ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Πώς βγήκε η φράση «έφαγα χυλόπιτα»

Η φράση αυτή που περιγράφει την ερωτική απογοήτευση και την απόρριψη

Πώς βγήκε η φράση «έφαγα χυλόπιτα»

Αντίστροφα μετράμε για την περίφημη γιορτή των ερωτευμένων ωστόσο πολλοί όχι μόνο δεν γιορτάζουν τον Άγιο Βαλεντίνο αλλά μάλλον θα ήθελα να ξεχάσουν και την ύπαρξη της ημέρας αυτής αφού έχουν «φάει χιλόπιτα».

Η φράση αυτή, που περιγράφει την ερωτική απογοήτευση και την απόρριψη, διάσημη και χιλιοειπωμένη στην πραγματικότητα έχει δημιουργηθεί κυριολεκτικά για να περιγράψει την κατανάλωση ενός… εδώδιμου- που γιατρεύει τον ερωτικό πόνο.

Όπως εξηγεί ο Νίκος Iωάννου από το «The Chilli Factor Organic Farm», που καλλιεργεί από το 2007, σε έκταση επτά στρεμμάτων στους Νέους Επιβάτες του δήμου Θερμαϊκού, πολύχρωμα βρώσιμα λουλούδια από όλο τον κόσμο- προιόν που αναμφισβήτητα θα αξοποιηθεί και θα καταναλωθεί μαζικά στην “γιορτή της αγάπης” η προέλευση της φράσης «έφαγα χυλόπιτα», σύμφωνα με τον κ. Ιωάννου, εντοπίζεται στις αρχές του 19ου αιώνα.

Έχει κυριολεκτική σημασία γιατί την περίοδο εκείνη, η ιατρική επιστήμη δεν ήταν διαδεδομένη και κυριαρχούσε η πρακτική ιατρική.

Πολλοί, που εμφανίζονταν ως ..σωτήρες ήταν στην ουσία απατεώνες ή αλλιώς κομπογιαννίτες.

Ετυμολογικά, η λέξη κομπογιαννίτης, προέρχεται από τη συνένωση των λέξεων κομπώνω, που σημαίνει «δένω με μάγια» και Ιωαννίτης από τα Ιωάννινα.

Οι πρακτικοί θεραπευτές που δρούσαν γύρω από τη χαράδρα του Βίκου χρησιμοποιούσαν ρίζες και διάφορα βότανα για τα γιατροσόφια τους και έδεναν τα βότανα που αποξήραιναν σε μαντήλια σε σχήμα πουγκιού ή κόμπου.

Έτσι, από τους κόμπους, ονομάστηκαν κομπογιαννίτες. Αργότερα, ο όρος διαδόθηκε και χρησιμοποιήθηκε για όλους τους εμπειρικούς «γιατρούς».

Ο κομπογιαννίτης Νένιμος, εκτός από τους βαριά αρρώστους, θεράπευε και τους βαριά ερωτευμένους. Ιδιαίτερα εκείνους που δεν είχαν ανταπόκριση.

Το «φάρμακο» ήταν ένας χυλός από σιτάρι ή σταρένιο αλεύρι, με μπαχαρικά και βότανα που ψηνόταν στο φούρνο, τον οποίο έπρεπε οι ερωτοχτυπημένοι να καταναλώσουν.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Έτσι καθιερώθηκε να λέγεται πως όποιος ερωτευόταν χωρίς ανταπόκριση είχε “φάει χυλόπιτα” για να του περάσει ο πόνος του έρωτα», επισημαίνει ο κ. Ιωάννου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.