ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Πώς να αντιμετωπίσεις το άγχος για το σώμα σου κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού

Το πρόβλημα δεν είναι το σώμα σου, είναι το πώς νιώθεις για το σώμα σου

Πώς να αντιμετωπίσεις το άγχος για το σώμα σου κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού

Παρόλο που δεν αποτελεί δημοφιλή άποψη, σε πολλά άτομα δεν αρέσει πραγματικά το καλοκαίρι. Ενώ πολλοί φαίνεται να χαίρονται τις ηλιόλουστες μέρες και όλη τη διασκέδαση που φέρνουν μαζί τους, κάποιοι ταλαιπωριούνται από το άγχος για το σώμα τους.

Ο ζεστός καιρός είναι ένα από τα σημαντικότερα ερεθίσματα για το άγχος του σώματος: σημαίνει ότι πρέπει να αλλάξουμε τη συνηθισμένη μας γκαρνταρόμπα (η οποία για όσες βασίζεται στην κακή εικόνα σώματος συνήθως περιστρέφεται γύρω από την κάλυψη μέσω των ρούχων), με πιο αποκαλυπτικά καλοκαιρινά ρούχα, όπως σορτς, μαγιό και τοπ. Αυτό μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε ανασφάλεια και να μας αναγκάσει να αντιμετωπίσουμε το σώμα μας – και αυτό μπορεί να είναι πραγματικά οδυνηρό.

Υπάρχουν όμως μερικά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να διαχειριστούμε το άγχος που νιώθουμε για το σώμα μας το καλοκαίρι:

Απαλλάξου από το βάρος των απόψεων των άλλων

Να θυμάσαι ότι κανείς δεν νοιάζεται για το πώς μοιάζει το σώμα σου – μπορεί να αγχώνεσαι σκεπτόμενη ότι οι άλλοι γύρω σου κουτσομπολεύουν για το σώμα σου ή το κρίνουν, ενώ στην πραγματικότητα δεν συμβαίνει τίποτα τέτοιο. Είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι οι άνθρωποι γενικά καταναλώνονται υπερβολικά από τις δικές τους ανασφάλειες και άγχη και είναι πολύ απασχολημένοι με τη ζωή τους για να ασχολούνται με το σώμα σου. Και αν το κάνουν, πρέπει να ξέρεις ότι αυτό είναι δικό τους πρόβλημα και όχι δικό σου – αυτό είναι εξ ολοκλήρου δική τους προβολή και κάτι που πρέπει να το δουλέψουν μόνοι τους.

Σταμάτα τον έλεγχο σώματος

Μπορεί να το κάνεις χωρίς καν να ξέρεις τι είναι ο έλεγχος σώματος. Ο έλεγχος του σώματος είναι, σύμφωνα με το Heathline.com, «η συνήθεια να αναζητάς πληροφορίες για το βάρος, το σχήμα, το μέγεθος ή την εμφάνιση του σώματός σου» – ουσιαστικά, περιλαμβάνει εμμονικές σκέψεις και συμπεριφορές γύρω από το σώμα σου. Πράγματα όπως το συχνό ζύγισμα, η σκόπιμη δοκιμή ρούχων που γνωρίζεις ότι είναι πολύ στενά και η προσήλωση σε ορισμένα μέρη του σώματος στους καθρέφτες. Όλοι αυτοί είναι τρόποι με τους οποίους αναζητούμε επανειλημμένα στοιχεία ότι το σώμα μας είναι πράγματι «άσχημο» ή «αηδιαστικό» και χρησιμεύουν μόνο για να ενισχύσουν το άγχος του σώματος.

Σταμάτα τη σύγκριση

Ναι, το άτομο με το οποίο συγκρίνεις τον εαυτό σου έχει διαφορετικό σώμα από εσένα, αλλά κυριολεκτικά όλοι στον κόσμο το έχουν! Και αυτή η διαφορετικότητα είναι εκεί που βρίσκεται η πραγματική ομορφιά – ζούμε σε έναν στρεβλό κόσμο όπου είναι καλό να επιδιώκουμε ένα πολύ συγκεκριμένο πρότυπο ομορφιάς, αλλά γιατί θέλουμε όλοι να μοιάζουμε με κλώνους ο ένας του άλλου όταν η διαφορετικότητά μας είναι τόσο ωραία; Προσπάθησε να γιορτάσεις τη μοναδικότητα κάθε σώματος, συμπεριλαμβανομένου του δικού σου.

Εξασκήσου στην αυτοσυμπόνια και αμφισβήτησε την αρνητική αυτοομιλία

Ο εσωτερικός μας κριτής μπορεί συχνά να είναι πολύ δυνατός και ο τρόπος που μιλάμε στον εαυτό μας μπορεί να είναι τόσο τοξικός και τόσο επιζήμιος – μπορεί να συνορεύει με λεκτική κακοποίηση. Προσπάθησε να καταλάβεις πότε το κάνεις αυτό και αναρωτήσου αν θα έλεγες το ίδιο πράγμα σε κάποιον άλλο. Αν η απάντηση είναι όχι (που ελπίζουμε να είναι!), τότε γιατί το αξίζεις;! Να είσαι ευγενική με τον εαυτό σου και να δείχνεις σεβασμό και αγάπη στο σώμα σου – δεν σου αξίζει τίποτα λιγότερο.

Τέλος, να θυμάσαι ότι η εικόνα του σώματος βρίσκεται στο μυαλό, όχι στο σώμα

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το πρόβλημα δεν είναι το σώμα σου, είναι το πώς νιώθεις για το σώμα σου. Μπορεί να πιστεύεις ότι η αλλαγή του σώματός σου είναι το κλειδί για να νιώθεις καλά με τον εαυτό σου, αλλά ανεξάρτητα από το πόσο βάρος χάνεις ή πόσες «προβληματικές περιοχές» δουλεύεις, μόνο όταν αρχίσεις να αντιμετωπίζεις τα προβλήματα με τη νοοτροπία σου γύρω από το σώμα σου θα δεις διαφορά.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.