ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Δίδυμα: Tι πρέπει να προσέξετε στην εγκυμοσύνη – Πόσες θερμίδες μπορείτε να καταναλώσετε

Ποια θρεπτικά συστατικά είναι σημαντικά;

Δίδυμα: Tι πρέπει να προσέξετε στην εγκυμοσύνη – Πόσες θερμίδες μπορείτε να καταναλώσετε

H εγκυμοσύνη σε δίδυμα δεν διαφέρει σε τίποτα από κάθε άλλη εγκυμοσύνη, όμως η διατροφή παραμένει το Α και το Ω για την υγιή ανάπτυξη του εμβρύου και την υγεία της μέλλουσας μαμάς.

Μία ισορροπημένη διατροφή στη δίδυμη κύηση προσφέρει στη μαμά την ενέργεια, τα μακροθρεπτικά συστατικά, τις βιταμίνες και τα μέταλλα που χρειάζεται για τρεις ανθρώπους.

Σύμφωνα με κάποιους ειδικούς, η προτεινόμενη ημερήσια πρόσληψη θερμίδων στη δίδυμη κύηση κυμαίνεται μεταξύ 3.000 και 4.000 θερμίδων.

Το πόσο βάρος πρέπει να πάρει η μαμά την περίοδο της εγκυμοσύνης εξαρτάται από την τον Δείκτη Μάζα Σώματός της και άλλους παράγοντες. Κατά μέσο όρο, στη δίδυμη κύηση το βάρος που θεωρείται φυσιολογικό να πάρει είναι τα 16 με 20 κιλά.

Υδατάνθρακες

Οι υδατάνθρακες είναι η κύρια πηγή ενέργειας και θα πρέπει να καλύπτουν το 40% του συνόλου των θερμίδων που παίρνετε μέσα στη μέρα. Σύμφωνα με το Centro de Atención Nutritional Antímano (CANIA) οι έγκυες με Δείκτη Μάζα Σώματος εντός του φυσιολογικού ορίου θα πρέπει προτείνεται να καταναλώνουν περίπου 350 γραμμάρια υδατανθράκων την ημέρα. Επιπλέον, καλό είναι να προτιμάτε τρόφιμα που περιέχουν υδατάνθρακες και παράλληλα έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη για να μπορείτε να έχετε καλύτερο έλεγχο των επιπέδων των σακχάρων σας. Για αυτό προτείνεται να εντάξετε στη διατροφή σας επίσης, τροφές ολική άλεσης όπως είναι το ρύζι, τα μακαρόνια, η βρόμη κ.α. Παράλληλα και κάποια φρούτα περιέχουν υδατάνθρακες και είναι πηγή διαλυτών φυτικών ινών όπως είναι τα αχλάδια, τα μήλα, τα ροδάκινα και οι φράουλες.

Πρωτεΐνη

Η πρωτεΐνη θα πρέπει να καλύπτει το 20% του συνόλου των θερμίδων που καταναλώνετε καθημερινά. Αυτό είναι περίπου 170 γραμμάρια την ημέρα.

Πηγές ζωικής πρωτεΐνης είναι το κοτόπουλο, η γαλοπούλα, το ασπράδι αυγού, τα ψάρια. Πηγές φυτικών πρωτεϊνών από την άλλη είναι τα όσπρια, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι.

Καλά λιπαρά

Τα λιπαρά θα πρέπει να καλύπτουν αντίστοιχα το 40% των ημερήσιων θερμίδων . Από αυτό μόνο το 7-10% των θερμίδων που καταναλώνετε μέσα στη μέρα θα πρέπει να είναι μονοακόρεστα λιπαρά για ν μην αυξηθούν τα ποσοστά της κακής χοληστερόλης.

Η κατανάλωση ωμέγα-3 λιπαρών οξέων είναι επίσης απαραίτητη για αυτό και είναι σημαντικό να εντάξετε στη διατροφή σας τροφές ψάρια και ξηρούς καρπούς.

Βιταμίνες

Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για τον μεταβολισμό του ασβεστίου. Υπάρχει στα λιπαρά ψάρια και σε ορισμένα κρέατα. Σύμφωνα με το περιοδικό Clinical Perinatal, το φολικό οξύ είναι ακόμα πιο σημαντικό για τη δίδυμη κύηση από ότι είναι στη εγκυμοσύνη σε ένα παιδί.

Μέταλλα

Όσον αφορά τα μέταλλα, το σίδηρο, το ασβέστιο και το ιώδιο είναι από τα πιο σημαντικά.

Σίδηρος: Η ανεπάρκεια σε σίδηρο είναι πολύ συχνή στην εγκυμοσύνη σε δίδυμα, η οποία οδηγεί σε αναιμία και αυξημένο κίνδυνο για πρόωρο τοκετό.

Ασβέστιο: Οι ανάγκες του οργανισμού σε ασβέστιο είναι αυξημένες στη δίδυμη κύηση.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ιώδιο: Το ιώδιο είναι επίσης αναγκαίο και συνήθως η επαρκής πρόσληψή του επιτυγχάνεται με την κατανάλωση αλατιού.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.