ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Πρόστιμο ύψους 1,3 δισ. δολαρίων στη Meta από την ΕΕ για διαρροή προσωπικών δεδομένων στις ΗΠΑ

Η εταιρεία υποστηρίζει πως το πρόστιμο που της επιβλήθηκε είναι «αδικαιολόγητο και περιττό»

Πρόστιμο ύψους 1,3 δισ. δολαρίων στη Meta από την ΕΕ για διαρροή προσωπικών δεδομένων στις ΗΠΑ

Πρόστιμο «καμπάνα» ύψους 1,2 δις. ευρώ – ποσό που αποτελεί ρεκόρ – επέβαλε η ευρωπαϊκή αρχή για το απόρρητο στη Meta, εξαιτίας του τρόπου η εταιρεία διαχειρίστηκε πληροφορίες των χρηστών. Η ρυθμιστική αρχή για το απόρρητο έδωσε μάλιστα προθεσμία πέντε μηνών για να σταματήσει η μεταβίβαση δεδομένων των χρηστών προς τις ΗΠΑ.

Το ποσό που καλείται να καταβάλει η μητρική του Facebook έχει «σπάσει» κάθε προηγούμενο, αφού η Επιτροπή Προστασίας Δεδομένων της Ιρλανδίας (DPC) που έλαβε την απόφαση, ξεπέρασε το προηγούμενο ευρωπαϊκό πρόστιμο των 746 εκατ. προς την Amazon το 2021 από το Λουξεμβούργο.

Η Meta, η οποία σχεδιάζει να ασκήσει έφεση, καταδικάσθηκε επειδή «συνέχισε να διαβιβάζει προσωπικά δεδομένα» χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου προς τις ΗΠΑ, παραβιάζοντας τους σχετικούς ευρωπαϊκούς κανόνες, ανέφερε στην απόφασή της η ιρλανδική Επιτροπή για την Προστασία των Δεδομένων (DPC), η οποία ενεργεί για λογαριασμό της ΕΕ, σύμφωνα με το Reuters.

Από την πλευρά της, η Meta υποστηρίζει πως το πρόστιμο που της επιβλήθηκε είναι «αδικαιολόγητο και περιττό», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε σε ανακοίνωσή της.

Σκοπεύει μάλιστα να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης της DPC, ενώ θα καταφύγει στην δικαστική οδό για να διευθετήσει την υπόθεση.

Πάντως, η «φασαρία» για το πού αποθηκεύει το Facebook τα δεδομένα των χρηστών του, κρατάει περισσότερο από μία δεκαετία, όταν ο Μαξ Σρεμς που κάνει εκστρατεία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, εισήγαγε μια νομική αμφισβήτηση σχετικά με τον κίνδυνο κατασκοπείας από τις ΗΠΑ, ύστερα και από τις αποκαλύψεις που είχε κάνει ο πρώην αξιωματούχος της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Εντουαρντ Σνόουντεν.

Σημειώνεται πως η Meta είχε αναφέρει τον περασμένο μήνα ότι μια νέα συμφωνία για τη διευκόλυνση της ασφαλούς μεταφοράς των προσωπικών δεδομένων των πολιτών της ΕΕ στις ΗΠΑ, θα έμπαινε σε ισχύ πριν χρειαστεί να ακυρωθούν αυτές οι μεταφορές.

Εάν συνέβαινε αυτό, τότε η προηγούμενη ειδοποίηση της εταιρείας για αναστολή του Facebook στην Ευρώπη δεν θα ίσχυε.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αξιωματούχοι είπαν ότι το νέο πλαίσιο προστασίας δεδομένων -που συμφωνήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την κυβέρνηση των ΗΠΑ τον Μάρτιο του 2022- μπορεί να είναι έτοιμο έως τον Ιούλιο, αλλά η Meta προειδοποίησε για το ενδεχόμενο να μην είναι έτοιμο εγκαίρως.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.