ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Σαν σήμερα: Υπογράφεται η διαγραφή του χρέους της Γερμανίας

Σαν σήμερα: Υπογράφεται η διαγραφή του χρέους της Γερμανίας

Οι πιστωτές της Γερμανίας συγκεντρώθηκαν στις 27 Φεβρουαρίου του 1953, με σκοπό να συζητήσουν την πιθανότητα της διαγραφής χρέους, της υπερχρεωμένης ηττημένης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Οι διαπραγματεύσεις κράτησαν για 6 μήνες και στις 8 Αυγούστου του 1953, υπεγράφη η «Συμφωνία του Λονδίνου», που προέβλεπε κούρεμα 60% των γερμανικών χρεών. Τότε τα χρέη της Γερμανίας έφταναν τα 32 δισ. μάρκα, χωρίς να υπολογίζονται οι πολεμικές αποζημιώσεις.

Ανάμεσα στις χώρες που υπέγραψαν την συμφωνία βρισκόταν και η Ελλάδα. Η αποπληρωμή του χρέους που δεν κουρεύτηκε θα γινόταν σε 30 χρόνια με έναν πολύ σημαντικό όρο: η αποπληρωμή θα γινόταν εφόσον η Γερμανία είχε εμπορικό πλεόνασμα και η αποπληρωμή του χρέους δεν θα ξεπερνούσε το 3% των εσόδων από το εξαγωγικό εμπόριο.

Μαζί με το σχέδιο Μάρσαλ, η «Συμφωνία του Λονδίνου» βοήθησε πολύ στο να επιτευχθεί το λεγόμενο «γερμανικό θαύμα». Η οικονομία απογειώθηκε σιγά σιγά ενώ η ένταξή της στους διεθνείς θεσμούς έγινε ομαλότερα. Η ανάπτυξη που ακολούθησε έκανε εύκολη την αποπληρωμή του χρέους της Δυτικής Γερμανίας. Η τελευταία δόση του δόθηκε τον Οκτώβριο του 2010, όταν η χώρα μας έμπαινε στα μνημόνια.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Από τότε, πολλές χώρες επικαλέστηκαν το συγκεκριμένο κούρεμα για την διεκδίκηση υπερχρεωμένων χωρών του Τρίτου Κόσμου. Το ίδιο έκανε και ο Αλέξης Τσίπρας για την Ελλάδα, όταν επισκέφθηκε το Ευρωκοινοβούλιο στις 27 Σεπτεμβρίου του 2012.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.