ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Με αυτό τον τρόπο θα μάθετε το παιδί σας να τακτοποιεί τα παιχνίδια του

Με αυτό τον τρόπο θα μάθετε το παιδί σας να τακτοποιεί τα παιχνίδια του

Από τα πρώτα του χρόνια τα παιδιά θα πρέπει να έχουν την ευθύνη των πραγμάτων τους και ειδικότερα των παιχνιδιών τους.

Αλλά τα παιχνίδια στο πάτωμα της κρεβατοκάμαρας (και στο διάδρομο, το μπάνιο, η κουζίνα, το σαλόνι…) μπορούν να πατηθούν ή να παρασυρθούν, να καταστραφούν και να χαθούν κομμάτια. Όλα αυτά αποτελούν μερικούς καλούς λόγους για να μάθετε στο παιδί να μαζεύει τα παιχνίδια του και να φροντίζει ώστε οι χώροι του να παραμένουν να τακτοποιημένοι.

Μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί να αγαπήσει το συγύρισμα, κάνοντάς το πιο διασκεδαστικό, με τις ακόλουθες στρατηγικές:

Περιορίστε το στην μία φορά την ημέρα

Τόσο εσείς όσο και το παιδί θα δυσκολευτείτε να διατηρήσετε το δωμάτιό του καθαρό καθ’όλη την διάρκεια της ημέρας. Με τα μικρότερα νήπια, είναι καλύτερο να περιμένετε μέχρι το τέλος της ημέρας για να καθαρίσετε τα πάντα ταυτόχρονα.

Διαλέξτε μια σταθερή ώρα (ας πούμε, αμέσως πριν το μπάνιο ή πριν το δείπνο) και κάντε το τακτικό μέρος της καθημερινής ρουτίνας του παιδιού σας. Για τα μεγαλύτερα νήπια (πλησιέστερα στην ηλικία των τριών ετών), είναι καλό να ζητήσετε να καθαρίζουν ή να μαζεύουν αφού ολοκληρώσουν και πριν ξεκινήσουν μια νέα δραστηριότητα.

Εάν πρόκειται για παιχνίδι ή παζλ που κάνετε μαζί, τοποθετήστε το μαζί, έτσι ώστε ο καθαρισμός να γίνει και μέρος του παιχνιδιού.

Να είστε ευέλικτοι

Εάν το παιδί προσπαθήσει να δημιουργήσει ένα μεγάλο project όπως ένα παζλ με πολλά κομμάτια, τότε μην επιμείνετε να το μαζέψει αφού τελειώσει με το παιχνίδι του. Επιτρέψτε του να το αφήσει σε κάποιο σημείο όπου δεν θα εμποδίσει το ίδιο ή εσάς, ώστε να το ολοκληρώσει όποτε το επιθυμήσει.

Μπορείτε να διατηρήσετε μια ειδική γωνία ή τραπέζι για έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Δουλέψτε μαζί διασκεδάζοντας

Συνεργαστείτε και διασκεδάστε το. Δεν είναι ρεαλιστικό να περιμένουμε από μικρά παιδιά να φροντίζει όλα του τα πράγματα μόνο του, οπότε μοιραστείτε τη δουλειά. Μπορείτε να αναλάβετε τις πιο δύσκολες δουλειές (βάζοντας τα βιβλία του πίσω στο ράφι) ενώ εκείνο κάνει κάτι άλλο, όπως το να βάλει τα παιχνίδια του στο κουτί τους.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Μετατρέψτε τις εργασίες σας σε ένα παιχνίδι (ορίστε ένα χρονόμετρο και δείτε ποιος μπορεί να τελειώσει πρώτος) ή μια μαθησιακή εμπειρία (επισημαίνοντας σχήματα ή χρώματα καθώς ταξινομείτε τα παιχνίδια) ή ένα τραγούδι (φτιάξτε το δικό σας τραγούδι καθαρισμού που μπορείτε και οι δύο τραγουδήστε μαζί) και θα το κάνετε ακόμα πιο διασκεδαστικό.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.