Το Facebook μοίρασε παράνομα προσωπικές πληροφορίες 87 εκατ. χρηστών! – Πώς μπορούν να διεκδικήσουν αποζημίωση από αγωγή $725 εκατ.

Η αγωγή ασκήθηκε το 2018

Το Facebook μοίρασε παράνομα προσωπικές πληροφορίες 87 εκατ. χρηστών! – Πώς μπορούν να διεκδικήσουν αποζημίωση από αγωγή $725 εκατ.

Το μερίδιό τους από τον ομαδικό διακανονισμό αγωγής ύψους 725 εκατομμυρίων δολαρίων που αφορά παραβιάσεις της ιδιωτικής ζωής από το Facebook, μπορούν να διεκδικήσουν οι χρήστες του μέσου κοινωνικής δικτύωσης, έως τον Αύγουστο. 

Σύμφωνα με το CNBC, η αγωγή ασκήθηκε το 2018 μετά την αποκάλυψη από το Facebook ότι οι πληροφορίες 87 εκατομμυρίων χρηστών μοιράστηκαν αθέμιτα στην Cambridge Analytica.

Τα άτομα που είχαν ενεργό λογαριασμό στο Facebook στις ΗΠΑ μεταξύ Μαΐου 2007 και Δεκεμβρίου 2022 έχουν προθεσμία μέχρι τις 25 Αυγούστου για να υποβάλουν αγωγή. Οι ατομικές πληρωμές διακανονισμού δεν έχουν ακόμη καθοριστεί, διότι οι πληρωμές εξαρτώνται από το πόσοι χρήστες υποβάλλουν αξιώσεις και πόσο καιρό ο κάθε χρήστης διατηρούσε λογαριασμό στο Facebook.

Η Cambridge Analytica ήταν μια βρετανική εταιρεία παροχής πολιτικών συμβουλών.

Η παραβίαση ανάγκασε τον ιδρυτή του Facebook Μαρκ Ζούκερμπεργκ να καταθέσει ενώπιον του Κογκρέσου και να βγάλει ολοσέλιδες διαφημίσεις όπου ζητούσε συγγνώμη για τα λάθη. «Λυπάμαι που δεν κάναμε περισσότερα εκείνη τη στιγμή. Τώρα λαμβάνουμε μέτρα για να διασφαλίσουμε ότι αυτό δεν θα ξανασυμβεί», δήλωσε ο Ζούκερμπεργκ.

Το Facebook μετονομάστηκε σε Meta το 2021 και διευθέτησε την ομαδική αγωγή τον επόμενο χρόνο.

Η Meta δεν παραδέχτηκε ότι έκανε κάποιο λάθος. «Επιδιώξαμε τον διακανονισμό, καθώς είναι προς το συμφέρον της κοινότητάς μας και των μετόχων μας», δήλωσε τότε εκπρόσωπος της εταιρείας.

Οι χρήστες του Facebook μπορούν να υποβάλουν αίτηση αποζημίωσης επισκεπτόμενοι την ιστοσελίδα Facebookuserprivacysettlement.com και εισάγοντας το όνομα, τη διεύθυνση, τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τους και επιβεβαιώνοντας ότι ζούσαν στις ΗΠΑ και ήταν ενεργοί στο Facebook μεταξύ των προαναφερόμενων ημερομηνιών.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.