Το σκάφος Orion της NASA κατέγραψε τον δίσκο της Σελήνης να περνά μπροστά από τον μητρικό της πλανήτη (βίντεο)

Το διαστημικό σκάφος έθεσε την Δευτέρα νέο ρεκόρ απόστασης από τη Γη

Το σκάφος Orion της NASA κατέγραψε τον δίσκο της Σελήνης να περνά μπροστά από τον μητρικό της πλανήτη (βίντεο)

Το σκάφος Orion της NASA έθεσε την Δευτέρα νέο ρεκόρ απόστασης από τη Γη και απαθανάτισε μια έκλειψη που κανένα ανθρώπινο μάτι δεν έχει δει μέχρι σήμερα: τον δίσκο της Σελήνης να περνά μπροστά από τον μητρικό της πλανήτη.

Κάμερες που έχουν εγκατασταθεί στις άκρες των ηλιακών συλλεκτών βιντεοσκόπησαν την έκλειψη λίγες ώρες πριν το σκάφος πάρει το δρόμο της επιστροφής στη Γη, όπου αναμένεται στις 11 Δεκεμβρίου.

Μια παρόμοια «έκλειψη» είχε καταγραφεί το 2015 από τον δορυφόρο DSCOVR της NASA, του οποίου η κύρια αποστολή είναι να παρακολουθεί τη δραστηριότητα του Ήλιου και να προειδοποιεί για γεωμαγνητικές καταιγίδες.

Σε μια άλλη εξέλιξη την Δευτέρα, το Orion έθεσε νέο ρεκόρ για τη μεγαλύτερη απόσταση από τη Γη στην οποία έχει φτάσει σκάφος σχεδιασμένο για ανθρώπους. Βρισκόταν τότε σε απόσταση 432.000 χιλιομέτρων, μακρύτερα από τη Σελήνη που απέχει κατά μέσο όρο 384.000 χιλιόμετρα.

Το προηγούμενο ρεκόρ των 400.171 χιλιομέτρων, το οποίο είχε τεθεί το 1970 από την αποστολή Apollo 13, είχε ήδη καταρριφθεί από την Παρασκευή.

Η διαφορά είναι ότι το Orion μεταφέρει μόνο τρία ανδρείκελα στη θέση των αστροναυτών, καθώς η αποστολή Artemis I είναι ουσιαστικά η πρόβα για τις αποστολές με πλήρωμα, οι οποίες προγραμματίζεται να αρχίσουν το 2024 με μια επανάληψη της ίδιας πτήσης γύρω από τη Σελήνη.

Η πρώτη προσσελήνωση, στην οποία θα πρωταγωνιστήσουν η πρώτη γυναίκα και ο πρώτος μη λευκός αστροναύτης στη Σελήνη, δεν αναμένεται πριν από το 2025 το νωρίτερο.

Στην πρώτη του αποστολή, το Orion εκτοξεύτηκε στις 15 Νοεμβρίου και την Παρασκευή τέθηκε σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη σε ύψος 64-81 χιλιάδων χιλιομέτρων.

Η τροχιά είναι τόσο μεγάλη ώστε το σκάφος θα προλάβει να συμπληρώσει μόνο μισή περιφορά πριν επιστρέψει.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ήδη από την Τρίτη η NASA ξεκινά τις πρόβες για την περισυλλογή της κάψουλας όταν τελικά πέσει με αλεξίπτωτο στον Ειρηνικό.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.