Το να διαβάζετε συχνά το ίδιο βιβλίο στο παιδί σας το κάνει πιο «έξυπνο» σύμφωνα με τους ειδικούς

Σε τι το βοηθάει

Το να διαβάζετε συχνά το ίδιο βιβλίο στο παιδί σας το κάνει πιο «έξυπνο» σύμφωνα με τους ειδικούς

Συμβαίνει και στο δικό σας παιδί, να έχει ένα αγαπημένο βιβλίο που θέλει να διαβάζει ξανά και ξανά; Ή -ακόμα χειρότερα- που θέλει ΕΣΕΙΣ να του διαβάζετε κάθε βράδυ, ξανά και ξανά;

Έχετε μάθει απ’ έξω κάθε πιθανή λέξη, το αγαπήσατε κι εσείς από την πρώτη στιγμή, αλλά πλέον, έπειτα από δεκάδες αναγνώσεις… το έχετε σιχαθεί.

Ενδόμυχα εύχεστε να εξαφανιστεί για πάντα. Σας νιώθουμε –το έχουμε πάθει κι εμείς. Περιμένετε, όμως, γιατί σας έχουμε νέα.

Οι ειδικοί λένε, ότι το να διαβάζει ένα παιδί ξανά και ξανά το ίδιο βιβλίο, έχει σοβαρά οφέλη:

Αναγνώριση λεξιλογίου και ορθογραφίας

Όσο περισσότερο διαβάζει ένα παιδί, τόσο πιο πλούσιο γίνεται το λεξιλόγιό του. Όταν ένα παιδί ακούει ή βλέπει το ίδιο βιβλίο ξανά και ξανά, τόσο πιο οικείες και κατανοητές του γίνονται οι λέξεις. Έχετε μάθει απ’έξω το κείμενο; Πιθανότατα, το ίδιο και το παιδί σας –και αυτό είναι καλό!

Μοτίβο και ρυθμός

Το να ακούν τις αγαπημένες τους ιστορίες δυνατά, βοηθά τα παιδιά να καταλαβαίνουν το μοτίβο και τον ρυθμό του κειμένου. Η γλώσσα μας δεν είναι απλά λέξεις –είναι το πώς οι λέξεις αυτές ακούγονται και συνδέονται μεταξύ τους. Οι γονείς, διαβάζοντας, δίνουν το πρότυπο του ρυθμού στα παιδιά, τα οποία τώρα μαθαίνουν πώς «λειτουργεί» η γλώσσα.

Ευφράδεια

Η ευφράδεια είναι η ικανότητα κάποιου να διαβάζει ένα κείμενο «σωστά, γρήγορα και με εκφραστικότητα». Το επαναλαμβανόμενο διάβασμα, επιτρέπει στο παιδί να διαβάζει χωρίς να κομπιάζει ή να σταματά, και έτσι ο χρόνος του διαβάσματος γίνεται πιο ευχάριστος για όλους. Όταν το παιδί μπορεί πλέον να διαβάζει ένα βιβλίο μόνο του, θα θέλει με χαρά να προχωρήσει στο επόμενο.

Κατανόηση

Η κατανόηση του κειμένου, είναι η ικανότητα να καταλαβαίνει κανείς όλα τα μέρη μιας ιστορίας –από την πλοκή, μέχρι τους χαρακτήρες και τους συμβολισμούς. Η κατανόηση είναι η «ουσία» του διαβάσματος. Κάθε φορά που το παιδί σας διαβάζει ή ακούει ένα κείμενο, μαθαίνει καλύτερα την ιστορία. Κάθε φορά που ξαναβλέπει τις εικόνες ή τις λέξεις, του δίνεται η ευκαιρία να εμβαθύνει στα νοήματα, ενώ προετοιμάζεται για βιβλία με πιο σύνθετες αφηγήσεις.

Αυτοπεποίθηση

Με την ευφράδεια και την κατανόηση, έρχεται και η μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στο διάβασμα. Τα παιδιά που μπορούν να ακολουθήσουν μια ιστορία και δεν κομπιάζουν στις λέξεις, νιώθουν καλύτερα για τις ικανότητές τους και έχουν περισσότερες πιθανότητες να απολαμβάνουν το διάβασμα μεγαλώνοντας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Γνωρίζοντας, ότι η επανάληψη στο διάβασμα κάνει καλό στο παιδί σας δεν θα σας κάνει να υποφέρετε λιγότερο διαβάζοντας για 100η φορά την Κοκκινοσκουφίτσα, αλλά μπορεί τουλάχιστον να σας βοηθήσει να μην αποτρελαθείτε!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.