ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Δεκατέσσερις χειριστικές φράσεις που μπορεί να ακούσετε σε μια σχέση

Οι καυγάδες που πυροδοτούμενοι από την χειριστική συμπεριφορά του ενός δεν οδηγούν πουθενά

Δεκατέσσερις χειριστικές φράσεις που μπορεί να ακούσετε σε μια σχέση

Όσο επιβαρυντικό είναι να υπάρχουν διαρκείς καβγάδες ανάμεσα σε ένα ζευγάρι, άλλο τόσο επιβαρυντικό είναι να αποφεύγονται ενώ στην πραγματικότητα υπάρχει δυσαρέσκεια ανάμεσα σε αυτό.

Γενικά, λοιπόν, ένας καβγάς που οδηγεί σε μια λύση, θετική αλλαγή και εξέλιξη είναι κάτι καλό. Υπάρχουν επομένως καβγάδες που είναι εποικοδομητικοί.

Υπάρχουν όμως και άλλοι που είναι ψυχοφθόροι και δεν οδηγούν πουθενά. Αντίθετα εγκλωβίζουν σε καταστάσεις που οδηγούν σε τέλμα και διαιώνιση προβλημάτων καθώς τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει ώστε η σχέση να λειτουργήσει καλύτερα.

Οι καυγάδες που πυροδοτούμενοι από την χειριστική συμπεριφορά του ενός δεν οδηγούν πουθενά και συνήθως ακολουθούν ένα συγκεκριμένο μοτίβο και κάποιες επαναλαμβανόμενες χειριστικές φράσεις. Ποιες είναι αυτές;

«Γιατί το κάνεις αυτό σε μένα κάθε φορά;»

Γιατί το λέει: Βάζει τον άλλον πάντα να απολογείται, να χρωστάει και να ενοχοποιείται.

«Δεν με αφήνεις ποτέ να μιλήσω, πάντα με διακόπτεις!»

Γιατί το λέει: Γιατί θέλει να αποσπάσει την προσοχή σου σε αυτό που προσπαθεί να πεις ιδιαίτερα αν έχεις δίκιο και δεν το συμφέρει να προχωρήσει η συζήτηση σε θέματα που δεν τον συμφέρουν– να θυμάσαι ότι οι λέξεις πάντα και ποτέ είναι άκρως χειριστικές.

«Ποτέ δεν με καταλαβαίνεις!»

Γιατί το λέει: Το «ποτέ» είναι αφοριστικό και δεν αφήνει περιθώριο διαπραγμάτευσης, οπότε απλώς ενοχοποιεί. Στόχος του είναι να ρίξει όλες τις ευθύνες της σύγκρουσης στον άλλον.«Δε φταίω εγώ εάν εσύ το βλέπεις έτσι κάθε φορά!»

Γιατί το λέει: Επειδή κάνει αποποίηση ευθυνών και στην πραγματικότητα εκείνος ή εκείνη δεν θέλει να κάνει καμία διορθωτική αλλαγή στη σχέση.

«Δεν μπορώ να αλλάξω αυτό που είμαι»

Γιατί το λέει: Άλλη μια ακόμα πιο ξεκάθαρη αποποίηση ευθυνών και αμετακίνητη στάση.

«Ποτέ δεν με ακούς!»

Γιατί το λέει: Είναι αφοριστικό, εξουσιαστικό και καθόλου εποικοδομητικό.

«Πάντα κάνεις αυτό που εσύ θέλεις!

Γιατί το λέει: Θέλει να σου δημιουργήσει ενοχές. Είναι επίσης αφοριστικό και επιπλέον πολωτικό.

«Κάνεις τη ζωή μου συνέχεια τόσο δύσκολη!»

Γιατί το λέει: Για να σου δημιουργήσει ενοχές και να αναρωτιέσαι τι κάνεις λάθος χωρίς να σου εξηγεί ακριβώς τι θέλει από εσένα για να λειτουργήσει καλύτερα η σχέση.

«Δεν με αγαπάς όπως θα έπρεπε!»

Γιατί το λέει: Βαθύτερος στόχος να σε κάνει να αισθανθείς ανεπαρκής κι ότι στην πραγματικότητα εσύ ευθύνεσαι για τα όποια προβλήματα προκύπτουν μεταξύ σας.

«Εσύ μου προκαλείς όλα τα προβλήματα τελικά στη ζωή μου!»

Γιατί το λέει: Ακόμα χειρότερο από την προηγούμενη φράση γιατί αποτελεί καμπανάκι και ταυτόχρονα κρυφή απειλή για πιθανές μελλοντικές κινήσεις που μπορεί να είναι εις βάρος αφού σε προειδοποιεί ότι περνά σε βάση άμυνας.

«Μα καλά…Προσπαθείς να με καταστρέψεις;»

Γιατί το λέει: Γιατί υπερβάλει και μέσα από την υπερβολή θέλει να σε πείσει ότι πράγματι εσύ φταις

«Θα έπρεπε να με φροντίζεις, προσέχεις κτλ…»

Γιατί το λέει: Δηλώνει παραμέληση και αδυναμία με απώτερο στόχο να αποφύγει το πραγματικό πρόβλημα σύγκρουσης ενώ ταυτόχρονα υποδύεται τον ρόλο παιδιού και με έχει μόνο ανάγκες.

«Και πώς νομίζεις ότι εγώ νιώθω μετά από αυτό που εσύ κάνεις;»

Γιατί το λέει: Για να σου δημιουργήσει ενοχές για τα συναισθήματα που δεν αναλαμβάνει ο ίδιος/ίδια να νιώσει.

«Και τώρα, εγώ τι θα κάνω;»

Γιατί το λέει: Προσπαθεί να εγείρει αίσθημα λύπησης από τον άλλον ώστε να τον ακινητοποιήσει απέναντι σε όποια δραστική αντίδραση ή απόφαση.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Εάν ακούς από τον άνθρωπο με τον οποίο έχεις σχέση πάντα τις παραπάνω φράσεις στις συγκρούσεις σας, καλό θα ήταν να κρατήσεις τις αποστάσεις σας και να απομακρυνθείτε από την τοξικότητα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.