ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Η εικόνα της κυβέρνησης: Τοξική σκόνη στον ουρανό, θρύψαλα στο έδαφος!

Θηλασμός: Οι τροφές που θα πρέπει να αποφύγετε για ένα ποιοτικό γάλα

Θηλασμός: Οι τροφές που θα πρέπει να αποφύγετε για ένα ποιοτικό γάλα

Μία από τις πιο σημαντικές εποχές για ένα νεογέννητο μωρό είναι ο θηλασμός, με την μητέρα να πρέπει να προσέχει ιδιαίτερα ώστε να προσφέρει ένα ποιοτικό γάλα.

Το γάλα είναι η πρώτη τροφή που μπαίνει στη ζωή μας και η σημαντικότερη, αφού παρέχει ό,τι χρειαζόμαστε για να χτίσουμε έναν υγιή οργανισμό. Το μητρικό γάλα δε, είναι η ιδανικότερη επιλογή για το μωρό, καθώς είναι η φυσική τροφή που ταιριάζει απόλυτα στις ανάγκες του και προσαρμόζεται σε αυτές όσο το βρέφος μεγαλώνει. Αν λοιπόν μία νέα μητέρα αποφασίσει να θηλάσει αποκλειστικά, θα πρέπει να γνωρίζει ότι η διατροφή της παίζει σημαντικό ρόλο στην ποιότητα του μητρικού γάλακτος, γι αυτό και θα πρέπει να είναι προσεχτική στις επιλογές της.

Έχοντας περάσει πολύ πρόσφατα από αυτό το στάδιο, μπορώ να πω ότι η σκέψη και μόνο ότι η διατροφή του μωρού μπορεί να επηρεάζεται άμεσα από τις δικές μου διατροφικές επιλογές, με είχε αγχώσει αρκετά. Ο μεγάλος όγκος, συχνά αντικρουόμενων μεταξύ τους απόψεων, περί της σωστής διατροφής κατά την εγκυμοσύνη που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, όσο και οι «παραδοσιακές» πληροφορίες από την εποχή των γιαγιάδων μας με τις οποίες βομβαρδίζουν τις νέες μητέρες συγγενείς και φίλοι, σίγουρα δεν βοηθάνε. Μέχρι που συνειδητοποίησα ότι ο μόνος που πρέπει και μπορεί να δώσει κατευθύνσεις είναι ο παιδίατρος.

Σας παρουσιάζουμε λοιπόν, τις βασικές συμβουλές για ισορροπημενη διατροφή κατά την περίοδο του θηλασμού, ώστε να ξέρετε ποιες τροφές μπορείτε να επιλέγετε και ποιες να αποφεύγετε.

Οι τροφές που επιλέγουμε για το καθημερινό μας γεύμα
Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η διατροφή κατά την περίοδο του θηλασμού, όπως και σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας, θα πρέπει να είναι ισορροπημένη και να περιλαμβάνει υγιεινές επιλογές από όλες τις ομάδες τροφίμων: φρούτα και λαχανικά, κρέας και ψάρι, γαλακτοκομικά προϊόντα, όσπρια, ρύζι, ζυμαρικά, ψωμί και γιατί όχι και γλυκά, αρκεί να μην γίνονται υπερβολές στην κατανάλωση τους. Αυτή την τόσο ευαίσθητη περίοδο του θηλασμού, δεν παραλείπουμε από το καθημερινό μενού:

  • Φρέσκα φρούτα εποχής.
  • Λαχανικά εποχής. Ιδανικά, μέχρι και τον 3ο μήνα του μωρού θα πρέπει να καταναλώνονται μαγειρεμένα ή βραστά.
  • Κρέας, πουλερικά και ψάρι. Όπως στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, έτσι και την περίοδο του θηλασμού, θα πρέπει να είναι πολύ καλά μαγειρεμένα. Επίσης, όσον αφορά στα ψάρια, επιλέγουμε μικρά και λιπαρά ψάρια όπως η σαρδέλα.
  • Γαλακτοκομικά προϊόντα.
  • Ζυμαρικά, ρύζι, ψωμί και δημητριακά, με ιδιαίτερη προτίμηση στα προϊόντα ολικής άλεσης,.
  • Όσπρια. Δεν τα παραλείπουμε από τη διατροφή μας, ωστόσο καλό θα ήταν να μπουν σταδιακά στο πιάτο, σε μικρές ποσότητες και μετά τον 3ο μήνα του μωρού.

Πέρα από τα 3 κυρίως γεύματα, είναι σημαντικό να καταναλώνονται και μικρά, υγιεινά σνακ στο ενδιάμεσο, όπως κράκερ ολικής άλεσης με τυρί ή ένα μικρό σάντουιτς.

Οι τροφές που αποφεύγουμε
Όπως αναφέραμε και παραπάνω, ένα ισορροπημένο μοντέλο διατροφής δεν αποκλείει ομάδες τροφίμων. Σε λογικές ποσότητες, όλα επιτρέπονται. Ωστόσο στην περίπτωση του θηλασμού οι διατροφικές επιλογές της μητέρας μπορεί να περιοριστούν εάν το μωρό εμφανίζει κολικούς ή ενδείξεις αλλεργίας. Το σίγουρο είναι, ότι θα πρέπει να αποφεύγουμε τις μονοφαγικές δίαιτες, καθώς και να δίνουμε περισσότερη προσοχή στα παρακάτω:

  • Ωμά λαχανικά και πράσινες σαλάτες (π.χ. μαρούλι, μπρόκολο, κουνουπίδι).
  • Τρόφιμα με έντονες γεύσεις και οσμές, όπως ωμό κρεμμύδι, σκόρδο, πράσο, σέλινο και πικάντικα μπαχαρικά.
  • Όξινα τρόφιμα, όπως ξίδι ή χυμό πορτοκάλι πριν τον θηλασμό.
  • Ροφήματα βοτάνων, εκτός από χαμομήλι, μάραθο και κάρδαμο.
  • Απαγορεύονται τα ωμά ή όχι σωστά μαγειρεμένα ψάρια ή κρεάς.
  • Αλκοόλ. Το αλκοόλ είναι από τις επιλογές που αποφεύγουμε τόσο κατά την εγκυμοσύνη όσο και κατά τον θηλασμό. Ωστόσο, εάν θέλουμε να πιούμε για παράδειγμα ένα ποτήρι κρασί, μπορούμε να το κάνουμε εφόσον θηλάσουμε πριν, ούτως ώστε να μεσολαβήσει τουλάχιστον ένα 3ωρο μέχρι τον επόμενο θηλασμό, για να προλάβει και ο οργανισμός να αποβάλει το αλκοόλ. Εναλλακτικά, μπορούμε πριν πιούμε αλκοόλ να έχουμε βγάλει μία επαρκή ποσότητα γάλακτος με θήλαστρο και να το δώσουμε στο μωρό με μπιμπερό.

Τι κάνουμε αν μία τροφή επηρεάζει αρνητικά το μωρό;
Κατά τη διάρκεια του θηλασμού μπορεί να κάποιο τρόφιμo να σχετίζεται με συμπτώματα όπως κοκκινίλες στο σώμα του μωρού, έντονο κλάμα που δεν οφείλεται σε άλλη αιτία ή εμετό. Σε αυτές τις περιπτώσεις αποφεύγουμε το συγκεκριμένο τρόφιμο για τις επόμενες ημέρες, για να δούμε αν υπάρχει διαφορά στη συμπεριφορά του μωρού και στη συνέχεια, δοκιμάζουμε ξανά το ίδιο τρόφιμο, σε μικρή ποσότητα. για να δούμε εάν εμφανιστούν ξανά συμπτώματα. Σε αυτή την περίπτωση επικοινωνούμε με τον παιδίατρο μας.

Και με τον καφέ τι γίνεται;
H θηλάζουσα μπορεί να πίνει μέχρι 2 κούπες καφέ ημερησίως, αλλά σε αυτή την ποσότητα θα πρέπει να συμπεριληφθούν και άλλα ποτά ή ροφήματα που περιέχουν καφεΐνη, όπως τσάι, κακάο και κάποια αναψυκτικά.

Υπάρχουν φαγητά που αυξάνουν την παραγωγή γάλακτος;
Η παραγωγή και η ροή του γάλακτος στηρίζεται στην προσφορά και τη ζήτηση. Όσο το βρέφος τρέφεται με μητρικό γάλα, τόσο αυτό συνεχίζει να παράγεται. Επιπλέον, είναι σημαντικό η θηλάζουσα να αναπαύεται ικανοποιητικά, να τρώει σωστά και ισορροπημένα και να έχει επαρκή πρόσληψη υγρών.

Χρειαζόμαστε επιπλέον θερμίδες όταν θηλάζουμε;
Όπως στην εγκυμοσύνη το «τρώω για δύο» αποτελεί μύθο, έτσι και κατά την περίοδο του θηλασμού δεν χρειάζονται υπερβολές. Βέβαια, επειδή οι μητέρες που θηλάζουν έχουν αυξημένες θερμιδικές ανάγκες, χρειάζονται γύρω στις 500 θερμίδες την ημέρα επιπλέον, σε σχέση με μία μητέρα που δεν θηλάζει.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πόσο νερό θα πρέπει να πίνουμε καθημερινά;
Μία γυναίκα που θηλάζει θα πρέπει να φροντίσει να ενυδατώνεται επαρκώς, πίνοντας τουλάχιστον 2 λίτρα νερό την ημέρα. Φροντίζουμε να έχουμε δίπλα μας ένα ποτήρι με νερό και κατά τη διάρκεια του θηλασμού, καθώς συχνά εκείνη την ώρα μπορεί να διψάσουμε. Εκτός από νερό, μπορούμε να πίνουμε φρέσκους χυμούς φρούτων και λαχανικών, καθώς και να βάζουμε στο τραπέζι μας πιο συχνά σούπες.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.