Φιλόσοφος προειδοποιεί για τις συνέπειες της τεχνητής νοημοσύνης: «Πιθανότητα οι “ψηφιακές δικτατορίες”»

Φιλόσοφος προειδοποιεί για τις συνέπειες της τεχνητής νοημοσύνης: «Πιθανότητα οι “ψηφιακές δικτατορίες”»

Για «αποικιοκρατία προσωπικών δεδομένων» και «ψηφιακές δικτατορίες», μίλησε ο φιλόσοφος Γιουβάλ Νόα Χαράρι στο Νταβός. Σοκάρει μάλιστα, όταν προειδοποιεί για τη δημιουργία ενός κόσμου όπου κάποιος πιθανότατα να φυλακίζεται εάν τα βιολογικά του δεδομένα δείξουν ότι δεν είναι αρκετά αφοσιωμένος στο καθεστώς.

Αυτή τη μελλοντική δυστοπία περιέγραψε μιλώντας στο Νταβός ο Ισραηλινός ιστορικός και φιλόσοφος Γιουβάλ Νόα Χαράρι, ο οποίος είπε ότι με τις νέες τεχνολογίες οι άνθρωποι μετατρέπονται σε «ζώα που μπορούν να χακαριστούν» και κάλεσε τις μεγάλες οικονομικές και τεχνολογικές δυνάμεις να αποτρέψουν τη διαφαινόμενη σύγκλιση των τεχνολογιών της Τεχνητής Νοημοσύνης, της Βιομετρικής και της Αυτόματης Παρακολούθησης πριν να είναι πολύ αργά.

Ο Χαράρι, απόφοιτος της Οξφόρδης διδάσκει Ιστορία στο πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ και θεωρείται ένας από τους πιο επιδραστικούς σύγχρονους διανοητές. Τα βιβλία του, που έχουν γίνει παγκόσμια μπεστ σέλερ πραγματεύονται την ιστορία του ανθρώπου (το βιβλίο «Sapiens») αλλά και το μέλλον του («Deus»), με την πρόβλεψη ότι κάποια στιγμή θα επικρατήσει μια κάστα «υπερανθρώπων», πλουσίων δηλαδή οι οποίοι θα έχουν το αποκλειστικό προνόμιο να χρησιμοποιούν πανάκριβες τεχνολογίες, όπως εμφυτεύματα τα οποία θα παρατείνουν τη ζωή και τις διανοητικές δυνατότητες.

Στο Νταβός, ο Χαράρι προειδοποίησε για έναν κόσμο όπου οι αλγόριθμοι θα αναλύουν τη βιολογία μας και τη συμπεριφορά, λέγοντας ότι κάποιες χώρες, μπορεί να χρησιμοποιούν την Τεχνητή Νοημοσύνη για να αναλύουν όλη μας τη ζωή -ακόμα και τα στοιχεία που δεν ελέγχουμε οι ίδιοι- προκειμένου να καθορίσουν ποιοι είναι κατάλληλοι για πρόσληψη. Κάποιες άλλες χώρες μπορεί να το θεωρήσουν ως παραβίαση προσωπικών δεδομένων και να το απαγορεύσουν, αλλά θα δεχθούν πίεση από τις επιχειρήσεις τους για να το κάνουν κι αυτές, αφού θα δημιουργηθεί μια οικονομική ανισότητα.

Η Τεχνητή Νοημοσύνη έχει προκαλέσει μια κούρσα εξοπλισμών ανάλογη με την κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, είπε ο Χαράρι, υπογραμμίζοντας ότι τότε το ολοκαύτωμα αποφεύχθηκε επειδή οι ΗΠΑ εξασφάλισαν την ιδεολογική υπεροχή πείθοντας ότι ενδιαφέρονταν για το συνολικό καλό και όχι μόνο για το δικό τους συμφέρον.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σήμερα, τόσο οι ΗΠΑ όσο και οι άλλες μεγάλες δυνάμεις υιοθετούν το δόγμα «κάθε πλευρά για τον εαυτό της», είπε ο Χαράρι, τονίζοντας ότι για να αποφευχθούν οι κίνδυνοι θα πρέπει να αποκατασταθεί η διεθνής εμπιστοσύνη και η συνεργασία, αλλά και να δοθούν φιλοσοφικές απαντήσεις στα μεγάλα ερωτήματα, παρόλο που εκτίμησε ότι ο κόσμος βρίσκεται σε μια «φιλοσοφική πτώχευση».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.