Ξέρεις γιατί σε κάποιες χώρες το τιμόνι του αυτοκινήτου βρίσκεται δεξιά;

Ξέρεις γιατί σε κάποιες χώρες το τιμόνι του αυτοκινήτου βρίσκεται δεξιά;

Οι περισσότεροι έχουν βρεθεί σε μέρη που τα αυτοκίνητα έχουν το τιμόνι στη δεξιά πλευρά ενώ οι λωρίδες κυκλοφορίας είναι όλες ανάποδα. Έχουμε αναρωτηθεί ποτέ για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό;

Το αστείο της υπόθεσης είναι ότι υπάρχει λόγος που συμβαίνει και μάλιστα ιστορικός.

Συγκεκριμένα, σε περίπου 76 χώρες τα αυτοκίνητα έχουν το τιμόνι τους στη δεξιά πλευρά.

Αυτή η συνήθεια χρονολογείται και προέρχεται από την αρχαία Ρώμη. Οι Ρωμαίοι οδηγούσαν τις καρότσες και τις άμαξές τους με το αριστερό χέρι, για να έχουν ελεύθερο το δεξί χέρι ώστε να μπορούν να χρησιμοποιήσουν όπλα για να υπερασπιστούν τον εαυτό τους από επιθέσεις του εχθρού.

Αυτή η πρακτική συνεχίστηκε στη μεσαιωνική Ευρώπη και το 1773, η βρετανική κυβέρνηση πέρασε νόμο για τη χρήση της αριστερής κίνησης. Κάτι με το οποίο διαφώνησε η Γαλλία, που θέσπισε τη δεξιά κίνηση στους δρόμους.

Ο Ναπολέων ήταν αριστερόχειρας και η ιππασία με το δεξί χέρι αποδείχτηκε πως ήταν μια πολύ δύσκολη στρατιωτική τακτική.

Η Βρετανία και η Γαλλία, με τη σειρά τους, πέρασαν τους δικούς τους τρόπους οδήγησης και στις αντίστοιχες αποικίες τους.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.