ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Γιατί συμβαίνουν οι πονοκέφαλοι στην αρχή της εγκυμοσύνης;

Χωρίζονται σε δύο κατηγορίες

Γιατί συμβαίνουν οι πονοκέφαλοι στην αρχή της εγκυμοσύνης;

Οι πονοκέφαλοι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να προκληθούν από ορμόνες, αύξηση του όγκου του αίματος ή και από άλλα αίτια, όπως η έλλειψη ύπνου και το στρες.

Είναι σημαντικό να μιλήσετε με τον γιατρό σας εάν έχετε πονοκεφάλους, καθώς τα φάρμακα και οι θεραπείες που μπορεί να έχετε χρησιμοποιήσει στο παρελθόν μπορεί να μην είναι κατάλληλα για εσάς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας.

Η δρ. Julia Bucklan, εξηγεί τι πρέπει να ξέρετε για τους πονοκεφάλους της εγκυμοσύνης

Είναι κάτι κοινό οι πονοκέφαλοι στην αρχή της εγκυμοσύνης;

Με απλά λόγια: ναι, είναι. Οι περισσότερες έγκυοι τείνουν να βλέπουν αύξηση στους πονοκεφάλους και τις ημικρανίες κατά το πρώτο τρίμηνο.

Πώς είναι οι πονοκέφαλοι κατά την πρώιμη εγκυμοσύνη

Οι πονοκέφαλοι χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: τους δευτεροπαθείς και τους πρωτοπαθείς. Οι δευτερογενείς πονοκέφαλοι προκαλούνται από ένα υποκείμενο πρόβλημα υγείας, όπως η μόλυνση των κόλπων ή η υπέρταση.

Οι πρωτογενείς πονοκέφαλοι είναι αυτοτελείς: ο πόνος που νιώθετε είναι άμεσο αποτέλεσμα του ίδιου του πονοκεφάλου! Οι ημικρανίες είναι ένα κλασικό τέτοιο παράδειγμα.

Εάν αντιμετωπίζετε ημικρανία ενώ είστε έγκυος, αυτό συχνά μπορεί να συμβαδίζει με την αύρα. Η αύρα είναι μια προσωρινή αισθητηριακή διαταραχή που μπορεί να περιλαμβάνει οπτικές αλλαγές, μούδιασμα και μυρμήγκιασμα ή αλλαγές στην ομιλία.

Τα καλά νέα είναι πως “οι περισσότερες γυναίκες βλέπουν μια βελτίωση στον αριθμό των ημικρανιών που αντιμετωπίζουν καθώς προχωρά η εγκυμοσύνη τους”, λέει η δρ. Bucklan.

Γιατί συμβαίνουν οι πονοκέφαλοι στην αρχή της εγκυμοσύνης

Βασική αιτία είναι οι ορμόνες. Βοηθούν το σώμα σας να κρατά το έμβρυο υγιές και να τρέφεται καλά, αλλά ταυτόχρονα αυξάνουν την συχνότητα πονοκεφάλων. Το ίδιο συμβαίνει και με την αύξηση του όγκου του αίματος, η οποία συμβαίνει κατά το πρώτο τρίμηνο.

Άλλοι παράγοντες που οδηγούν σε πονοκεφάλους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης:

  • Κατανάλωση ορισμένων τροφών (θεωρούνται “έναυσμα” ημικρανιών)
  • Ανεπαρκής ενυδάτωση (κυρίως με νερό)
  • Έλλειψη ύπνου
  • Κακή διατροφή
  • Αυξημένο στρες
  • Στομαχικές διαταραχές

Πάνω από 1 στις 4 γυναίκες έχουν ημικρανίες κατά τη διάρκεια των αναπαραγωγικών ετών. Όσες έχουν γενικότερα ημικρανίες γίνεται ακόμα πιο πιθανό να τις έχουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Αλλά σε περιπτώσεις που αφορούν δευτερογενείς πονοκεφάλους, οι αιτίες περιλαμβάνουν:

  • Προεκλαμψία (υπέρταση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης)
  • Φλεβική θρόμβωση
  • Μολύνσεις ρινικών κόλπων
  • Όγκοι εγκεφάλου
  • Κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου

«Κοιτάμε κάθε έγκυο ξεχωριστά και αξιολογούμε τα συμπτώματά της», δηλώνει η δρ. Bucklan.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Η πρώτη ερώτηση που πρέπει να απαντήσουμε είναι: Είναι αυτός ένας πρωτογενής πονοκέφαλος ή προειδοποιητικό σημάδι κάποιας υποκείμενης πάθησης;», πρόσθεσε.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.