ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Μηδενικές εκπομπές και μηδενικό πλήρωμα: Tο πρώτο ηλεκτρικό αυτόνομο φορτηγό πλοίο καθελκύστηκε στη Νορβηγία

Μηδενικές εκπομπές και μηδενικό πλήρωμα: Tο πρώτο ηλεκτρικό αυτόνομο φορτηγό πλοίο καθελκύστηκε στη Νορβηγία

Μηδενικές εκπομπές και, σύντομα, μηδενικό πλήρωμα: Tο πρώτο πλήρως ηλεκτρικό αυτόνομο φορτηγό πλοίο στον κόσμο καθελκύστηκε στη Νορβηγία, ένα μικρό αλλά πολλά υποσχόμενο βήμα προς τη μείωση του κλιματικού αποτυπώματος της ναυτιλιακής βιομηχανίας.

Με την δυνατότητα να μεταφέρει έως και 120 εμπορευματοκιβώτια με λίπασμα από ένα εργοστάσιο στη νοτιοανατολική πόλη Porsgrunn στο λιμάνι Brevik, μια απόσταση περίπου 12 χλμ, το ηλεκτρικό πλοίο Yara Birkeland θα εξαλείψει την ανάγκη για περίπου 40.000 θαλάσσιες διαδρομές που τροφοδοτούνται από ρυπογόνο ντίζελ.

«Φυσικά, υπήρξαν δυσκολίες και πισωγυρίσματα», δήλωσε ο Svein Tore Holsether, διευθύνων σύμβουλος του νορβηγικού κολοσσού λιπασμάτων Yara .«Αλλά νοιώθω ιδιαίτερα ικανοποιημένος να στέκομαι εδώ σήμερα βλέποντας τι καταφέραμε να φτιάξουμε

Το πλοίο μήκους 80 μέτρων και βάρους 3.200 τόνων θα περάσει μια σειρά εργασιακών δοκιμών για δύο χρόνια κατά τη διάρκεια ώστε να τελειοποιηθεί το σύστημα πλοήγησης και να μπορεί να ελίσσεται μόνο του.

Η τιμονιέρα θα μπορούσε να εξαφανιστεί τελείως σε “τρία, τέσσερα ή πέντε χρόνια”, είπε ο Holsether. Το σκάφος θα μπορεί να πραγματοποιήσει τα ταξίδια 7,5 ναυτικών μιλίων μόνο του με τη βοήθεια αισθητήρων.

«Πολλά από τα δυστυχήματα που συμβαίνουν στα πλοία οφείλονται σε ανθρώπινο λάθος, λόγω κούρασης για παράδειγμα”, δήλωσε ο διευθυντής του έργου Jostein Braaten.

«Η αυτόνομη λειτουργία μπορεί να επιτρέψει ένα ασφαλές ταξίδι», είπε.

Μπορεί ωστόσο η απόσταση που θα πρέπει να διανύσει μόνο του το Yara Birkeland να είναι μικρή, αλλά εχει ακόμη πολλά εμπόδια να αντιμετωπίσει.

Θα πρέπει να ταξιδέψει μέσα σε ένα στενό φιόρδ και να πλεύσει κάτω από δύο γέφυρες, ενώ θα διαχειρίζεται τα ρεύματα και τη κίνηση από εμπορικά πλοία, σκάφη αναψυχής και καγιάκ, προτού ελλιμενιστεί σε ένα από τα πιο πολυσύχναστα λιμάνια της Νορβηγίας.

100 Teslas

Στο Yara Birkeland, το παραδοσιακό μηχανοστάσιο έχει αντικατασταθεί από οκτώ διαμερίσματα μπαταριών, δίνοντας στο σκάφος χωρητικότητα 6,8 MWh — που προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές υδροηλεκτρικής ενέργειας.

«Αυτό είναι το ισοδύναμο με 100 Teslas», λέει ο Braaten.

Ο ναυτιλιακός τομέας, ο οποίος ευθύνεται σχεδόν για το 3% των ανθρωπογενών εκπομπών ρύπανσης, στοχεύει να μειώσει τις εκπομπές του κατά 40% έως το 2030 και 50% έως το 2050.

Ωστόσο οι ειδικοί δεν περιμένουν τα ηλεκτρικά πλοία να λύσουν το πρόβλημα των ρύπων σύντομα.

Από μόνη της, η συμβολή του Yara Birkeland στις παγκόσμιες προσπάθειες για το κλίμα θα είναι απλώς μια σταγόνα στον ωκεανό

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πάντως,θεωρείται πως η ηλεκτρική ενέργεια ύκολα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οχηματαγωγά πλοία που κάνουν σύντομες και σταθερές διαδρομές, πιθανώς και σε μεταφορές εμπορευματοκιβωτίων σε ποτάμια

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.