ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Πώς το κινητό μας μπορεί να προβλέψει αν θα πεθάνουμε μέσα στην επόμενη πενταετία

Τι αποκαλύπτουν Αμερικανοί ερευνητές

Πώς το κινητό μας μπορεί να προβλέψει αν θα πεθάνουμε μέσα στην επόμενη πενταετία

Με σενάριο επιστημονικής φαντασίας μοιάζει η είδηση ότι ένα κινητό μπορεί να προβλέψει αν θα πεθάνει κάποιος την επόμενη πενταετία, ωστόσο οι επιστήμονες λένε ότι όντως συμβαίνει και το εξηγούν.

Τα δεδομένα που έχουν συλλέξει οι αισθητήρες κίνησης του κινητού τηλεφώνου από μόλις έξι λεπτά περπατήματος κάποιου, μπορεί να είναι αρκετά για να προβλεφθεί η πιθανότητα θανάτου του μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, σύμφωνα με τους Αμερικανούς ερευνητές.

Μια μελέτη, με επικεφαλής τον Μπρους Σατζ του Πανεπιστημίου του Ιλινόις, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό για θέματα ψηφιακής υγείας «PloS Digital Health», σύμφωνα με το «New Scientist», βρήκε ότι η ακρίβεια της ανωτέρω μεθόδου είναι περίπου ανάλογη με εκείνη άλλων παραδοσιακότερων μεθόδων πρόβλεψης.

Προηγούμενες έρευνες είχαν εκτιμήσει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου με βάση το συνολικό επίπεδο σωματικής δραστηριότητας, κάνοντας χρήση αισθητήρων σε άλλες συσκευές όπως τα «βραχιολάκια» και τα «έξυπνα» ρολόγια.

Όλοι σχεδόν οι άνθρωποι έχουν πια «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα (smartphones) με παρόμοιους αισθητήρες κίνησης, όμως δεν έχουν μαζί τους συνεχώς το τηλέφωνο τους, οπότε δεν μπορεί να καταγραφεί αξιόπιστα ο συνολικός βαθμός σωματικής δραστηριότητάς τους.

Για να βρουν έναν εναλλακτικό δείκτη πρόγνωσης κινδύνου, οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για την υγεία 100.655 ατόμων, οι οποίοι είχαν φορέσει επί μία εβδομάδα στον καρπό τους ηλεκτρονικό «βραχιολάκι» με αισθητήρα κίνησης. Στη διάρκεια της επόμενης πενταετίας το 2% περίπου των συμμετεχόντων είχε πεθάνει από διάφορες αιτίες.

Τα αποτελέσματα

Η ανάλυση μέσω τεχνητής νοημοσύνης – με τη βοήθεια αλγόριθμου που έκανε εκτίμηση του κινδύνου πρόωρου θανάτου με βάση μόνο την επιτάχυνση στη διάρκεια μιας βόλτας έξι λεπτών – έδειξε ότι όταν υπάρχουν ασθένειες όπως της καρδιάς και των πνευμόνων, οι άνθρωποι επιβραδύνουν συχνά τον βηματισμό τους και μετά τον επιταχύνουν ξανά σε μικρές δόσεις. Το νέο μοντέλο μπορεί να προβλέψει με βάση την ανάλυση της επιτάχυνσης και επιβράδυνσης τον μελλοντικό κίνδυνο θανάτου, έχοντας ακρίβεια ανάλογη άλλων πιο παραδοσιακών δεικτών (π.χ. μέσω ερωτηματολογίων υγείας ή της συνολικής ημερήσιας δραστηριότητας).

Μολονότι η νέα έρευνα χρησιμοποίησε αισθητήρες κίνησης φορεμένους στον καρπό του χεριού, τα smartphones μπορούν να μετρήσουν επίσης την επιτάχυνση στη διάρκεια μιας σύντομης βόλτας, κάτι που επιτρέπει μια ανάλογη πρόγνωση κινδύνου.

Οι ερευνητές σημειώνουν μάλιστα ότι είναι δυνατό να χρησιμοποιηθούν τα δεδομένα από τα κινητά τηλέφωνα σε επίπεδο ολόκληρου του πληθυσμού μιας χώρας, για να εκτιμηθεί η κατάσταση της υγείας των κατοίκων.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.