ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Συμφωνούμε με τον «γίγαντα» Βαγγέλη: Αλλά να πάνε πρώτα τα παιδιά του στην πρώτη γραμμή!

Τι χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Ρωμαίοι αντί για χαρτί υγείας – Τι ήταν οι σφουγγοκωλάριοι

Τι χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Ρωμαίοι αντί για χαρτί υγείας – Τι ήταν οι σφουγγοκωλάριοι

Το χαρτί υγείας είναι αυτονόητη πολυτέλεια, για την εποχή μας, ωστόσο τα πράγματα στην Αρχαία Ρώμη, τις συγκεκριμένες στιγμές, ήταν κάπως… δύσκολα.

Το πιο κοντινό μέσο στα αρχαία χρόνια, ήταν ο πάπυρος, αλλά δεν σκουπίζονταν με αυτό. Επίσης οι τουαλέτες δεν είχαν καζανάκι. Ορισμένες από αυτές, ήταν συνδεδεμένες με εσωτερικά συστήματα υδραυλικών εγκαταστάσεων και αποχέτευσης τα οποία διοχέτευαν ένα μικρό ρεύμα νερού που έρεε συνεχώς.

Αντί για ρολό χαρτιού τουαλέτας, χρησιμοποιούσαν το λεγόμενο tersorium, που έμοιαζε με πιγκάλ.

Ήταν ένα πινέλο με φυσικό σφουγγάρι, τα οποία αλίευαν στη Μεσόγειο Θάλασσα. Με το που σκουπιζόταν κάποιος, το ξέπλενε με νερό ή ξύδι και το άφηνε για τον επόμενο. Το εναλλακτικό προϊόν ήταν κεραμικές πέτρες με την ονομασία pessoi, χωρίς να είναι σίγουρος κάποιος αν όντως ήταν βολικές.

Κάπου εδώ γεννιέται και η λέξη σφουγγοκωλάριος. Πρόκειται για τους ανθρώπους του παλατιού που σκούπιζαν τον πισινό των βασιλιάδων. Μιας και πλέον έχουμε άλλη μέθοδο για να σκουπιζόμαστε, ως σφουγγοκωλάριο χαρακτηρίζουμε τον γλείφτη και τον αχυράνθρωπο που εκπροσωπεί τα αφεντικά.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ενδιαφέρουσα πάντως είναι και η μέθοδος της ούρησης. Οι άνθρωποι ουρούσαν σε μικρά τσουκάλια (σαν γλάστρες) μέσα στο σπίτι τους. Όταν αυτά γέμιζαν, τα έδιναν σε υπαλλήλους της συνοικίας που έρχονταν μια φορά την εβδομάδα για να τα συλλέξουν. Γιατί; Επειδή με αυτά έπλεναν τους τηβέννους και τους χιτώνες τους.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.