ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Σπάνιο εύρημα: Σφραγίδα με ελληνική επιγραφή σε εκκλησία του Λέτσε της Απουλίας (φώτο)

Σπάνιο εύρημα: Σφραγίδα με ελληνική επιγραφή σε εκκλησία του Λέτσε της Απουλίας (φώτο)

Πρόκειται για μία εξαιρετικά σημαντική ανακάλυψη που θα φωτίσει την αρχαιολογική έρευνα.

Μια πολύ σπάνια βυζαντινή σφραγίδα του 12ου αιώνα, με ελληνική επιγραφή, ευρέθη στην μονή της Santa Maria di Cerrate στο Λύκειον / Λέτσε της Απουλίας της Μεγάλης Ελλάδος.

Θέμα της, η νίκη του Χριστού επί του θανάτου, όπως λέει και η σχετική επιγραφή, Ο Χριστός νικά τον Θάνατο ή ο Οδυσσέας νικά τις Σειρήνες;

Το κωνικό καλούπι είναι κατασκευασμένο από ασβεστόλιθο και έχει διάμετρο 7,5 εκατ. και ύψος 8,2 εκατ.

Βρέθηκε κατά την διάρκεια της πρόσφατης ανασκαφής που πραγματοποίησε ο καθηγητής Paul Arthur, μέσα σε έναν λάκκο κοντά στο μοναστήρι.

Δεν έχουν βρεθεί παρόμοια δείγματα σε ολόκληρην την νότια ελληνική Ιταλία!

Η σφραγίδα, προοριζόταν για λαμπροκουλούρα ή χριστόψωμο.

Εικονίζεται μια τυποποιημένη αναπαράσταση της Αναστάσεως. Το ελληνικό κείμενο που τρέχει σε όλο το πλαίσιο, και που προηγείται από έναν σταυρό, αναπαράγει την προσευχή της Λαμπρής: «Ο Χριστός ανέβηκε από τους νεκρούς, καταπατώντας τον θάνατο και με τον θάνατό του και προσέφερε ζωή σε αυτούς που βρίσκονταν στους τάφους».

Η μονή, μεταξύ Squinzano και Casalabate, επισήμως ιδρύθηκε στα τέλη του 12ου αιώνα από τον Tancredi d’Altavilla, κόντε του Λέτσε. (Αλλά μάλλον προϋπήρχε ναός από τον 7ο αι. μ.Χ.). Ο θρύλος λέει ότι σε αυτό το μέρος εμφανίσθηκε η Παναγία / Μαντόνα, ανάμεσα στα κέρατα ενός ελαφιού, από τα οποία επήρε το όνομα της (Cerrate ή Cervate).

Η παράσταση που ερμηνεύεται ως Ανάσταση αντλεί την εικονογραφία της από το γνωστό μυθολογικό θέμα από τον Οδυσσέα και τις Σειρήνες. Ίσως, λοιπόν, να είναι σε δεύτερη χρήση.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Έτσι, λοιπόν, Οδυσσέας, Σειρήνες, Χριστός, Παναγία Φανερωμένη και θεά Άρτεμις, όλα μπερδεύονται γλυκά…
Η μαγεία να διαβαίνει κανείς στην Μεγάλη Ελλάδα…

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.