Ο υπουργός Παιδείας που σκότωσε έναν βουλευτή σε μονομαχία – Για ένα ρουσφέτι (φωτο)

Ο υπουργός Παιδείας που σκότωσε έναν βουλευτή σε μονομαχία – Για ένα ρουσφέτι (φωτο)

Ο πολιτικός Σπυρίδων Στάης υπήρξε γνωστός για το έργο του στον χώρο της Παιδείας. Ήταν για σχεδόν δυο δεκαετίες μαθηματικός αλλά το 1892 αποφάσισε να ασχοληθεί με την πολιτική. Εξελέγη για πρώτη φορά με το κόμμα του Χαρίλαου Τρικούπη.

Μετά τις εκλογές του 1900 τοποθετήθηκε στην θέση του υπουργού Παιδείας, όπου έμεινε και μετά τις εκλογές του 1903, με τον σχηματισμό κυβέρνησης από τον Γεώργιου Θεοτόκη.

Υπήρξε ιδρυτής των εμπορικών σχολών στις αρχές του 20ου αιώνα. Παρά όμως τη μεγάλη του συμβολή στο εκπαιδευτικό σύστημα, έμελλε να μείνει στην ιστορία για ένα περιστατικό που αμαύρωσε τη φήμη του.

Ο Σπυρίδων Στάης

Το 1904, ο βουλευτής Τρικάλων Κωνσταντίνος Χατζηπέτρος, του επιτέθηκε φραστικά σε άγριο τόνο στη Βουλή. Αφορμή ήταν η μη τοποθέτηση του φίλου του Μελισσηνού, στη θέση του καθηγητή Ανατομίας. Ο Χατζηπέτρου ισχυρίστηκε ότι του το είχε υποσχεθεί προεκλογικά.

Ο Στάης, που όπως λέγεται ήταν δεινός κυνηγός, απάντησε στον ίδιο τόνο, προκαλώντας τον σε μονομαχία. Παρά τις προσπάθειες του Θεοτόκη, οι δυο άνδρες ήταν ανένδοτοι. Ήταν θέμα τιμής. Στις 18 Ιουνίου, υπέβαλλαν την παραίτησή τους και οδηγήθηκαν με άμαξες στο σημείο της μονομαχίας.

Ο Στάης ευστόχησε. Οι βουλευτές στην βουλή ήλπιζαν μέχρι τότε πως θα επικρατήσει η λογική, αλλά ο Χατζηπέτρος ήταν νεκρός στα 42 του.

Ο Κωνσταντίνος Χατζηπέτρος

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σύμφωνα με την εφημερίδα ΣΚΡΙΠ, το νέο μεταφέρθηκε από ένα αγόρι. Ο Στάης δεν καταδικάστηκε ποτέ αλλά κατακρίθηκε εντόνως από τον κόσμο. Βέβαια, το 1908, εξελέγη και πάλι βουλευτής, θέση την οποία κράτησε μέχρι το 1922. Πέθανε το 1932 σε ηλικία 73 ετών στην γενέτειρά του στα Κύθηρα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.