνιδίασε όλους, είχαμε πολλές συζητήσεις με το διοικητικό συμβούλιο σε μία προσπάθεια να κατανοήσουμε καλύτερα τους λόγους και την διαδικασία πίσω από την απόφασή του. Αυτές οι συζητήσεις και οι επιλογές σχετικά με την πορεία μας προς τα εμπρός βρίσκονται σε εξέλιξη σήμερα το πρωί. ” έγραψε ο Μπραντ Λάιτκαπ στο εσωτερικό σημείωμα.

«Μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου δεν ελήφθη ως απάντηση σε επιλήψιμη ενέργεια ή οτιδήποτε σχετίζεται με τις οικονομικές, επιχειρηματικές πρακτικές ή πρακτικές ασφαλείας και προστασίας της ιδιωτικότητας…Επρόκειτο για διακοπή της επικοινωνίας μεταξύ του Σαμ και του συμβουλίου».

«Εξακολουθούμε να συμμεριζόμαστε τις ανησυχίες σας σχετικά με τον τρόπο χειρισμού αυτής της διαδικασίας, εργαζόμαστε για την επίλυση του θέματος», αναφέρεται στο σημείωμα. «Η συλλογική μας ευθύνη αυτήν την στιγμή κατευθύνεται προς τους συναδέλφους, τους συνεταίρους, τους χρήστες, τους πελάτες και ευρύτερα τον κόσμο που συμμερίζεται το όραμά μας για μία ευρέως επωφελή AGI (Artificial general intelligence)».

Τι είπε ο Άλτμαν στη Γερουσία για το ChatGPT 

Τον περασμένο Μάϊο ο Σαμ Άλτμαν κατέθεσε ενώπιον επιτροπής της αμερικανικής Γερουσίας σχετικά με τις δυνατότητες – και τις παγίδες – της νέας τεχνολογίας.

Στην κατάθεσή του είπε ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να είναι κάτι τόσο μεγάλο όσο «η τυπογραφική μηχανή», αλλά αναγνώρισε τους πιθανούς κινδύνους της. Παραδέχθηκε, επίσης, τον αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχει στην οικονομία, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας να χαθούν θέσεις εργασίας.

«Θα υπάρξουν επιπτώσεις στις θέσεις εργασίας. Προσπαθούμε να είμαστε πολύ σαφείς γι’ αυτό» είπε. Ο Άλτμαν δήλωσε στους νομοθέτες ότι ανησυχεί για τον πιθανό αντίκτυπο στη δημοκρατία και για το πώς θα μπορούσε να γίνει κατάχρηση της τεχνητής νοημοσύνης με στόχο την παραπληροφόρηση την περίοδο των εκλογών. 

Ο Άλτμαν υιοθέτησε μια ασυνήθιστη προσέγγιση για τη λειτουργία του OpenAI. Δεν είχε άμεση οικονομική συμμετοχή στην επιχείρηση, επικαλούμενος την ανησυχία του σχετικά με τη χρήση του κέρδους ως κίνητρο στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, και ηγήθηκε των προσπαθειών για την ανάπτυξη κυβερνητικών κανονισμών γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη.

Δήλωσε στην Wall Street Journal ότι οραματιζόταν ότι τα πιο προηγμένα chatbots θα αποτελούσαν μια μέρα μια «επέκταση της βούλησής σας».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Όμως η αλλαγή αποτέλεσε έκπληξη και για τη Microsoft, η οποία έχει επενδύσει 13 δισεκατομμύρια δολάρια στην OpenAI για ένα ποσοστό 49%.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.