ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Δείτε πως έμοιαζε το ανθρώπινο πρόσωπο πριν από 50.000 χρόνια – Το αποτύπωσαν επιστήμονες (βίντεο-φωτο)

Δείτε πως έμοιαζε το ανθρώπινο πρόσωπο πριν από 50.000 χρόνια – Το αποτύπωσαν επιστήμονες (βίντεο-φωτο)

Χρησιμοποιώντας το DNA και μια σύνθετη γενετική τεχνική που ονομάζεται χαρτογράφηση μεθυλίωσης του DNA, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ (HUJ) ανακατασκεύασαν το ανατομικό προφίλ μιας γυναίκας που έζησε 50.000 χρόνια πριν.

Η γυναίκα αυτή ανήκει σε μια εξαφανισμένη ομάδα αρχαϊκών ανθρώπων (Denisovan) που έπαψαν να υπάρχουν περίπου 50.000 χρόνια πριν.

Ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη στο περιοδικό Cell περιγράφει πώς οι αρχαιολόγοι Liran Carmel και David Gokhman από το HUJ ανακατασκεύασαν το είδος Denisovan. Το συγγενές με τον άνθρωπο είδος φαίνεται ότι είχε ένα ευρύτερο πρόσωπο, λιγότερο έντονο πηγούνι και μια πιο προεξέχουσα γνάθο από τον Νεάντερταλ, έναν άλλο συγγενή του ανθρώπου που εξαφανίστηκε περίπου 40.000 χρόνια πριν.

«Παρέχουμε την πρώτη ανακατασκευή της σκελετικής ανατομίας των Denisovans», αναφέρει η Carmel σε πρόσφατο δελτίο τύπου.

Για να ολοκληρωθεί η ανασύσταση, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν το DNA από ένα δάχτυλο Denisovan, που ανακτήθηκε από το Denisova Cave της Σιβηρίας το 2010, όπου πιστεύεται ότι οι Denisovans έχουν ζήσει περισσότερο από 200.000 χρόνια πριν. Το θραύσμα των οστών των δακτύλων πιστεύεται ότι ανήκε σε μια γυναίκα Denisovan που ήταν περίπου 13,5 ετών όταν πέθανε.

Χρησιμοποιώντας το DNA που εξάγεται από το δάκτυλο, καθώς και το DNA από δύο Νεάντερταλ, οι ερευνητές πραγματοποίησαν χαρτογράφηση μεθυλίωσης DNA, η οποία αναφέρεται στη διαδικασία στην οποία μέθυλ ομάδες (που αποτελούνται από ένα άτομο άνθρακα συνδεδεμένο με τρία άτομα υδρογόνου) , μεταβάλλοντας έτσι την έκφραση των γονιδίων.

​«Μέσω της διαδικασίας χαρτογράφησης μεθυλίωσης του DNA, οι επιστήμονες «μπορούν να πάρουν μια πρόβλεψη για το ποια σκελετικά μέρη επηρεάζονται από τη διαφοροποίηση του κάθε γονιδίου και σε ποια κατεύθυνση θα αλλάξει το σκελετικό μέρος – για παράδειγμα, ένα μακρύτερο ή μικρότερο μηρό», εξηγεί ο Gokhman.

Οι επιστήμονες εξέτασαν επίσης την ακρίβεια της μεθόδου που εφήρμοσαν με την εφαρμογή της σε δύο είδη με γνωστή ανατομία, δηλαδή το Νεάντερταλ και τον χιμπατζή. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το 85% των «ανακατασκευασμένων χαρακτηριστικών ήταν ακριβή αναφορικά με προβλέψεις του τύπου ποια ήταν τα χαρακτηριστικά που αποκλίνουν και σε ποια κατεύθυνση αποκλίνουν».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Η μελέτη της ανατομίας των Denisovan μπορεί να μας διδάξει για την ανθρώπινη εξέλιξη, τους εξελικτικούς περιορισμούς, την ανάπτυξη, τις αλληλεπιδράσεις γονιδίου-περιβάλλοντος», σημείωσε η Carmel στο δελτίο τύπου. «Σε γενικότερο επίπεδο, αυτό το έργο αποτελεί ένα βήμα προς την κατεύθυνση της εξαγωγής της ανατομίας ενός ατόμου με βάση το DNA του», κατέληξε.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.