Η Παρασκευή είναι η αγαπημένη μέρα κάθε παιδιού και εργαζόμενου. Οταν όμως συνδυάζεται με τον αριθμό 13 προκαλεί μία ρίγη ακόμα και στους πιο δύσπιστους. Από που έχει προκύψει αυτή η φοβία για την συγκεκριμένη ημέρα και τι προλήψεις τι συνοδεύουν;

Ο αριθμός 13 ανέκαθεν θεωρούνταν γρουσούζικος, αφού έχει συνδυαστεί με αμέτρητους μύθους και ιστορίες, ενώ το ίδιο ίσχυε και για την ημέρα Παρασκευή:

Ενώ το 12 συμβολίζει την πληρότητα, την κοσμική τάξη και την αρμονία, το 13 συμβολίζει τη διάλυση αυτού του τέλειου κύκλου και δεν είναι τυχαίο που στον Μυστικό Δείπνο ο Ιούδας ήταν ο 13ος καλεσμένος.

Οσο για την ημέρα, η Σταύρωση του Ιησού συνέβη Παρασκευή. Επίσης λέγεται ότι η Εύα προσέφερε το μήλο στον Αδάμ ημέρα Παρασκευή, ενώ στην Αμερική και την Αγγλία, λέγεται και «η μέρα του Κρεμασμένου» αφού επέλεγαν την ημέρα αυτή προκειμένου να απαγχονίσουν τους θανατοποινίτες.

Η πρώτη συσχέτιση του αριθμού 13 με την Παρασκευή έγινε στις αρχές του 19ου αιώνα και έχει επηρεάσει τόσο τους Αγγλοσάξονες, ώστε υπάρχει και σχετική φοβία που ονομάζεται « paraskavedekatriaphobia».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr