ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Η απόρρητη ομιλία του Νίξον για την περίπτωση που η αποστολή Αpollo 11 αποτύγχανε

Η απόρρητη ομιλία του Νίξον για την περίπτωση που η αποστολή Αpollo 11 αποτύγχανε

Οι τρεις αστροναύτες, δύο από τους οποίους στις 20 Ιουλίου 1969, έγιναν οι πρώτοι άνθρωποι που περπατούσαν στη Σελήνη, έφτασαν επιτυχώς στον μοναδικό φυσικό δορυφόρο της Γης και επέστρεψαν στην Γη στις 24 Ιουλίου.

Η αμερικανική κυβέρνηση το 1969 προετοίμασε μία ομιλία για την πιθανότητα αποτυχίας της πρώτης αποστολής προσελήνωσης. Ευτυχώς, δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ.

Η ομιλία γράφτηκε για τον τότε πρόεδρο Ρίτσαρντ Νίξον ως ομιλία έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση που η αποστολή του Apollo 11 δεν κατάφερνε να επιστρέψει τους Αμερικανούς αστροναύτες πίσω με ασφάλεια στην Γη, ανέφερε το Fox News την Τρίτη.

Την σύντομη ομιλία συνέγραψε ο σύμβουλος του Νίξον, Ουίλιαμ Σαφάιρ το 1969 και παραδόθηκε στον επικεφαλής του Λευκού Οίκου, Χ. Ρ. Χάλντεμαν.

Με τίτλο «Σε περίπτωση καταστροφής στην Σελήνη», η ομιλία απευθυνόταν προσωπικά στις εν δυνάμει χήρες του Νιλ Άρμστρονγκ και του Μπαζ Όλντριν και το υπόλοιπο έθνος γενικότερα. Το έγγραφο φυλάσσεται στην προεδρική βιβλιοθήκη και το μουσείο Νίξον.

«Η μοίρα έχει καθορίσει ότι οι άνδρες που πήγαν στο φεγγάρι για να το εξερευνήσουν ειρηνικά θα μείνουν στο φεγγάρι για να ξεκουραστούν ειρηνικά», αναφέρει ο λόγος, εν μέρει.

«Αυτοί οι γενναίοι άνδρες, ο Νιλ Άρμστρονγκ και ο Μπαζ Όλντριν, γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει ελπίδα για την επιβίωσή τους, αλλά γνωρίζουν επίσης ότι υπάρχει ελπίδα για την ανθρωπότητα στη θυσία τους», προσθέτει.

Σύμφωνα με τον Σαφάιρ, στο ενδεχόμενο που το αμερικανικό διαστημικό σκάφος δεν κατάφερνε να σηκώσει τους αστροναύτες από την σεληνιακή επιφάνεια, θα είχαν καταδικαστεί σε θάνατο από την πείνα. Η μόνη επιλογή τους ήταν η αυτοκτονία, δήλωσε το 1999. Ο τρίτος αστροναύτης Μάικλ Κόλινς από το μητρικό σκάφος θα έπρεπε να επιστρέψει μόνος στη Γη.

«Αυτοί οι δύο άντρες θέτουν τη ζωή τους στον πιο ευγενή στόχο της ανθρωπότητας: την αναζήτηση της αλήθειας και της κατανόησης», συνέχισε η ομιλία, προσθέτοντας ότι ενώ «άλλοι θα ακολουθήσουν και σίγουρα θα βρουν το δρόμο τους», θα τιμήσουν τον Όλντριν και τον Άρμστονγκ για πάντα, καθώς «οι άντρες αυτοί ήταν οι πρώτοι και θα παραμείνουν οι πρώτοι στην καρδιά μας», συνέχισε.

«Στην εξερεύνησή τους, έκαναν τους ανθρώπους του κόσμου να αισθάνονται σαν ένα. Στην θυσία τους, δεσμεύουν πιο στενά την αδελφότητα του ανθρώπου», αναφέρει.

Ένας εκπρόσωπος της Βιβλιοθήκης Νίξον δήλωσε στο Fox News ότι «ευτυχώς η ομιλία δεν ήταν ποτέ απαραίτητη». Αντ’ αυτού, ο πρόεδρος κάλεσε τους τρεις αστροναύτες και τους συνεχάρη για την επιτυχημένη αποστολή τους, προσθέτοντας ότι «εξαιτίας αυτού που κάνατε, οι ουρανοί έχουν γίνει μέρος του κόσμου του ανθρώπου».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Μόνο 12 άνθρωποι – όλοι πολίτες των ΗΠΑ – έχουν περπατήσει στη Σελήνη στην ανθρώπινη ιστορία και από αυτούς, μόνο τέσσερις παραμένουν ακόμα ζωντανοί, σύμφωνα με το Quartz. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ξεκίνησε ένα νέο σεληνιακό πρόγραμμα που στοχεύει να φέρει τους αστροναύτες των ΗΠΑ πίσω στην Σελήνη πριν από το 2030, διατυπώνοντας παράλληλα τον φιλόδοξο στόχο για μία αποστολή στον Άρη.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.