ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Νegging: Η ύπουλη συναισθηματική χειραγώγηση στις σχέσεις που σε μειώνει χωρίς να το καταλαβαίνεις

Μερικές φράσεις μοιάζουν αθώες αλλά δεν είναι

Νegging: Η  ύπουλη συναισθηματική χειραγώγηση στις σχέσεις που σε μειώνει χωρίς να το καταλαβαίνεις

Η συναισθηματική χειραγώγηση σε μια σχέση δεν είναι καθόλου σπάνια. Φράσεις όπως η «τελικά, έχεις ενδιαφέρον σαν άτομο, δεν το περίμενα αυτό», μπορεί να μοιάζουν αθώες αλλά δεν είναι, ειδικά αν προέρχεται από τον άνθρωπο με τον οποίο έχεις εpωτική σχέση.

Η φράση περισσότερο προσπαθεί να σε μειώσει και να σε προσβάλει, αλλά προσφέροντας σου και ανακούφιση για την ανατροπή της αρχικής άποψης, δεν σε κάνει να αντιδράς.

Υπάρχουν πολλά παραδείγματα σε μια σχέση, επίσης γνωστή ως «negging». Τα τελευταία χρόνια μάλιστα με την αυξημένη χρήση του online dating, έχει αυξηθεί ανησυχητικά.

«Το Negging είναι και αυτό μία συναισθηματική κακοποίηση και μάλιστα στην πιο ύπουλη μορφή της, μιας και τα σημάδια για να το καταλάβεις, δεν είναι εμφανή. Και μάλιστα, αυτός που ασκεί πάνω σου αυτή τη συναισθηματική χειραγώγηση, ξέρει πολύ καλά πώς να παίξει με την ψυχολογία σου», αναφέρει ο διδακτών ψυχολογίας Timothy J. Legg.

Μπορεί δηλαδή να σε μειώνει αλλά και να σε ανεβάζει ταυτόχρονα, αλλά να σε κάνει να γεμίζεις με ανασφάλειες. Αυτός που σε χειραγωγεί, όταν καταφέρει να σε βάλει κάτω από τον συναισθηματικό του έλεγχο, θα σε κάνει να αναρωτιέσαι αν είσαι υπερβολικός/ή, αν όντως παρεξηγείς όλα όσα λέει ή αν είσαι πολύ ευαίσθητος/η.

Αυτή η χειραγώγηση δεν ξεκινά από την αρχή. Στην αρχή προσπαθεί να εντυπωσιάσει, να φανεί καλύτερος, ότι δηλαδή είναι «λίρα εκατό» για εσένα. Χρησιμοποιεί ως δικαιολογία το χιούμορ, λέγοντας πως κάνει πλάκα. Το negging, τα τελευταία χρόνια έχει μετατραπεί σε «τάση» στα dating apps.

Μπορεί να συμβαίνει κυρίως στις εpωτικές σχέσεις, αλλά μια τέτοιου είδους χειραγώγηση μπορεί να υπάρξει και σε άλλου είδους σχέσεις, όπως φιλικές, εργασιακές ή οικογενειακές.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τα σημάδια δεν μπορούν να αναγνωριστούν πολύ εύκολα. Αυτός είναι ο λόγος που το negging θεωρείται ένας ύπουλος τρόπος συναισθηματικής κακοποίησης. Οι φράσεις μπορεί να είναι κάποιες όπως «Οι πρώην μου ήταν μοντέλα. Σου αναγνωρίζω ότι με… κατάφερες» ή «Δεν είσαι και καμιά σταρ, αλλά σου πάει αυτό» ή «Καλή προσπάθεια. Σήμερα είσαι όμορφος/η». Αν σε ενοχλήσει αυτό, συνήθως επιστρέφει σε σένα το φταίξιμο. Ότι είσαι υπερβολικός/η, ευέξαπτός/η ακόμα και παρανοϊκός/η.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.