ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Δες τι πρέπει να κάνεις για να πεις «αντίο» στην ακμή του σώματος

Πώς θα αποκτήσεις και πάλι λείο και καθαρό δέρμα

Δες τι πρέπει να κάνεις για να πεις «αντίο» στην ακμή του σώματος

Ο χρόνος για το καλοκαίρι πλέον μετρά αντίστροφα, καθώς ο υδράργυρος έχει αρχίσει ήδη να ανεβαίνει, και αυτό που χρειάζεται να προσέξουμε είναι η ακμή του σώματος η οποία επιδεινώνεται με τη ζέστη.

Μάλιστα, ενώ οι εξάρσεις στις πιο κοινές περιοχές, όπως το στήθος και η πλάτη, δεν είναι ακριβώς ευπρόσδεκτες, μπορούν να αντιμετωπιστούν χάρη σε κάθε είδους στοχευμένες θεραπείες, από απολέπιση σώματος έως λοσιόν που καταπρανουν το δέρμα.

Δες παρακάτω τι μπορείς να κάνεις για να αποκτήσεις και πάλι λείο και καθαρό δέρμα:

Γνώρισε καλύτερα την ακμή

Δεδομένου ότι υπάρχουν πολλοί τύποι σημαδιών που εμφανίζονται στο δέρμα, είναι χρήσιμο να γνωρίζεις τι να ψάξεις – και πού – όταν εντοπίζεις την ακμή σώματος.

“Η ακμή του σώματος χαρακτηρίζεται συχνότερα από κυστική ακμή στο στήθος, τους ώμους, την πλάτη ή τους γλουτούς”, εξηγεί η δερματολόγος Rita Linkner.

“Αυτές οι περιοχές έχουν μεγάλους σμηγματογόνους αδένες που είναι η βασική αιτία της ακμής του σώματος”.

Μάθε τι το προκαλεί

“Οι αιτίες της ακμής του σώματος είναι παρόμοιες με αυτές της ακμής στο πρόσωπο”, εξηγεί ο Andrew Alexis, επίκουρος καθηγητής δερματολογίας, αναφέροντας τη φλεγμονή, την αυξημένη παραγωγή λιπαρών ουσιών, τα θυλάκια των τριχών να είναι φραγμένα από τη λιπαρότητα, τα νεκρά κύτταρα του δέρματος και τον ερεθισμό του ωοθυλακίου από ένα συγκεκριμένο βακτήριο που προκαλεί ακμή και ονομάζεται Cutibacterium, ως κοινούς ενόχους.

Εκτός από αυτούς τους παράγοντες, η ακμή του σώματος προκαλείται από τον εγκλωβισμένο ιδρώτα ή τη λιπαρότητα αλλά και τις γρήγορες ορμονικές αλλαγές όπως η εγκυμοσύνη και η εμμηνόπαυση.

Κάνε καθαρισμό – αλλά μην το παρακάνεις

Εάν είσαι επιρρεπής στην ακμή, το καθημερινό ντους – ιδιαίτερα αμέσως μετά την άσκηση – είναι σημαντικό.

Επιπλέον, η χρήση ενός ήπιου καθαριστικού σώματος που καταπολεμά την ακμή, εμποτισμένο με συστατικά όπως το υπεροξείδιο του βενζοϋλίου που σκοτώνει τα βακτήρια, είναι ευεργετικό για τη θεραπεία της ακμής και τη μείωση της εμφάνισης των μαύρων κηλίδων με την πάροδο του χρόνου.

“Το ντους ή το μπάνιο με απαλά, ισορροπημένα καθαριστικά είναι κάτι που υποστηρίζω ιδιαίτερα” λέει η δερματολόγος Whitney Bowe.

Ενυδατώσου παντού

“Το ενυδατωμένο δέρμα με άθικτο φράγμα είναι η καλύτερη άμυνά όταν πρόκειται για ακμή και άλλες δερματικές παθήσεις”, λέει η Bowe.

Εκτός από το να πίνεις αρκετό νερό και να αποφύγεις τον υπερβολικό καθαρισμό, η σφράγιση της υγρασίας στο δέρμα με ορούς και λοσιόν που είναι φιλικά προς την ακμή και υποστηρίζουν το φράγμα του δέρματος μπορεί να είναι χρήσιμα.

Η Bowe συνιστά απαλές, θρεπτικές ενυδατικές κρέμες με πρεβιοτικά και κεραμίδια για να βοηθήσουν στην εξισορρόπηση του μικροβιώματος.

Σκέψου τον τρόπο ζωής σου

Ξεκίνα ελαχιστοποιώντας τις τριβές στα πιο ευαίσθητα σημεία, τα οποία είναι επιρρεπή στην ακμή, “αποφεύγοντας τα σφιχτά και κλειστά ρούχα και φορώντας υφάσματα που αναπνέουν – ειδικά για την άσκηση”, λέει η Alexis.

Λάβε υπόψη τη διατροφή, τον ύπνο και τον συνολικό τρόπο ζωής σου, που μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ακμή του σώματος.

Η ακμή επιδεινώνεται από τρόφιμα που προκαλούν φλεγμονή, όπως τα γαλακτοκομικά προϊόντα και η ζάχαρη. Το άγχος μπορεί να επιδεινώσει απολύτως την ακμή του σώματος”, λέει η Bowe.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

“Επίσης, η αϋπνία μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένα επίπεδα της ορμόνης του στρες, της κορτιζόλης”.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.