Δείτε βίντεο με βιωματικές περιηγήσεις από το εσωτερικό των οχυρών του Ρούπελ (βίντεο)

Δείτε βίντεο με βιωματικές περιηγήσεις από το εσωτερικό των οχυρών του Ρούπελ (βίντεο)

Μπορεί σήμερα τα οχυρά της λεγόμενης “Γραμμής Μεταξά” στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα να μη είναι ενταγμένα στον αμυντικό σχεδιασμό της χώρας, μια και θεωρούνται ξεπερασμένα και δεν υφίσταται ο εκ βορρά κίνδυνος, ωστόσο μπορούν ν’ αξιοποιηθούν στο πλαίσιο προώθησης του ιστορικού τουρισμού ή τουρισμού μνήμης, ακολουθώντας πετυχημένα παραδείγματα στο εξωτερικό.

Τα τελευταία δύο χρόνια τα μέλη της Κοιν.Σ.Επ. Άγκιστρο Δράση στις Σέρρες, έχουν βάλει στόχο την ανάδειξη εγκαταλειμμένων οχυρώσεων του Β΄ Π.Π. στην περιοχή, με στόχο όχι μόνο την διάσωση τους και την προώθηση της ιστορικής μνήμης, αλλά ταυτόχρονα και της ενίσχυσης της τοπικής οικονομίας μέσω της τουριστικής τους αξιοποίησης,

Στο πλαίσιο αυτό, η Κοιν.Σ.Επ. Άγκιστρο Δράση, λειτουργεί το Γραφείο Εναλλακτικού Τουρισμού Agkistro Action, που είναι το πρώτο του είδους στην Ελλάδα, που πραγματοποιεί οργανωμένες περιηγήσεις σε πεδία μαχών της “Μάχης των Οχυρών” (6-10/4/1941) και σε οχυρά της “Γραμμής Μεταξά” στις Σέρρες, συνδυάζοντας τη γνώση με την αναψυχή και τη χαλάρωση.

Τα προγράμματα του “Metaxas Line Tour” (αντίστοιχα με αυτά που πραγματοποιούνται στη “Γραμμή Μαζινό” στη Γαλλία, την “Γραμμή Στάλιν” στη Λευκορωσία κ.α.) περιλαμβάνουν περιηγήσεις δίπλα σε συρματοπλέγματα, τάφρους και αντιαρματικά εμπόδια του Β΄ Π.Π. καθώς και στο εσωτερικό υπόγειων στοών, όπου οι επισκέπτες -με τη χρήση διαφόρων οπτικοακουστικών εφέ- έχουν την ευκαιρία να ζήσουν την προσομοίωση της γερμανικής επίθεσης και της γενναίας αντίστασης των Ελλήνων υπερασπιστών.

Η Κοιν.Σ.Επ. Άγκιστρο Δράση, θεωρεί πως οι νεκροί του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου άφησαν πίσω τους μια κληρονομιά. Τη μνήμη… Δεν είναι μόνο το όνομά τους στη μαρμάρινη πλάκα κάποιου μνημείου και μια ξεθωριασμένη φωτογραφία. Είναι και οι ιστορίες τους, που δεν πρέπει να ξεχαστούν για να μην ξαναζήσει η ανθρωπότητα τη φρίκη του πολέμου.

Δείτε το πρόσφατο ρεπορτάζ της ΕΡΤ3.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=6&v=sHuPUjcA36Y
Η περιήγηση στο εσωτερικό ενός παροπλισμένου οχυρού της “Γραμμής Μεταξά»” αποτελεί μία ανεπανάληπτη εμπειρία, που εντυπωσιάζει, συγκινεί και είναι απόλυτα ασφαλής.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σύμφωνα με τους καταστατικούς της στόχους, η Κοιν.Σ.Επ. Άγκιστρο Δράση, προωθεί και αναδεικνύει τις οχυρώσεις της “Γραμμής Μεταξά” και της ιστορίας τους, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το ΓΕΣ, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και άλλους συλλογικούς φορείς. Στο πλαίσιο αυτό αφιέρωσε το Ημερολόγιο του 2019, στο Οχυρό – Θρύλο του Ρούπελ στις Σέρρες, που κέρδισε τον θαυμασμό των Συμμάχων και την αναγνώριση του εχθρού στη διάρκεια του Β΄Π,Π.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.