«Καταρρέει» ο θεσμός της οικογένειας – 4 στα 10 παιδιά γεννήθηκαν εκτός γάμου το 2018

«Καταρρέει» ο θεσμός της οικογένειας – 4 στα 10 παιδιά γεννήθηκαν εκτός γάμου το 2018

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat, και σε αριθμούς αποτυπώνεται πλέον η διάλυση του θεσμού της οικογένειας στην Ευρώπη. Μάλιστα, τα αποτελέσματα, προκάλεσαν έντονο προβληματισμό, καθώς περισσότερα από τέσσερα στα 10 παιδιά που γεννήθηκαν το 2018 στην Ε.Ε. ήταν εκτός γάμου.

Συγκεκριμένα, το ποσοστό των παιδιών που γεννήθηκαν εκτός γάμου στην Ε.Ε. το 2018 εκτινάχθηκε στο 42% από 25% το 2000, καταγράφοντας αύξηση 17 ποσοστιαίων μονάδων.

​Η εξέλιξη αυτή «σηματοδοτεί νέα πρότυπα για τον σχηματισμό οικογενειών μαζί με το πιο παραδοσιακό μοντέλο όπου τα παιδιά γεννιούνταν εντός γάμου», αναφέρει η Eurostat.

Σημαντική αύξηση έχει παρουσιάσει η γέννηση παιδιών εκτός γάμου και στην Ελλάδα τις τελευταίες δύο δεκαετίες, καθώς το ποσοστό τους ανέβηκε από μόλις 4% το 2000 σε 11,1% το 2018. Παρ’ όλα αυτά, το ποσοστό των εκτός γάμου γεννήσεων στη χώρα μας παραμένει με διαφορά το χαμηλότερο στην Ευρωπαϊκή Ευρώπη. Το αμέσως χαμηλότερο ποσοστό καταγράφεται στην Κροατία (20,7%) και στις Λιθουανία και Πολωνία (26,4% και στις δύο).

Στον αντίποδα

Στον αντίποδα, σύμφωνα με τη Eurostat, περισσότερα παιδιά εκτός γάμου γεννήθηκαν στη Γαλλία (60%), τη Βουλγαρία (59%), τη Σλοβενία (58%), την Πορτογαλία (56%), τη Σουηδία (55%), τη Δανία και την Εσθονία (54% αντιστοίχως) και στην Ολλανδία (52%). Μεγαλύτερη αύξηση σημειώθηκε στην Πορτογαλία και την Ισπανία (33,7% και 29,6% αντιστοίχως).

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Στην Εσθονία, τη Λετονία και τη Σουηδία οι γεννήσεις παρέμειναν σχετικά σταθερές.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.