Άρχισαν πάλι οι θεωρίες για καταγωγή του Ανθρώπου από την Αφρική: «Οι πρόγονοι των Σουηδών ήταν σκούροι»

Άρχισαν πάλι οι θεωρίες για καταγωγή του Ανθρώπου από την Αφρική: «Οι πρόγονοι των Σουηδών ήταν σκούροι»

Υπάρχει μια διαπιστωμένη τάση τον τελευταίο καιρό να πειστούν ακόμα και φυλές ανθρώπων που είναι κατεξοχήν ξανθές και λευκές ότι προέρχονται από πιο σκούρους ανθρώπους.

Η διαφήμιση για ένα ντοκιμαντέρ με τίτλο « Οι Πρώτοι Σουηδοί», που δείχνει τους προγόνους των σύγχρονων Σκανδιναβών ως μελαμψούς και με μπλε μάτια, έχει προκαλέσει ποικίλα σχόλια και αντιδράσεις στα social media.

Όπως αναφέρει το RT, η τηλεοπτική σειρά θα αρχίσει να προβάλλεται στη σουηδική τηλεόραση την Τετάρτη και όταν ξεκίνησε η προώθησή της από το κανάλι SVT την περασμένη εβδομάδα, πολλοί αντέδρασαν με δυσπιστία και οργή.

Σύμφωνα με το ντοκιμαντέρ, οι πρώτοι Σουηδοί ήταν μελαμψοί κυνηγοί και συλλέκτες, που μετακινήθηκαν στη Σκανδιναβία από τον νότο στο τέλος της Εποχής των Παγετώνων. Με την τεχνολογία του DNA, η τηλεοπτική σειρά δείχνει πώς σε μικρό χρονικό διάστημα ενώθηκαν με ένα άλλο μεταναστευτικό κύμα, αυτή τη φορά προερχόμενο από την ανατολή, γεγονός που είχε αποτέλεσμα έναν ποικιλόμορφο πληθυσμό την Εποχή του Λίθου.

Ο πληθυσμός που προερχόταν από τα ανατολικά και είχε πιο ανοιχτόχρωμο δέρμα και ποικιλία στο χρώμα των ματιών και των μαλλιών, έφτασε στην περιοχή περίπου την ίδια περίοδο, ισχυρίζεται το ντοκιμαντέρ. Οι δύο «φυλές» φαίνεται ότι αναμείχθηκαν γρήγορα και οι σκανδιναβικές φυλές τελικά έγιναν ανοιχτόχρωμοι στο δέρμα, με την παραγωγή της βιταμίνης D αυξημένη για να επιβιώνουν τους σκοτεινούς χειμώνες.

Ένας καθηγητής γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Ουψάλα, ο Mattias Jakobsson, τόνισε ότι αντίθετα με τους σύγχρονους Σουηδούς, οι πρόγονοί τους ήταν πιο σκουρόχρωμοι, εξαιτίας της αφρικανικής τους καταγωγής: «Έμοιαζαν σε μεγάλο βαθμό στους ανθρώπους που ζούσαν εκείνη την εποχή στο σύγχρονο Λουξεμβούργο, την Ισπανία και τη Γερμανία. Η εμφάνισή τους θα ήταν σήμερα λίγο περίεργη, με μπλε μάτια και σκούρο δέρμα».

Αμέσως μετά την άφιξή τους, αναμείχθηκαν με φυλές που ζούσαν στην περιοχή της σημερινής Ρωσίας, που είχαν αναπτύξει τεχνικές για την κατασκευή εργαλείων και τόξων.

Πολλοί χρήστες των social media εξέλαβαν το ντοκιμαντέρ ως κάποια συνωμοσία που στοχεύει να κάνει τους ανθρώπους πιο ανεκτικούς στη μετανάστευση με την θεωρία του «όλοι προερχόμαστε από την ίδια κοιτίδα».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.