ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Εφηβεία και social media: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς

Εφηβεία και social media: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς

Νέα έρευνα για τον χρόνο που περνούν οι έφηβοι στις πλατφόρμες των social media πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο. Πολλοί είναι γονείς που προσπαθούν να περιορίσουν τη χρήση του διαδικτύου και ειδικότερα των social media από τα παιδιά, ωστόσο, όπως έδειξε η έρευνα πολλοί δεν φαίνεται να γνωρίζουν πραγματικά πόσες ώρες την ημέρα τα παιδιά τους χρησιμοποιούν τα κοινωνικά μέσα.

Είναι γνωστό ότι οι έφηβοι περνούν αρκετό χρόνο στο διαδίκτυο και στις social media πλατφόρμες. Σύμφωνα με ερευνητικά δεδομένα, το 93-97% των εφήβων ηλικίας 13-17 ετών χρησιμοποιούν τουλάχιστον μια πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ οι έφηβοι/ες αναφέρουν ότι κατά μέσο όρο, σε ημερήσια βάση, χρησιμοποιούν τρεις διαφορετικές πλατφόρμες. Η χρήση των social media έχει θετικά όπως είναι η επικοινωνία και η ενημέρωση, ωστόσο ελλοχεύει και αρκετούς κινδύνους.

Τέτοιοι είναι το cyber bullying, η εκμετάλλευση από τρίτους ή ακόμα και ο εθισμός στην υπερέκθεση που προσφέρουν.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα, οι γονείς γνωρίζουν ότι εν μέσω πανδημίας αυξήθηκε ο χρόνος που περνούν τα παιδιά στις οθόνες, έχουν όμως υποτιμήσει τον χρόνο που περνούν στα social media. O Jason Nagata, επικεφαλής της έρευνας αναφέρει ότι ιδιαίτερα την περίοδο του lockdown, η οικογένεια περνούσε περισσότερο χρόνο μαζί, αυτό όμως δε σημαίνει ότι οι γονείς γνώριζαν ακριβώς τι έκαναν τα παιδιά τους στο διαδίκτυο.

Όσον αφορά το φύλο, σύμφωνα με τους ειδικούς, οι γονείς φαίνεται να πιστεύουν ότι τα κορίτσια περνούν λιγότερο χρόνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε σχέση με τα αγόρια.

Τι προτείνουν οι ειδικοί;

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Mε αφορμή την έρευνα, o Jason Νagata αναφέρει ότι οι γονείς θα πρέπει να έχουν μία συνεχή επικοινωνία με τα παιδιά για τη χρήση των social media και τους κινδύνους που κρύβουν. Σαφώς, ο περιορισμός και ο αποκλεισμός από αυτές τις πλατφόρμες δεν είναι εύκολος για παιδιά που βρίσκονται στην εφηβεία, συνεπώς, σύμφωνα με τον ειδικό, το καλύτερο είναι οι γονείς να χτίσουν μία σχέση εμπιστοσύνης με τα παιδιά και να έχουν ανοιχτή επικοινωνία ώστε να ξέρουν ότι ό,τι και να συμβεί μπορούν να τους συμβουλευτούν.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.