ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Γιατί ξεθωριάζει το μόνιμο χρώμα των μαλλιών σου και τι μπορείς να κάνεις γι’αυτό;

Μερικές αλλαγές στον τρόπο ζωής σου είναι το μόνο που χρειάζεσαι για να παρατείνεις την απόχρωση των μαλλιών σου

Γιατί ξεθωριάζει το μόνιμο χρώμα των μαλλιών σου και τι μπορείς να κάνεις γι’αυτό;

Το σενάριο μπορεί να σου φαίνεται γνώριμο: Πήρες μια μόνιμη βαφή μαλλιών, αλλά με την πάροδο του χρόνου τα μαλλιά σου έχουν διαφορετικό χρώμα. Γιατί συμβαίνει αυτό και τι μπορείς να κάνεις;

Σε έναν ιδανικό κόσμο, το χρώμα μαλλιών με το οποίο βγαίνεις από το κομμωτήριο θα ήταν το χρώμα μαλλιών που θα είχες για πολύ καιρό αργότερα . Δυστυχώς, στον πραγματικό κόσμο, το χρώμα των μαλλιών ξεθωριάζει, πράγμα που σημαίνει ότι οξειδώνεται και αλλάζει με την πάροδο του χρόνου. Πιθανότατα έχεις ακούσει για την οξείδωση στο μάθημα της χημείας, όπου οι καθαρές φόρμουλες μπορούν να παραμορφωθούν σε μια καφετιά απόχρωση όταν εκτεθούν σε περιβαλλοντικούς επιθετικούς παράγοντες. Το ίδιο ισχύει και για τα μαλλιά σου: Σε μικροσκοπικό επίπεδο, τα μόρια του χρώματος των μαλλιών μπορεί να χάσουν ηλεκτρόνια, προκαλώντας μια χημική αντίδραση που κάνει τα μαλλιά μπρούτζινα.

Ανάλογα με το χρώμα των μαλλιών σου, η απόχρωση αυτή θα φαίνονται διαφορετικά. Τα ξανθά μαλλιά θα φαίνονται κίτρινα ή πορτοκαλί, ενώ μια μελαχρινή γυναίκα μπορεί να αρχίσει να παρατηρεί ότι τα μαλλιά της φαίνονται πορτοκαλί ή κόκκινα. Αυτό μπορεί να συμβεί για πολλούς λόγους—μερικούς από αυτούς αναπόφευκτους—όπως η έκθεση σε σκληρό νερό και οι ακτίνες UV.

Μην ανησυχείς όμως—μπορείς να αποτρέψεις την αλλαγή του χρώματός σου εφαρμόζοντας έξυπνες πρακτικές συντήρησης μαλλιών, που ξεκινούν με το να μην κάνεις τα παρακάτω λάθη:

Χρησιμοποιείς λάθος σαμπουάν και conditioner

Μπορείς να πας στο κορυφαίο κομμωτήριο και να έχεις έναν επαγγελματία χρωματιστή να ασχολείται με τα μαλλιά σου, αλλά οι προσπάθειές σου μπορεί να είναι άκαρπες κάθε φορά που χρησιμοποιείς το λάθος προϊόν στο ντους. Αυτό συμβαίνει επειδή πολλά προϊόντα περιποίησης μαλλιών περιέχουν θειικά άλατα, τα οποία είναι εξαιρετικά στο να διατηρούν τα μαλλιά λεία, αλλά όχι και τόσο καλά στη διατήρηση του χρώματος των μαλλιών. «Τα θειικά περιέχουν θειικό οξύ, το οποίο μπορεί να διεισδύσει στο χρώμα των μαλλιών και να αφαιρέσει τη χρωστική ουσία», λέει η Stephanie Brown, χρωματίστρια στο IGK Salon στη Νέα Υόρκη. «Για να αποφύγεις το ξεθώριασμα, βεβαιώσου ότι χρησιμοποιείς ένα ασφαλές για το χρώμα σαμπουάν και μαλακτικό χωρίς θειικά άλατα».

Πλύσιμο με ζεστό νερό

Όσο θαυμάσια και αν είναι η αίσθηση του ζεστού ντους, όσο πιο δροσερό τόσο το καλύτερο όσον αφορά τη συντήρηση του χρώματος. Αυτό συμβαίνει επειδή η θερμότητα ανυψώνει την επιδερμίδα, δίνοντας στο χρώμα μια εύκολη οδό διαφυγής. Ωστόσο, γνωρίζουμε ότι το κρύο ντους είναι πιο εύκολο να το πεις παρά να το κάνεις—για να γίνει πιο ανεκτή η πτώση της θερμοκρασίας, ξεκίνα με χλιαρό νερό και μετά ρύθμισε το σιγά-σιγά μέχρι να κρυώσει.

Υπερβολική χρήση εργαλείων styling

Τα μαλλιά μας θα ήταν πιο ανθεκτικά αν αποφεύγαμε εντελώς το θερμικό styling, αλλά αυτό δεν είναι πραγματικότητα για τους περισσότερους ανθρώπους. Δυστυχώς, τα εργαλεία αυτά μπορούν να κάνουν το χρώμα να αφαιρεθεί πιο γρήγορα, επομένως φρόντισε να εφαρμόσεις ένα προστατευτικό θερμότητας πριν το styling. Ο Richy Kandasamy, χρωματιστής και μέλος της Συλλογικής R+Co, συνιστά να αναζητήσεις κάτι που να περιλαμβάνει προστασία από τη θερμότητα και την υπεριώδη ακτινοβολία όταν φεύγεις από το σπίτι—όπως ακριβώς το δέρμα σου χρειάζεται SPF για να διατηρηθεί ασφαλές από τις βλάβες από την υπεριώδη ακτινοβολία, το ίδιο και τα μαλλιά σου.

Συχνό κολύμπι

Δυστυχώς, το χλώριο και το αλμυρό νερό λειτουργούν εναντίον σου. «Μπορούν να αφαιρέσουν από τα μαλλιά τη λάμψη τους, κάνοντας τα μαλλιά να φαίνονται θαμπά», λέει η Brown. «Ο παρατεταμένος χρόνος στο νερό κρατά επίσης την επιδερμίδα ανοιχτή περισσότερο από το συνηθισμένο, επιτρέποντας στα μόρια του χρώματος να αφαιρεθούν από τα μαλλιά. Μπορείς να βάλεις τα μαλλιά σου σε σκουφάκι κολύμβησης ή αποφύγεις να βρέξεις τα μαλλιά σου στο νερό. Εάν πρέπει, εφάρμοσε μια γενναιόδωρη ποσότητα λαδιού μαλλιών για την προστασία της επιδερμίδας από τα μόρια του νερού».

Δεν εφαρμόζεις toner

Από μάσκες και σαμπουάν μέχρι θεραπείες περιποίησης, τα τονωτικά προϊόντα μπορούν να εξαλείψουν τους ανεπιθύμητους ορειχάλκινους και κόκκινους τόνους και να αναζωογονήσουν τα μαλλιά σου. Λειτουργούν σαν ημιμόνιμη βαφή με την εναπόθεση ορισμένων χρωστικών που ακυρώνουν τους τόνους που δεν θέλεις να δεις.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η Jana Rago, ιδιοκτήτρια κομμωτηρίου, κομμώτρια και χρωματίστρια, λέει ότι το toner είναι σαν ένας προσωρινός επίδεσμος, αφού δεν είναι μόνιμη λύση. Για να διατηρήσεις την απόχρωση που προτιμάς, θα χρειαστείς ένα τονωτικό κάθε μήνα έως έξι εβδομάδες, ανάλογα με την υφή των μαλλιών σου και τη συχνότητα με την οποία λούζεις τα μαλλιά σου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.