ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Έξι σημάδια που δείχνουν ότι η σχέση σου είναι στην πραγματικότητα «βομβαρδισμός αγάπης»

Απόφυγε τις παγίδες που μπορεί να φαίνονται θετικές αλλά στην πραγματικότητα είναι τοξική συμπεριφορά

Έξι σημάδια που δείχνουν ότι η σχέση σου είναι στην πραγματικότητα «βομβαρδισμός αγάπης»

Έχεις νιώσει ποτέ ότι τα πράγματα είναι πολύ καλά για να είναι αληθινά με το άτομο με το οποίο βγαίνεις; Στην αρχή ίσως σου έκανε πάρα πολλά κομπλιμέντα, σου έδινε πάρα πολλή προσοχή και, γενικά, σε έκανε να νιώθεις ξεχωριστή. Αλλά μόλις ένιωσες άνετα σε αυτό που φαινόταν να είναι το νέο σου φυσιολογικό, ο σύντροφός σου άλλαξε το σενάριο – αν όλα αυτά σου ακούγονται γνώριμα, μπορεί να είσαι το ατυχές θύμα ενός βομβαρδισμού αγάπης.

Ο βομβαρδισμός αγάπης αναφέρεται στη μορφή συναισθηματικής χειραγώγησης κατά την οποία ένα άτομο —και συχνά ένα ναρκισσιστικό άτομο— σε «βομβαρδίζει» με υπερβολική ποσότητα στοργής, κολακείες, δώρα και επαίνους νωρίς στη σχέση για να κερδίσει την προσοχή σου και να μπορέσει να σε ελέγξει. «Τα άτομα με ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας έχουν συνήθως τόσο χαμηλή αίσθηση ασφάλειας που παίρνουν την αυτοεκτίμησή τους από εξωτερική επικύρωση», λέει η θεραπεύτρια Mallory Grimste.

Αλλά είναι δύσκολο να παρατηρήσεις τα πρώιμα σημάδια του βομβαρδισμού αγάπης, καθώς λαμβάνει χώρα γενικά κατά τη διάρκεια του κύκλου κακοποίησης ενός ναρκισσιστικού ατόμου όταν τα πράγματα είναι υπέροχα, λέει η Grimste. Παρακάτω, οι ειδικοί περιγράφουν τα σημάδια βομβαρδισμού αγάπης που πρέπει να αναζητήσεις στη σχέση σου:

Σε κάνει να πιστεύεις ότι θα μπορούσες να κάνεις “καλύτερα”

Είναι φυσιολογικό ο σύντροφός σου να θέλει το καλύτερο για εσάς, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να κρίνει τα πάντα στο όνομα του «της βοήθειας». Σύμφωνα με την ψυχοθεραπεύτρια Michele Paiva, το άτομο που κάνει βομβαρδισμό αγάπης εκφράζει αυτό που αγαπά σε σένα τοποθετώντας σε σε ένα ψηλό βάθρο, αλλά όταν θέλει περισσότερη από την προσοχή σου, θα σε κάνει να νιώσεις άσχημα για να σε κάνει να πιστέψεις ότι αξίζει περισσότερα.

Λέει αυτό που θέλεις να ακούσεις

Το άτομο που κάνει βομβαρδισμό αγάπης κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να σε πάρει με το μέρος του, συμπεριλαμβανομένου του να σου λέει ακριβώς αυτό που θέλεις να ακούσεις, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει να παραποιήσει την αλήθεια. Αυτή η μορφή σημείων χειραγώγησης αντικατοπτρίζει την προθυμία του να κάνει οτιδήποτε για να ελέγξει την κατάσταση ως τρόπο να διασφαλίσει ότι λαμβάνει στοργή και προσοχή.

Σου κάνει ακριβά δώρα—και ξέρεις πόσο κοστίζουν

Φυσικά, το να δίνεις δώρα δεν είναι εγγενώς κακό. Όμως, αντί να σε κακομάθει μόνο και μόνο επειδή το θέλει πραγματικά και σε αγαπάει, ένα τέτοιο άτομο θα σε κάνει να νιώσεις υποχρεωμένη – βλέπει το δώρο ως ανταλλαγή, που σημαίνει ότι δίνει για να πάρει, λέει η Grimste.

Σου κάνει πολλά κοπλιμέντα

Τα κομπλιμέντα είναι υπέροχα, αλλά όταν τα κάνει ένα τέτοιο άτομο, έχουν ένα τίμημα. «Ξέρει ότι αν κάνει συνεχώς κομπλιμέντα, αργά ή γρήγορα, θα νιώσεις υποχρεωμένη να ανταποδώσεις – ακόμα κι αν δεν θέλεις να το κάνεις», λέει ο Paiva.

Μπορεί να σε κάνει να πιστέψεις ότι κάνεις κάτι λάθος (ενώ δεν το έχεις κάνει)

Τα ναρκισσιστικά άτομα αγαπούν να χρησιμοποιούν αυτήν την τακτική για να σε κάνουν να νιώσεις ένοχη ή σε σύγχυση. «Θα σε κάνει να πιστέψεις ότι είσαι υπεύθυνη για τα φτωχά όρια ή τις συμπεριφορές του», λέει η Grimste. «Δεδομένου ότι δεν έχει αναπτύξει μια ισχυρή αίσθηση του εαυτού του, τυχόν δυσάρεστα συναισθήματα, όπως ο φόβος ότι δεν τον αγαπάς όπως θέλει, μπορεί να του φανεί ανυπόφορο.

Αναμένει να προσφέρεις τη στοργή που θέλει

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Περιμένει να κάθεται πάντα δίπλα σου, να σε αγγίζει και να σε βλέπει όταν θέλει. Και τη στιγμή που δεν απαντήσεις σε ένα μήνυμα ή αναφέρεις ότι είσαι πολύ κουρασμένη για να κάνετε κάτι μια δεδομένη νύχτα, «δεν θα θυμώσει απλώς, αλλά θα πάει τα πράγματα στα άκρα», λέει η Grimste. «Μπορεί να απειλήσει ότι θα τερματίσει τη σχέση, λέγοντάς σου ότι δεν εκτιμάς τη σχέση ή, σε ακραίες καταστάσεις, απειλεί να βλάψει εσένα ή ακόμα και τον εαυτό του».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.