ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Αξονική τομογραφία στα παιδιά: Οι σοβαροί κίνδυνοι και το όριο ασφαλείας

«Οι περιττές αξονικές τομογραφίες πρέπει να αποφεύγονται»

Αξονική τομογραφία στα παιδιά: Οι σοβαροί κίνδυνοι και το όριο ασφαλείας

Σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης, εάν ένα παιδί υποβληθεί σε μία αξονική τομογραφία κατά την παιδική ηλικία, δεν αυξάνεται ο κίνδυνος να αναπτύξει μελλοντικά όγκο στον εγκέφαλο, λευχαιμία ή λέμφωμα.

Αν υποβληθεί ωστόσο σε τέσσερις ή περισσότερες αξονικές τομογραφίες, ο κίνδυνος υπερδιπλασιάζεται.

Οι αξονικές τομογραφίες χρησιμοποιούν ακτινοβολία χαμηλής δόσης, η οποία μπορεί να βλάψει τα κύτταρα. Προηγούμενα στοιχεία σχετικά με τον κίνδυνο καρκίνου από αυτές τις τομογραφίες σε παιδιά κάτω των 18 ετών, ήταν αντικρουόμενα, είπαν οι ερευνητές.

Στη νέα μελέτη, αξιολογήθηκαν δεδομένα για περισσότερα από 7.800 παιδιά στην Ταϊβάν που είχαν διαγνωστεί με ενδοκρανιακούς όγκους, λευχαιμία ή λέμφωμα μεταξύ 2000 και 2013.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές συνέκριναν τα ποσοστά όγκων στα παιδιά που είχαν υποβληθεί σε αξονική τομογραφία έναντι εκείνων που δεν είχαν κάνει την εξέταση.

Ενώ η μελέτη δεν διαπίστωσε αυξημένο κίνδυνο μετά από μία αξονική τομογραφία, τα παιδιά που υποβλήθηκαν σε δύο έως τρεις τομογραφίες, είχαν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης ενδοκρανιακών όγκων.

Τα παιδιά που υποβλήθηκαν σε τέσσερις ή περισσότερες αξονικές τομογραφίες, αντιμετώπιζαν υπερδιπλάσιο κίνδυνο ενδοκρανιακών όγκων, λευχαιμίας και λεμφώματος non-Hodgkin.

«Τα ευρήματα υπογραμμίζουν τη σημασία στρατηγικών προστασίας από την ακτινοβολία», δήλωσε η συγγραφέας Yu-Hsuan Joni Shao, από το Κολλέγιο Ιατρικής Επιστήμης και Τεχνολογίας στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Ταϊπέι στην Ταϊβάν.

«Οι περιττές αξονικές τομογραφίες πρέπει να αποφεύγονται και πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή σε ασθενείς που χρειάζονται επαναλαμβανόμενες αξονικές τομογραφίες», πρόσθεσε.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα μικρότερα παιδιά φάνηκε να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο λόγω επαναλαμβανόμενων αξονικών τομογραφιών.

«Οι γονείς και οι παιδιατρικοί ασθενείς θα πρέπει να είναι καλά ενημερωμένοι για τους κινδύνους και τα οφέλη πριν από τις ακτινολογικές διαδικασίες και να ενθαρρύνονται να συμμετέχουν στη λήψη αποφάσεων σχετικά με την απεικόνιση», ανέφεραν οι συγγραφείς.

Η υποβολή σε τέσσερις και πάνω αξονικές τομογραφίες στην παιδική ηλικία, μπορεί να διπλασιάσει τον κίνδυνο όγκων στον εγκέφαλο, λευχαιμίας και λεμφώματος αργότερα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Canadian Medical Association Journal.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.