ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Ο Λευκός Οίκος δεν ήταν πάντοτε… λευκός – Η ιστορία πίσω από το όνομα (φωτό)

Ο Λευκός Οίκος δεν ήταν πάντοτε… λευκός – Η ιστορία πίσω από το όνομα (φωτό)

Κι όμως ο Λευκός Οίκος δεν αποκαλούνταν εξ’ αρχής έτσι και πήρε το όνομα με το οποίο είναι γνωστός σε όλο τον κόσμο στις αρχές του 20ου αιώνα.

Αποτελεί το επίκεντρο της αμερικανικής πρωτεύουσας. Για την ακρίβεια, ο Λευκός Οίκος υπήρξε για χρόνια το μεγαλύτερο σπίτι στις ΗΠΑ.

Την κατασκευή του ξεκίνησε ο Τζορτζ Ουάσιγκτον, που επέβλεπε από κοντά την ανέγερσή του, το 1792. Ωστόσο, ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ που έμεινε στο ιστορικό κτίριο, ήταν ο Τζον Άνταμς, το 1800.

Το κτίριο, επιβίωσε δύο φορές από καταστροφική φωτιά, μία κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου του 1812 και άλλη μία έπειτα από πυρκαγιά που ξέσπασε στην Δυτική πτέρυγα το 1929.

Αποκαλείται επίσης προεδρικό μέγαρο, προεδρική κατοικία ή διοικητική κατοικία. Για την ακρίβεια, παρά το γεγονός πως η αναφορά του ονόματος Λευκός Οίκος απαντάται σποραδικά και πριν τον 20ο αιώνα, αλλά και σε δημοσιεύματα του αμερικανικού Τύπου τις πρώτες δεκαετίες αυτού, επισήμως η προεδρική κατοικία αποκαλούνταν «διοικητική κατοικία».

Ήταν ο πρόεδρος Θίοντορ Ρούσβελτ που αποφάσισε την μετονομασία του.

Ο μύθος θέλει τον Λευκό Οίκο να πρωτοβάφεται λευκός για να καλύψει τα σημάδια από τη φωτιά των Βρετανών στρατιωτών που έκαψαν το κτίριο κατά τη διάρκεια του πολέμου το 1812.

Στην πραγματικότητα όμως, σύμφωνα με την επίσημη ανάρτηση στην ιστοσελίδα του Λευκού Οίκου, το κτίριο απέκτησε ένα ελαφρώς ωχρό χρώμα από το 1798, χάρη στο διάλυμα που χρησιμοποιήθηκε τότε για να βαφτεί το εξωτερικό του και να προστατευτεί το κτίσμα από την υγρασία και τον παγετό τους χειμερινούς μήνες.

Το 1901, ο πρόεδρος Θίοντορ Ρούσβελτ ονόμασε και επίσημα την Διοικητική Κατοικία, Λευκό Οίκο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ θέλησε έτσι να ξεχωρίσει το όνομα του κτιρίου που φιλοξενεί τον εκάστοτε ανώτατο άρχοντα του αμερικανικού κράτους από τα δημόσια κτίρια των Πολιτειών στις ΗΠΑ. Όπως φαίνεται, τα κτίρια όπου διαμένει ο κυβερνήτης κάθε Πολιτείας αποκαλούνται επίσης «Διοικητικές Κατοικίες».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.