ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Μπορούν τα χλαμύδια να προκαλέσουν υπογονιμότητα σε άνδρες και γυναίκες; – Ποια τα συμπτώματα

Αυτή η πάθηση μπορεί εύστοχα να ονομαστεί «ο σιωπηλός εχθρός της γονιμότητας» επειδή δεν έχει εμφανή συμπτώματα

Μπορούν τα χλαμύδια να προκαλέσουν υπογονιμότητα σε άνδρες και γυναίκες; – Ποια τα συμπτώματα

Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ), θα πρέπει να γίνει γνωστό πως μπορεί μερικές φορές να επηρεάσουν τη γονιμότητά σας. Μάλιστα, τα χλαμύδια είναι ένα τέτοιο ΣΜΝ που μπορεί μερικές φορές να επηρεάσει τη γονιμότητα τόσο των ανδρών όσο και των γυναικών.

Μάθετε παρακάτω αν τα χλαμύδια προκαλούν προβλήματα υπογονιμότητας ή να επηρεάσουν τις πιθανότητές σας να αποκτήσετε ένα μωρό.

Τι είναι τα χλαμύδια;

Τα χλαμύδια είναι ένα από τα πιο κοινά σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ) και αυτή η πάθηση μπορεί εύστοχα να ονομαστεί «ο σιωπηλός εχθρός της γονιμότητας» επειδή δεν έχει εμφανή συμπτώματα.

Τα χλαμύδια προκαλούνται από ένα βακτήριο γνωστό ως Chlamydia Trachomatis. Αυτό το βακτήριο μπορεί να μεταφερθεί κατά τη διάρκεια του σεξ χωρίς προστασία.

Τα άτομα που έχουν μολυνθεί από χλαμύδια μπορεί να μην γνωρίζουν ότι έχουν μολυνθεί και αυτός είναι και ο λόγος που μπορεί να τη μεταδώσουν και σε άλλους. Αυτή η ασθένεια μολύνει περίπου 3 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο με το υψηλότερο ποσοστό να βρίσκεται στην ηλικιακή ομάδα 18 έως 24 ετών των σεξουαλικά ενεργών ενηλίκων.

Τα χλαμύδια μεταδίδονται μέσω των σωματικών υγρών (μέσω του κολπικού, του πρωκτού ή του στοματικού σεξ). Το βακτήριο εισέρχεται στο σώμα μέσω του τραχήλου της μήτρας, της ουρήθρας, του ορθού ή του λαιμού. Οι άνδρες που έχουν μολυνθεί μπορούν να μεταδώσουν τη μόλυνση ακόμη και χωρίς εκσπερμάτιση.

Μια έγκυος γυναίκα που έχει χλαμύδια μπορεί να μολύνει το μωρό της κατά τη διάρκεια του κολπικού τοκετού.

Μπορούν τα χλαμύδια να προκαλέσουν υπογονιμότητα σε άνδρες και γυναίκες;

Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα όπως τα χλαμύδια που προκαλούνται από παθογόνα βακτήρια, μπορεί να οδηγήσουν σε φλεγμονώδη νόσο της πυέλου. Η φλεγμονώδης νόσος της πυέλου (PID) είναι μια λοίμωξη των γυναικείων αναπαραγωγικών οργάνων.

Εμφανίζεται συνήθως όταν υπάρχει μια βακτηριακή λοίμωξη -όπως τα χλαμύδια- και εξαπλώνεται από τον τράχηλο της μήτρας ή τον κόλπο προς τη μήτρα, τις σάλπιγγες ή τις ωοθήκες.

Αυτό, με τη σειρά του, μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιο πόνο, έκτοπη εγκυμοσύνη ή επίσης να αυξήσει τις πιθανότητες υπογονιμότητας. Εάν μια γυναίκα διαγνωστεί με χλαμύδια, διατρέχει επίσης υψηλό κίνδυνο να αναπτύξει HIV.

Χλαμύδια και συμπτώματα

Δεν υπάρχουν εμφανή σημάδια και συμπτώματα αυτής της πάθησης και αυτό μπορεί να είναι ανησυχητικό γιατί μπορεί να το έχετε και να μην το γνωρίζετε καν. Περίπου το 70% των γυναικών και το 50% των ανδρών που νοσούν από χλαμύδια μπορεί να μην εμφανίζουν συμπτώματα.

Μερικά από τα συμπτώματα που έχουν αναφερθεί είναι:

  • Αίσθηση πόνου κατά τη σεξουαλική επαφή
  • Αίσθηση πόνου ή καύσου κατά την ούρηση
  • Δύσοσμα κολπικά υγρά
  • Εμφάνιση πόνου στο κάτω μέρος της κοιλιάς
  • Λευκή έκκριση στη βάλανο του πέους
  • Εμφάνιση αιμορραγίας μεταξύ της έμμηνου ρήσης
  • Έκκριση, πόνος ή ακόμα και αιμορραγία από τον πρωκτό.
  • Εμφάνιση ευαισθησίας ή πρήξιμο στους όρχεις.

Χλαμύδια και γονιμότητα

Τα χλαμύδια όσο μένουν χωρίς θεραπεία είναι πιθανό να προκαλέσουν απόφραξη σαλπίγγων με αποτέλεσμα να εμποδίσουν την σύλληψη.

Ενδέχεται όμως να επηρεάσουν και το περιβάλλον εντός της σάλπιγγας με αποτέλεσμα μια πιθανή εγκυμοσύνη να εξελιχθεί εκτός μήτρας. Στην εξωμήτρια κύηση το γονιμοποιημένο ωάριο δεν μπορεί να μεταβεί εντός της μήτρας και να αναπτυχθεί με αποτέλεσμα να τερματιστεί κατά το πρώτο τρίμηνο.

Η λοίμωξη από χλαμύδια στον οργανισμό κατά την διάρκεια του τοκετού μπορεί να γίνει η αιτία ώστε το έμβρυο να αναπτύξει λοίμωξη στα μάτια και τους πνεύμονες.

Θεραπεία

Η θεραπεία είναι πολύ απλή και μια σειρά αντιβιοτικών μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπισή τους. Ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει φαρμακευτική αγωγή και θα ζητήσει αποχή από σεξουαλικές επαφές.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο καλύτερος τρόπος για να κρατήσετε μακριά αυτή τα χλαμύδια είναι το ασφαλές και με προστασία, σεξ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.