CIA: «H Σοβιετική Ενωση και το ΚΚΕ ετοίμαζαν αντάρτικο για την απόσχιση της Μακεδονίας από την Ελλάδα και μετά το 1949»!

CIA: «H Σοβιετική Ενωση και το ΚΚΕ ετοίμαζαν αντάρτικο για την απόσχιση της Μακεδονίας από την Ελλάδα και μετά το 1949»!

Εγγραφo της CIA, που αποχαρακτηρίστηκε και δημοσιεύθηκε πρόσφατα στην ιστοσελίδα της υπηρεσίας, αποκαλύπτει τις σοβιετικές προσπάθειες με την υποστήριξη του ένοπλου Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος (ΚΚΕ) για την δημιουργία της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας», στην οποία θα περιλαμβάνονταν η Θεσσαλονίκη, η Καβάλα και η Αλεξανδρούπολη, ακόμα και μετά την ήττα του ΔΣΕ τ0 1949!

Eτσι, για να μην υπάρχει καμία απορία γιατί σήμερα το ΚΚΕ και οι συνοδοπόροι του στον ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με Παπαδημούληδες κλπ. με αφορμή το συλλαλητήριο μιλάει πάλι για «εθνικισμούς» και «πατριδοκαπηλείες»

Το σημείωμα της CIA, που είχε συνταχθεί το 1950, μιλά για «σοβιετικά χρηματοδοτούμενη επιτροπή», με σκοπό εξεγέρσεις που θα δημιουργούσαν μία «ενοποιημένη Δημοκρατία της Μακεδονίας», μετά την ρήξη του Τίτο με την Μόσχα.

Συγκεκριμένα αναφέρει:

«Μία σοβιετικά χορηγούμενη επιτροπή, η Επιτροπή “Ελευθερώστε τη Μακεδονία”, δημιουργήθηκε με σκοπό την προώθηση ταυτόχρονων εξεγέρσεων στην ελληνική και τη γιουγκοσλαβική Μακεδονία, προς το συμφέρον μία ενωμένης Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Μία τέτοια Δημοκρατία θα έπαιρνε τα λιμάνια της Θεσσαλονίκης, της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης».

Σύμφωνα με το έγγραφο, αυτή η επιτροπή «με παρόμοια μακεδονικά κινήματα στη Γιουγκοσλαβία, τη Βουλγαρία και την Ελλάδα θα αποσπούσε την ελληνική Μακεδονία».

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η Επιτροπή Ελευθερώστε τη Μακεδονία είχε «δυνάμεις με αυτόματα όπλα» στη χώρα μας, συγκεντρωμένες κυρίως στην περιοχή της Θεσσαλονίκης.

Ακόμη, σύμφωνα με το έγγραφο η Επιτροπή ήταν «υπό την απευθείας πολιτική κατεύθυνση του Σοβιετικού πρέσβη στη Σόφια» και ότι οι δυνάμεις της συγκεντρώνονται «από τη Σοβιετική Ενωση, που στέλνει όπλα και ηγέτες», εννοώντας φυσικά τους ηγέτες του κομμουιστικού κόμματος που είχαν διαφύγει στις χώρες του Παραπετάσματος μετά την ήττα του ΔΣΕ στον ελληνικό εμφύλιο πόλεμο.

Δηλαδή, δεν είχε σταματήσει η προσπάθεια της κομμουνιστικής Σοβιετικής Ενωσης να αποσπάσει την Μακεδονία από τον ελληνικό εθνικό κορμό το 1949, αλλά συνεχίστηκε και μετά το 1950!

Στις 17 Ιανουαρίου, η CIA ανακοίνωσε ότι πλέον είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα της η μεγαλύτερη συλλογή αποχαρακτηρισμένων αρχείων της. Αυτά έως τώρα ήταν προσβάσιμα στο κοινό μόνο στο Εθνικό Αρχείο, στο Μέριλαντ. Πρόκειται για 930.000 έγγραφα και συνολικά πάνω από 12 εκατ. σελίδες.

Το επίμαχο έγγραφο της CIA

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

TAGS:
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.