ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Η φονική πλημμύρα του 1961 που μετέτρεψε την Αθήνα σε… νησί

Το νερό είχε φτάσει τα 2 μέτρα

Η φονική πλημμύρα του 1961 που μετέτρεψε την Αθήνα σε… νησί

Την «κόλαση του Δάντη» έζησαν οι Αθηναίoι, στις 6 Νοεμβρίου το 1961, όταν «άνοιξαν» οι ουρανοί και μια παρατεταμένη νεροποντή «αφαίρεσε» τη ζωή από 43 ανθρώπους και τραυμάτισε ακόμα 300.

Μιλάμε ίσως για τις πλέον καταστροφικές πλημμύρες που «έζησε» ποτέ η πρωτεύουσα, με τις καταστροφές να είναι ανυπολόγιστες, καθώς 400 σπίτια κατέρρευσαν.

Μέσα σε τρεις ώρες η Αθήνα θύμιζε λιμνοθάλασσα, με τους Κηφισό και Ιλισσό να ξεχειλίζουν και να πλημμυρίζουν με τεράστιους όγκους νερού τις δυτικές και βορειοδυτικές περιοχές της Αθήνας. Τεράστιες ζημιές προκλήθηκαν στο Μπουρνάζι, τα Νέα Λιόσια, τον Ταύρο, το Θησείο, το Αιγάλεω, το Μοσχάτο, το Νέο Φάληρο, τη Νίκαια και τον Ρέντη.

Η κατάσταση στην Πειραιώς ήταν δραματική με το νερό να φτάνει τα 2 μέτρα και η ορμή του να καταστρέφει μια γέφυρα. Χείμαρροι είχαν σχηματιστεί στο κέντρο της Αθήνας, όπως στη Σίνα, την Ομήρου, τη Βουκουρεστίου, την Πατησίων, την Αλεξάνδρας και τη Συγγρού.

Ο τραγικός απολογισμός της θεομηνίας αυτής ήταν να πνιγούν 43 άνθρωποι, να τραυματιστούν περίπου στους 300, να καταρρεύσουν 400 σπίτια, να πλημμυρίσουν πάνω από 4.000 οικήματα και να μείνουν άστεγες πάνω από 500 οικογένειες.

Ανυπολόγιστες ήταν οι ζημιές στις φτωχογειτονιές της «Δυτικής Όχθης», όπως την έλεγαν, σε Μπουρνάζι, Ανθούπολη, Νέα Λιόσια, όπου καταμετρήθηκαν και τα περισσότερα θύματα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σύμφωνα με το υπουργείο Συγκοινωνιών και Δημοσίων Έργων, οι υλικές ζημιές που προκλήθηκαν ήταν οι μεγαλύτερες της τελευταίας 50ετίας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.